Vertrouwen zonder Voorschrift 

Lode Godderis, CEO bij externe preventiedienst IDEWE en professor Arbeidsgeneeskunde aan de KU Leuven, lanceerde afgelopen week zijn nieuwste boek ‘Vertrouwen zonder Voorschrift’. Onder de subtitel ‘een nieuwe blik op langdurige ziekte en herstel op het werk’ pleit het boek, uitgegeven door Lannoo Campus, voor een paradigmaswitch in de omgang met langdurig zieke werknemers.

In 2017 al brak Lode in dat domein met Werken is Genezen al een lans voor het afstappen van het binaire denken in ‘wel of niet geschikt om te werken’ – een topic dat ook als één van de vijf grote denkshifts terugkwam in zijn recente Re-integratiemanifest. In dat manifest sprak Lode afgelopen zomer de ambitie uit om eindelijk het tij van het almaar stijgende langdurig ziekteverzuim in ons land te keren. Vandaag volgt daarop dus ‘Vertrouwen zonder voorschrift: een nieuwe blik op langdurige ziekte en herstel op het werk’.

“Zelf noem ik het, ondanks de oplossingsgerichte aanpak waar ik altijd voor sta, een tegendraads boek”, zegt Lode Godderis. “Ik start mijn verhaal immers met hoe fundamenteel oneens ik het ben met de manier waarop we tot nu toe omgaan met langdurig zieke werknemers. Die visie is samengesteld uit mijn ervaringen vanuit tal van invalshoeken: als arts word ik geprikkeld en uitgedaagd door zowel mensen die wél als niet kunnen werken en als hoogleraar bij de KU Leuven leer ik veel uit het wetenschappelijk onderzoek. Als CEO van IDEWE ten slotte, ervaar ik samen met mijn collega’s de dagelijkse praktijk van het bedrijfsleven. Al die inzichten komen samen in dit nieuwe boek.”

Aangepaste benaderingen voor alle actoren

Na eerst de vinger op de wonde te leggen, staat Lode in Vertrouwen Zonder Voorschrift stil bij een heel aantal oplossingen, zoals de zoektocht naar werkbaar werk ter preventie van uitval, het verder afbouwen van het ziektebriefje, het contact houden en opstarten van een goede dialoog bij uitval, het belang van wederkerigheid in een zorgende onderneming, en het IGLOO-model voor meer welzijn. Hij staat ook stil bij vraagstukken als ‘wat als een werknemer ziek wordt tijdens de vakantie?’, ‘zijn thematische verloven zinvol?’ en ‘hoe begrijpen (en verminderen) we de typische weerstand van mensen tegenover re-integratie?’.

“Zo bied ik voor elke sleutelfase in afwezigheid – acuut, subacuut en chronisch – aangepaste benaderingen voor beleidsmakers, artsen, zorgverleners, werkgevers en collega’s. Met als doel: betere herintegratie in de samenleving, via aangepast werk, en een duurzaam herstel. Dat verlaagt niet alleen de uitgaven voor de sociale zekerheid, maar geeft ook langdurig afwezigen een nieuw perspectief en alle kansen op genezing en herstel. De niveaus van langdurige arbeidsongeschiktheid door ziekte in ons land zijn ongezien, en blijven maar stijgen. Dat tij kunnen we enkel keren door resoluut voor een perspectief van vertrouwen te kiezen: dat is waar dit boek voor staat.”

“De niveaus van langdurige arbeidsongeschiktheid door ziekte in ons land zijn ongezien. Om dat tij te keren moeten we resoluut voor een perspectief van vertrouwen kiezen. Dat is waar dit boek voor staat.”

Lode Godderis
9789401434744 1

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER