De voorbije jaren daalde het aantal zelfdodingen en zelfdodingspogingen in Vlaanderen met 20%. Dat is het resultaat van een volgehouden en geïntegreerde aanpak zoals uitgewerkt in de opeenvolgende Vlaamse Actieplannen Suïcidepreventie. Het derde Vlaams Actieplan Suïcidepreventie dat momenteel loopt, zet in op een verdere daling van het aantal overlijdens door zelfdoding met 10% tegen 2030. Met de Zelfmoordlijn die dag en nacht bereikbaar is via het gratis nummer 1813, een dagelijkse Zelfmoordlijn chat van 17u tot middernacht en een dienstverlening via e-mail levert het Centrum ter Preventie van Zelfdoding (CPZ) als organisatie achter de Zelfmoordlijn 1813, hier een belangrijke bijdrage aan.
Vandaag staat de Zelfmoordlijn 1813 echter voor een grote uitdaging. Codirecteur Piet De Bruyn:
“In een wereld die steeds sneller draait zien we dat vrijwilligers gemiddeld minder lang actief blijven en we dus sneller op zoek moeten naar andere vrijwilligers. Tegelijkertijd is er de steeds ruimere bekendheid van de Zelfmoordlijn 1813 die maakt dat meer mensen aankloppen voor een gesprek. We moeten voor 2024 dus op zoek naar heel wat nieuwe vrijwilligers.”
De keuze om te werken met vrijwilligers is een bewuste keuze. Het aanbod van de Zelfmoordlijn 1813 is daarmee aanvullend bij professionele hulp die beschikbaar is. In een gesprek van mens tot mens helpt een deskundig opgeleide vrijwilliger de crisis te overbruggen waarin een oproeper zich vaak bevindt. Wanneer het zinvol is, probeert de vrijwilliger ook een brug te slaan naar professionele hulp. “Je leert om niet te oordelen. Met een open geest, laat je het verhaal van de ander binnenkomen. Dat ik mensen kan helpen op een moment dat ze in crisis zijn, betekent ook voor mezelf heel wat. Het geeft me altijd meer energie dan het me kost”, aldus een vrijwilliger bij de Zelfmoordlijn 1813.
Om vrijwilliger te worden aan de Zelfmoordlijn 1813 is geen specifieke voorkennis nodig. Na een screening waarin gekeken wordt naar het inlevingsvermogen van kandidaat-vrijwilligers en naar hun draagkracht, start een doorgedreven opleiding die hen voorbereid op het voeren van gesprekken met mensen die worstelen met hun gedachten aan zelfmoord of die zich zorgen maken om iemand uit hun omgeving.
Zowel in januari als in maart start het CPZ met nieuwe opleidingen in Gent, Mechelen, Antwerpen, Leuven en Genk.
Wie als vrijwilliger de Zelfmoordlijn 1813 wil versterken via telefoon, chat, of e-mail is meer dan welkom!
>> Alle info is te vinden via www.zelfmoord1813.be/vrijwilligers