#ZigZagHR Live – The BBQ Edition: Dit heb je gemist!

Een keer per kwartaal organiseren we #ZigZagHR Live, onze HR talkshow waarin Lesley Arens boeiende gasten uitnodigt op de kantoorboot in Gent, dé Hub voor HR. 30 mensen kunnen erbij zijn, de rest van de wereld kijkt mee via Youtube.

We zijn halverwege 2023, tijd voor een tussentijdse balans: waar lagen HR professionals de afgelopen maanden wakker van? We vroegen het aan onze HR Community, doken in de cijfers en analyseerden de meest gelezen artikels.

Op basis daarvan zien we 3 duidelijke trends:

(1) Hoe zorgen we dat alles betaalbaar blijft met de stijgende loonkosten?
(2) Hoe dragen we zorg voor het (financieel) welzijn van onze mensen?
(3) En hoe blijven we als HR professional zelf bij in deze snel veranderende wereld?

Tijdens de BBQ editie van onze HR talkshow, #ZigZagHR Live, reikten we inspiratie en concrete handvaten aan om met deze drie uitdagingen aan de slag te gaan.

Lesley Arens ging daarvoor in gesprek met:

  • Kristel Minten, Senior HR Project Manager bij Acerta Consult
  • Quinten Vandermeulen, co-founder Mbrella
  • Wim Floré, Founder en Managing Partner o2o Bicycle leasing en Tom Maes, Managing Partner o2o Bicycle leasing
  • Yves Van Durme, Global Human Capital Leader bij Deloitte

+++

Talk 1: Over de impact van financieel welzijn op de werkvloer – Kristel Minten

We werden de afgelopen jaren met heel wat crisissen geconfronteerd. Uit onderzoek van Acerta in samenwerking met de Vrije Universiteit Brussel is gebleken dat de coronacrisis een impact had op het mentaal welzijn en dat de energiecrisis vooral een negatieve impact had op het financiële welzijn van medewerkers.

Lesley Arens ging in gesprek met Kristel Minten, senior HR project manager bij Acerta Consult, over de belangrijkste uitkomsten van dit onderzoek duiken, over de impact van financieel welzijn op de werkvloer, over de rol die werkgevers en HR daarin kunnen spelen, hoe ver we daarin moeten gaan en wat het gevolg kan zijn als we daar niet op inzetten.

Het gros van de Belgische bedrijven erkent dat de afgelopen drie jaar een grote impact gehad hebben op het welbevinden van hun medewerkers. Financiële onzekerheid zorgt ervoor dat medewerkers zich minder goed kunnen concentreren op hun werk; financiële stress heeft een impact op alle aspecten van het leven en is daarom ook nauw verbonden aan mentaal welzijn.

Financieel welzijn en mentaal welzijn gaan met andere woorden hand in hand

Talk 2: Over het (succes van het) mobiliteitsbudget – Quinten Vandermeulen

Quinten Vandermeulen staat als co-founder aan het roer bij Mbrella, een HR-platform dat werkgevers toelaat om op een eenvoudige en flexibele manier het mobiliteitsluik van verloningen te beheren. Drie jaar bezig, in 2021 haalden jullie 2,5 miljoen op en vorig jaar werden ze uitgeroepen tot HR tech start-up of the year en We ain’t seen nothing yet…

Het is hun missie om het voor HR belachelijk eenvoudig te maken om flexibele mobiliteitsplannen op te zetten door het mobiliteitsbudget naadloos met payroll te integreren. En dat niet alleen voor grote bedrijven, maar ook voor kmo’s.

In 2019 werd het mobiliteitsbudget gelanceerd, een manier om werknemers hun vervoerswijze te laten kiezen. Vier jaar later is het aantal werknemers dat er effectief gebruik van maakt exponentieel gestegen.

Het mag duidelijk zijn: de toekomst van mobiliteit is groen én flexibel.

Talk 3: Over (de opmars van) fietsleasing – Wim Floré & Tom Maes

Bedrijven zullen steeds meer flexibiliteit moeten bieden in hun verloningspakket rond mobiliteit. De bedrijfswagen blijft vooralsnog de meest aangeboden optie, maar de bedrijfsfiets zit onmiskenbaar in de lift, onder meer dankzij fietsleasing.

Goed voor de portemonnee, goed voor het milieu, goed voor de mobiliteit en goed voor het welzijn, zeggen Wim Floré en Tom Maes van o2o Bicycle Leasing.

  • Wat is fietsleasing?
  • Hoe werkt het?
  • Wat zijn de belangrijkste voordelen voor werkgever en werknemer?
  • Hoe verhoudt fietsleasing zich ten aanzien van het mobiliteitsbudget?
  • En hoe zien ze de toekomst van mobiliteit zelf evolueren?

Talk 4: Het Human Capital Trend report in woord en beeld – Yves Van Durme

Ieder jaar is het uitkijken naar het Global Human Capital Trends Report, een must read voor iedere HR professional. Yves Van Durme, Global Human Capital Leader Deloitte, is één van de auteurs, dus dé gesprekspartner bij uitstek om de essentie van dit lijvig rapport te vatten.

De rode draad doorheen het rapport is dat we moeten afstappen van hoe we in het verleden keken naar werk, naar jobs en hoe we alles organiseerden met duidelijk afgebakende grenzen in duidelijk afgebakende structuren.

Want die grenzen vervagen, zowel tussen jobs, als tussen afdelingen, tussen bedrijven, tussen sectoren en alles is veel dynamischer geworden.

In deze talk overlopen Lesley Arens en Yves Van Durme de belangrijkste trends voor 2023 én beyond!

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER