PARTNERCONTENT

Vijf sleutels voor een strategische total talent management aanpak

Op een competitieve talentenmarkt moeten bedrijven hun talentstrategie steeds sneller kunnen aanpassen aan de veranderende context. Dat veronderstelt een geïntegreerde aanpak op lange termijn, die modulair en flexibel is én het hokjesdenken overstijgt. Luc Engels, Managing Director Solvus, noemt dat strategisch Total Talent Management. Enkel zo maak je gebruik van alle talenten, zegt hij.

Solvus doet dat aan de hand van de hybride “Build-Buy-Borrow” talentstrategie. Dat staat voor een combinatie van talent trainen en opleiden (build), vast aanwerven (buy) van talent en talent flexibel of tijdelijk (freelance) contracteren (borrow).

Hij geeft vijf sleutels om een strategische total talent management aanpak succesvol te integreren:

Focus op de skills die je nodig hebt, niet op de contractvorm

Luc Engels: “Bij het zoeken naar talent doen we er beter aan om te focussen op skills, in plaats van op de contractvorm. Het is belangrijk om snel te kunnen schakelen. Talent Acquisition – zoals we dat vandaag doorgaans toepassen – duurt (te) lang en volstaat doorgaans niet meer om de uitdagingen op een krappe arbeidsmarkt te tackelen. Freelancers, consultants en andere vormen van tijdelijk talent, maar ook automatisering en robotisering kunnen helpen.”

Van Talent Acquisition Strategie naar Workforce Strategie

Luc Engels: “HR mag zich niet beperken tot talent management of talent acquisition van medewerkers in loondienst. Ieder bedrijf heeft een strategie en HR moet daar een workforce strategie naast leggen in plaats van een HR strategie. Samen met de directie en met de business bepaalt HR welke talenten aangekocht, ontwikkeld of ingehuurd worden. (buy, build, borrow).

De grootste barrière om dat te vertalen naar de praktijk is het feit dat deze verantwoordelijkheden verspreid zitten in het bedrijf (bij HR, bij aankoop, bij de business,…) waardoor niemand het overzicht heeft en er niet tijdig bijgestuurd kan worden, laat staan anticiperen.”

Optimaliseer je huidige talent met talent mapping

Luc Engels: “Total talent management begint bij het mappen van talent op basis van skills. Zo breng je het talent dat al aanwezig is in je organisatie in kaart én zo’n oefening maakt meteen de gap zichtbaar tussen de skills die je al in huis hebt en de skills die je nodig hebt in de toekomst.”

Bekijk medewerkers niet als wie ze zijn, maar wie ze ‘kunnen’ zijn

Luc Engels: “Vroeger kon je als organisatie 5 jaar vooruit plannen, nu ben je al blij als je tot de volgende zomer kan plannen. We leven in een onzekere wereld en in die context moeten we beslissingen nemen. Dat is niet evident, ook niet als het gaat over het aantrekken van ‘het juiste talent aan de juiste prijs’. Talent kan je echter ook vormen. Dat impliceert dat we breder leren kijken naar medewerkers, niet als wie ze vandaag zijn, maar als wie ze morgen kunnen zijn.”

Fideliseer talent op lange termijn

Luc Engels: “ We moeten afstappen van het idee dat medewerkers gedurende hun volledige loopbaan bij dezelfde organisatie moeten werken, zet in op het fideliseren van talent en zorg ervoor dat deze talenten ‘op de juiste momenten’ terugkeren.”

💡 Lees ook het spotlight dossier: Breek met het hokjesdenken in talent management

+++

Total talent management for talent that matters

Solvus werd in 2014 opgericht als onderdeel van RGF Staffing Belgium en behoort sinds 2016 tot de internationale Japanse multinational Recruit Holding. Als Belgische pionier in Total Talent Management voorziet Solvus zijn klanten in allerhande strategische, modulaire en schaalbare HR-oplossingen en diensten. Denk daarbij aan Recruitment Proces Outsourcing (RPO), Managed Service Provider (MSP), in- en outplacement, assessments en development centers. Daarnaast integreert Solvus alle talentbehoeften van zijn klanten in één globaal geïntegreerd Total Talent Managementsysteem.

Vanuit hun Total Talent Management oplossing zorgt Solvus ervoor dat de juiste mensen op de juiste plaats terecht komen. Hiervoor bekijken ze alle mogelijke bronnen van talent en helpen ze bedrijven bij de selectie focussen op competenties, attitude en potentieel.

Ze vertalen Total Talent Management als een modulaire “Buy”, Build” en “Borrow” methodologie, waarbij ze klanten respectievelijk helpen om talenten binnen bedrijven op te leiden, vast aan te werven en/of tijdelijk in te huren. Door in te zetten op al deze elementen helpen ze de talent strategie van bedrijven optimaliseren.

>> Meer info vind je hier

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER