Waarom HR aan de fitness moet

Christophe Vanden Eede is Global Head of Talent Management bij bpost Group International. Hij zoekt elke maand inspiratie in het gewone leven voor een buitengewoon HR-beleid.

Ik ga al jaren naar een fitnessclub in de buurt om mij uit te leven na een (over)volle werkdag. Zeker in de winter wanneer koude en regen mijn zin om buiten te sporten herleiden tot een absoluut minimum. Het voordeel aan zo’n club is dat er heel wat opties voorhanden zijn. Zo kan je kilometers afmalen op een loopband terwijl je naar een tv-scherm kijkt, verschillende spiergroepen martelen op allerlei tuigage of in groep een veel fittere lesgever proberen nadoen.

Ik heb gemerkt dat je maar moeilijk kan inschatten wie wat gaat volgen. CrossFit is niet enkel voor gespierde macho’s, tieners doen lustig mee in de zumba-lessen en oudere dames werken zich in het zweet tijdens spinninglessen. Ik hou ook van die flexibiliteit. Afhankelijk van mijn eigen ambitie van het moment kan ik kiezen waarvoor ik ga. Train ik voor een kwarttriatlon in juni, dan weet de skill bike perfect hoeveel watt ik duw op elk been. Kom ik net terug uit blessure, dan kan ik mijn core versterken in de yoga. En heb ik echt een slechte meeting achter de rug, dan zal een half uurtje op de roeier me wel weer bij zinnen brengen.

Waarom gaan we er bij HR dan nog altijd van uit dat iedereen voor dezelfde voordelen zal kiezen? Cafetariaplannen brachten al enige keuze, maar blijven tegelijk nog vaak beperkt tot elektronische toestellen of extra vakantiedagen. We zouden toch in staat moeten zijn om te voorspellen wat er echt nuttig kan zijn voor een bepaalde medewerker? Iemand met kleine kinderen heeft waarschijnlijk nood aan wat extra vakantie, iemand die net een huis heeft gekocht, kan vermoedelijk een financiële ruggensteun gebruiken voor de lening. Technologieën zoals AI kunnen helpen bij die oefening.

In de fitness leggen gecertificeerde coaches je uit waarom je best niet meteen vijftig kilo probeert te benchen en hoe je het dan best aanpakt om dat op termijn wel te kunnen. De beste coaches herkennen je ook de volgende keer en komen uit zichzelf vragen hoe het gaat en of ze nog meer hulp kunnen bieden. Ook HR zou zich meer moeten toespitsen op het begeleiden van keuzes, naast het aanbieden ervan.

Naast sportfaciliteiten heeft mijn club ook een wellness. Ontspannen kan ook door echt te ontspannen. Ik geef toe dat ik me soms eens laat verleiden. Andere mensen worden dan weer liever lid van een wandelclub of nestelen zich naast de open haard met een goed boek om te ontspannen. We moeten als HR niet de ambitie hebben om alle mogelijkheden af te dekken. Heel wat mensen trekken hun plan nu ook al.

Christophe Vanden Eede 1 min scaled e1702496027630

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER