#ZigZagHR Brainpickings: Waarom je leercurve belangrijker is dan je salariscurve

Iedere week kruipt Lesley Arens in het hoofd van een centrale gast(e) om ideeën, inspiratie, best & next practices te stelen waar HR professionals, leidinggevenden en ondernemers concreet mee aan de slag kunnen. Dat resulteert in de Brainpickings podcast en video van een dertigtal minuten die je kan bekijken op youtube of beluisteren op spotify.

Deze week was Lesley te gast in het hoofd van Marion Derbruyne en Katleen De Stobbeleir, decaan en professor leadership aan de Vlerick Business School.

Grote dromen stuwen je vooruit, maar de weg is vaak hobbelig.

In hun boek Making Your Way ontrafelen ze 15 hardnekkige mythes op het pad naar succes en geluk in leven en werk. Ze doken in wetenschappelijke studies om (persoonlijke) verhalen te onderbouwen.

XX FOTO 32 37 BOEKENCOVER Making Your Way Lannoo

Dat loopbanen scherpe wendingen kunnen nemen, zie je overigens ook aan hun parcours. Marion Debruyne, de eerste vrouwelijke decaan van de Vlerick Business School wilde jarenlang ballerina worden. Katleen De Stobbeleir droomde van een carrière als kok of fictieschrijver.

Slechts weinig mensen verwezenlijken hun kinderdromen, al wil dat nog niet zeggen dat dromen niet belangrijk zijn. Dromen zijn zelfs de drijfveer van de vooruitgang. Maar een droom hebben, volstaat niet. Je moet ook doorzetten. De Deense onderneemster Mette Lykke, momenteel CEO van food-tech start-up Too Good To Go, pleit voor geduldig ongeduld: je moet jezelf elke dag pushen en dat moet je écht lang volhouden. We overschatten wat we kunnen doen in één jaar, maar we onderschatten wat we in 10 jaar kunnen bereiken.

Marion Debruyne en Katleen De Stobbeleir schreven Making Your Way voor professionals en misschien zelfs een beetje voor hun jongere ik. Veel van de lessen die ze nu delen, hebben ze zelf geleerd met vallen en opstaan. Ik dook in een aantal van de mythes die ze ontsluieren en leg daarbij telkens de link naar HR.

We hadden het over emodiversiteit, over het belang van netwerken, over zigzaggen tussen jobs en binnen jobs, over afwijken van het geijkte pad, over jongleren, over authentieke kameleons, over hoe je van leren je beroep kan maken, over shoshin, over doorstartcapaciteit, waarom leren geen revolutie hoeft te zijn en waarom loopbaankeuzes eigenlijk geen individuele keuze is.

Benieuwd naar meer? In het decembernummer van #ZigZagHR vind je een longread met deze twee dames.

Webp.net compress image 8

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER