Workforce planning wordt belangrijker dan financiële planning

The future of recruitment is all about experiences, online en hopelijk nog altijd inclusief. Gans de maand juni staat bij #ZigZagHR rekrutering centraal. En dat terwijl de tewerkstellingsvooruitzichten in België nog nooit zo negatief waren. Net daarom!

We gingen de afgelopen weken in gesprek met HR directors, met recruitment managers, met arbeidsmarkt experten, met professionals die in volle corona crisis durfden te springen door te veranderen van job én met Rika Coppens, sinds juli 2017 CEO van House of HR en Accent jobs. House of HR en zijn uitzendpoot Accent Jobs groeiden de voorbije jaren onder Conny Vandendriessche als kool door interne groei en overnames. Wat is de impact van deze gezondheidscrisis / economische crisis op onze arbeidsmarkt, op de uitzend- en freelance sector, op rekrutering en op House of HR?

In welke mate verandert deze crisis de strategie of bestemming van House of HR en Accent?

Rika Coppens: “Wij zijn geen uitzondering op de sector en delen evenzeer in de klappen die opgetekend worden in de uitzendsector, klappen die overigens veel zwaarder zijn dan de financiële crisis. Toen zijn we 20% teruggevallen. Vandaag is dat 50% en meer. Maar deze crisis zal onze bestemming op lange termijn niet veranderen. Onderschat niet de can-do mentaliteit en het ondernemerschap dat zo typerend is voor deze groep en iedereen die er deel van uitmaakt. Het blijft onze ambitie om de groep verder te laten groeien en nog meer digitale mogelijkheden voor de sector uit te rollen, een weg die we al een paar jaar geleden in geslagen zijn.

De schaarste in sommige sectoren blijft en zal zich ongetwijfeld nog scherper stellen de komende maanden en jaren. Je ziet dat veel bedrijven aanvankelijk in een kramp schoten waardoor nagenoeg de volledige flexibele schil weg viel. In deze internationale groep toont België zich wat dat betreft alvast traditioneler dan buurland Nederland, zelfs dan Frankrijk.

Door de aanhoudende onzekerheid zullen bedrijven bij heropbouw eerst teruggrijpen naar die flexibele schil, dat is veiliger, zeker als het trauma nog niet verwerkt is. De uitzendsector krijgt altijd als eerste klappen als onze economie door een dal gaat en veert als eerste terug recht als de vraag weer aantrekt. In dat opzicht zijn wij de kanarie in de koolmijn”.

Wat betekent dit voor de toekomst van recruitment en van HR?

Rika Coppens: “Een recruiter zal volgens mij polyvalenter moeten worden. Totaal talent management is voor ons een HR-beleid dat zich kenmerkt door de focus van de gewenste contractvorm weg te nemen en toe te leggen op steeds het juiste talent aan boord te hebben, onafhankelijk van de contractvorm. Streven naar de aanwerving van vaste medewerkers op basis van contractvorm schiet naadloos te kort op de arbeidsmarkt van nu.

Talent is belangrijk, niet de contractvorm.

Dat wil zeggen dat het personeelsbestand niet alleen wordt vertegenwoordigd door werknemers met een vaste aanwerving maar dat ook de flexibele statuten zoals freelancers, flexi’s en interimwerkers het team versterken. Planningskills en total talent management zullen ook zeker aan belang winnen. De komende maanden zullen zich tonen in pieken en dalen inzake vraag en capaciteit.

Wat de rol van HR betreft? Daar zie ik een hoofdrol.

Dit is het momentum voor HR om de lead te nemen. De komende jaren wordt workforce planning belangrijker dan financiële planning en wordt de CHRO de belangrijkste strategische pion in plaats van de CFO. Elk talent telt en het zal essentieel zijn om breed te kijken en op zoek te gaan naar de juiste expertise op de juiste plaats op het juiste moment tegen de juiste prijs.

De afgelopen jaren was er een enorme toename van freelancers: zullen zij nu in een kramp schieten en op zoek naar zekerheid terug opteren voor een rol in vast loonverband?

Rika Coppens: “De afgelopen jaren zagen we inderdaad een explosieve groei. Sinds het jaar 2015 is het aantal freelancers in Vlaanderen gestegen met maar liefst 30%. De grote meerderheid van de freelancers werkt als zelfstandige in hoofdberoep. Met 12% vertegenwoordigen de zelfstandigen in bijberoep een minder groot aandeel van de freelancers. Die groei zal volgens mij blijven, misschien iets minder explosief. De markt is rijper voor geworden, ook in België.

Wie voor een freelance statuut kiest, weet dat er een keerzijde is aan de medaille en dat manifesteert zich nu. Een ‘echte’ freelancer zal nu niet terugkeren naar een job in loondienst, eens ze van hun vrijheid geproefd hebben, willen ze niet meer terug.

Uit onze bevraging blijkt ook dat 51% van de Vlaamse studenten in de toekomst een carrière wil starten als zelfstandige of freelancer. Slechts 6% van de Vlaamse studenten zou nooit aan de slag gaan als zelfstandige. ”

Accent heeft ook een digitaal platform ontwikkeld, GIGHOUSE, dat freelancers en opdrachtgevers samenbrengt. Daar was de impact van Corona ongetwijfeld ook voelbaar?

Rika Coppens: “In een eerste fase werden heel wat opdrachten stopgezet, ondertussen zien we een heropleving maar dan voornamelijk quasi uitsluitend bij heel specifieke, voornamelijk digitale profielen. Als freelancer is het cruciaal om je te blijven ontwikkelen, dat wordt nu nogmaals bevestigd.

Leren en ontwikkelen is van ongelofelijk groot belang, en dat geldt zeker voor freelancers.

Met GIGHOUSE doen we meer dan het matchen van de juiste freelancer met de gepaste opdracht. We geven ook advies aan onze opdrachtgevers en freelancers omtrent marktconforme tarieven, begeleiden alle partijen, brengen freelancers ook (fysiek) samen en ondersteunen hen juridisch, ook nu. Zeker nu.”

Zal deze crisis de arbeidsmarkt definitief veranderen?

Rika Coppens: “ Digitalisering zal zich nog sneller doorzetten. Er zullen veel banen definitief sneuvelen maar er zullen er ook bijkomen. Mensen – zeker de jongere generatie – zullen hun prioriteiten blijvend willen herschikken. Misschien vertaalt zich dat in dichterbij huis werken, maar met absolute zekerheid vertaalt zich dat in een verwachting naar digitaal en flexibiliteit. Onze arbeidsmarkt en werkgevers zullen nu flexibeler (moeten) worden.”

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER