#ZigZagHR NXT boekenclub: Atomic habits

Boeken zijn een enorme bron van informatie en inspiratie. En toch lezen velen van ons minder vaak dan we zouden willen. Het is te druk, we hebben geen tijd, of als we er dan toch al aan beginnen, houden we het niet vol. Daarom hebben we binnen onze #ZigZagHR NXT community voor jonge HR-professionals ook een eigen boekenclub opgericht. Daarin lazen we de afgelopen maanden samen ‘Atomic Habits’ van James Clear. Want samen lezen en daarover in gesprek gaan met elkaar, helpt niet alleen om vaker te lezen, maar ook om nieuwe inzichten op te doen én aan de slag te gaan met wat we eruit leren.

Amber Wijnsouw:

“Door samen door het boek te gaan, blijven concepten beter hangen en ontstaan nieuwe inzichten die we samen bespreken. Dat stimuleert mij om in het drukke leven tijd vrij te maken om te lezen en mee te kunnen praten tijdens onze bijeenkomsten. Lezen, leren en community bouwen op een laagdrempelige manier, het kan niet beter!”

Atomic Habits, strategisch gekozen bij de start van een nieuw jaar, gaf ons heel wat inzichten in hoe we nieuwe, goede gewoontes kunnen creëren en slechte gewoontes kunnen afleren, zowel op het werk als in ons privéleven.

+++

Dit zijn de take-aways van onze #ZigZagHR NXT community leden:

Kleine veranderingen, grote impact

Misschien wel de belangrijkste les uit Atomic Habits is het belang van kleine, incrementele veranderingen. We stellen vaak (te) grote doelen op voor onszelf, die we bijgevolg ook niet behalen. Maak je grote doelen zo klein dat je ze makkelijk kan voltooien. Want eens je vertrokken bent, blijf je vaak gaan.

Amber Wijnsouw:

“James Clear benadrukt het belang van kleine, consistente acties voor lange termijn verandering. Een waardevolle les die ik geleerd heb, is de “2-minuten regel”, die helpt me om kleine doelen effectief te behalen. Een valkuil is dat we te vaak te grote doelen stellen die we dan bijgevolg niet halen, deze regel biedt daar een mooi antwoord op.”

Focus op wie je wil zijn, niet wat je wil doen

Om goede gewoontes die bij je passen te creëren en vol te houden vertrek je best van jouw identiteit. Wie wil je worden? Elke actie die je dan neemt, is een stem voor je (nieuwe) identiteit, en omgekeerd: je opgebouwde identiteit versterkt de kans dat je actie onderneemt.

Succesvolle mensen hebben niet méér discipline of zelfcontrole

Ze creëren net een omgeving waarin ze minder discipline aan de dag moeten brengen en makkelijker de juiste keuzes maken. Richt je omgeving dus zo in dat ze bijdraagt aan de goede gewoontes die je wil bereiken of de slechte gewoontes die je wil afleren. Maak goede gewoontes makkelijk en zichtbaar, en slechte gewoontes moeilijk en onzichtbaar.

Vermijd een ‘alles-of-niets’ denken om je gewoontes vol te houden

Vaak gooien we de handdoek in de ring wanneer we tegenslag kennen of onze goede gewoontes onderbroken zijn. Dat is jammer, want zo geven we (te snel) op, in plaats van dat we focussen op het in leven houden van de gewoonte. “Never miss twice” (of drie, vier keer). Begin gewoon opnieuw. Iets is beter dan niets.

Anne Vandorpe:

“De boekenclub van #ZigZagHR NXT is een aanrader voor iedereen die op zoek is naar een stimulerende leesomgeving. Atomic Habits, ons meest recente leesmateriaal, bleek bijzonder relevant, aangezien het ons stimuleerde om van lezen een consistente gewoonte te maken. Mijn belangrijkste takeaways? Het zit ‘m in de kleine dingen: kleine gewoonte veranderingen kunnen op lange termijn leiden tot grote gedragsveranderingen. Creëer een omgeving die je ondersteunt in het bereiken van je doelen. Vermijden van het ‘alles-of-niets’ denken kan helpen om de gewoontevorming vol te houden. Dankbaar voor de inspirerende gesprekken en de waardevolle inzichten!”

Nog enkele tips om aan de slag te gaan

Stapel je gewoontes: koppel een nieuwe gewoonte aan een bestaande, dat maakt het makkelijker te onthouden en volbrengen.
Vier je successen: beloon jezelf als je een goede gewoonte uitvoert (dit kan een high-five zijn aan jezelf of gewoon luidop jezelf een schouderklopje geven).

Gebruik een habit tracker: het tracken van goede gewoontes is ook een beloning op zich. Het zetten van een kruisje telkens je het gedrag stelt werkt als een beloning op zich; én het motiveert je meer om de ‘streak’ niet te breken.

Wees geduldig en lief voor jezelf: slip-ups gebeuren. Het gaat erom dat je terugkeert naar je goede gewoontes, niet dat je nooit de mist in gaat (want dat doen we allemaal wel eens).

Leen Vanwittenbergh:

“Het was heel waardevol om in een kleine groep samen te komen en onze inzichten over het boek met elkaar te delen. Dit zorgt ervoor dat ik makkelijker met de verschillende elementen in de praktijk aan de slag kan. Daarnaast ook gewoon leuk om de #ZigZagHR NXT – leden wat beter te leren kennen op deze manier. Laat dat volgende boek maar komen!”

Ellen De Tier:

“Als persoon die niet van nature een fervente lezer is, nam ik onlangs deel aan een van de vele fantastische initiatieven van ZigZagNXT. Een aantal van ons leesden het boek ‘atomic habits’ Eerlijk gezegd ontbreekt het me vaak aan tijd om boeken te lezen. Desondanks slaagde ik er toch in om mezelf te motiveren (dankzij kleine herinneringen in de groep) en de laatste deadline te halen. De nabespreking zelf was, dankzij de sturing en vragen van Dagmar, een leuke uitwisseling. Het was boeiend om de diverse inzichten van andere collega’s te horen en te zien hoe één boek vanuit verschillende perspectieven kan worden benaderd. Het was vooral interessant om de link te leggen naar ons gezamenlijk werkterrein van HR. Mijn deelname aan de boekenclub was niet alleen een stap naar het lezen van meer boeken, maar ook een stap in de richting van persoonlijke groei en ontwikkeling. Ik kijk uit naar meer inspirerende bijeenkomsten en de voortdurende reis om mijn gewoonten te verbeteren, met kleine doelstellingen maar grote successen. Ik kijk al uit naar het volgende boek!”

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER