PARTNERCONTENT

Van zingeving tot vertrouwen: de spelregels van welzijn

Een volledige dag inspiratie en inzichten over slimmer werken, meer werkgeluk en minder werkdruk. De derde editie van Well @ Work op 6 juni bracht alles samen op een plek waar je vanzelf tot rust komt: NOA Outdoor Living in Kruisem. Denk: een prachtig inspiratiepark, gezonde food vibes en warme hospitality. De ideale mix om stil te staan bij welzijn – en vooral: hoe je daar vandaag écht werk van maakt.

Het publiek – ruim 260 HR- en welzijnsprofessionals – hoefde je alvast niet meer te overtuigen van het belang van investeren in welzijn. De cijfers zijn immers onverbiddelijk: het aantal langdurig uitgevallen medewerkers stijgt onrustwekkend. En dat is niet alleen triest voor wie uitvalt, het raakt de hele organisatie. De prijs van niet investeren? 1.527 euro per medewerker per jaar – en dat is nog zonder de indirecte kosten zoals vervanging en productiviteitsverlies. Tel je die mee, dan loopt het al snel op tot 5.000 euro per medewerker. De conclusie? Wellbeing is geen luxe, maar een bittere noodzaak. En tegelijk misschien wel je slimste investering ooit.

The Circle of Leadership

Ann De Bisschop, bezieler van The Circle of Wellbeing, opende de dag met een keynote waarin ze het fundament voor welzijn op de werkvloer helder schetste. Ze vertrok vanuit de zeven pijlers van welzijn, die samen een holistisch kader vormen om écht werk te maken van een gezonde, duurzame werkomgeving. Daarnaast zoomde ze in op de vier C’s van leiderschap – cruciale eigenschappen die hedendaagse leiders nodig hebben om welzijn niet alleen te ondersteunen, maar ook actief te stimuleren.

Ook legde ze de nadruk op het belang van enjoyability naast employability: mensen moeten niet alleen inzetbaar blijven, maar zich ook goed voelen in hun job. Want wie zich goed voelt, presteert beter, blijft langer en straalt positieve energie uit.

Tot slot maakte ze helder wie welke rol speelt: de organisatie die het kader en de cultuur moet scheppen, de leidinggevende die het welzijn op de werkvloer concreet maakt, en de medewerker zelf, die eigenaarschap neemt over zijn of haar eigen welzijn. Een sterke oproep tot gedeelde verantwoordelijkheid – én tot actie, maar de impact van de leidinggevende is doorslaggevend.

Slaap is privé. Toch?

Hoe ver kan – of moet – je als werkgever eigenlijk gaan in het ondersteunen van het welzijn van je medewerkers? Want ja, slaapproblemen zijn persoonlijk. Maar het is wél de werkgever die de gevolgen voelt op de werkvloer en de rekening betaalt, zegt slaapexpert Floris Wouterson. Slecht slapen is een eerste alarmsignaal – een vroege indicator van mogelijk absenteïsme. Als het van hem afhangt, is het hoog tijd om slaap ook op de agenda van HR te zetten.

Shotbykartell 99

De werkomgeving als motor voor kennisdeling en wellbeing

Dat de werkomgeving ook een motor kan zijn voor kennisdeling en welzijn, leerden we van Anton Maes. Met meer dan 15 jaar ervaring in werkplekstrategie en veranderingsmanagement ondersteunde hij vorig jaar Partena Professional bij de verhuis naar hun nieuwe hoofdkantoor. In een context van hybride werken loont het meer dan ooit om bewust na te denken over hoe je de werkplek inricht: als een veilige, aangename omgeving waar mensen graag komen, waar de mens centraal staat en waar teams alle ruimte krijgen om zich te ontwikkelen. Zo wordt het kantoor meer dan een gebouw — het wordt een strategische hefboom voor welzijn en samenwerking.

Alles begint bij een assist

De presentatie van basketballegende Ann Wouters was een echte voltreffer. Basket heeft haar veel geleerd, onder andere dat alles begint bij een assist. In de sport is het vaak de sleutel tot een beslissend punt. Die gedachte bracht haar bij de werkvloer. Een assist draait erom iemand anders in staat te stellen te scoren. En dat is precies wat een goede mentor doet: op het juiste moment ondersteunen, richting geven, kansen zien en delen. Je staat niet zelf op het veld om te scoren, maar je speelt wel een cruciale rol in het succes van de ander. En mentorschap gaat dan ook verder dan leiderschap en ontwikkeling. Het is een krachtige hefboom voor mentaal welzijn. Want elke dag het beste van jezelf geven op het werk is ook een vorm van topsport. En dat vraagt een stevige fysieke én mentale investering. Dan maakt het echt verschil als er iemand naast je staat — niet boven je — die je niet afrekent op KPI’s, maar je helpt groeien als mens en als professional.

Shotbykartell 207 Lr zonder logo 2

Positiviteit, preventie en productiviteit

Vandaag telt ons land 526.000 langdurig zieken – een zorgwekkend cijfer dat volgens Ann Cattelain, CEO van Federgon, deels het gevolg is van een jarenlang gebrek aan aandacht voor preventie. En net die preventie ziet zij als de sleutel tot verandering. Volgens haar ligt burn-out vaak niet aan werkdruk alleen, maar aan een gebrek aan zingeving en waardering. Werkgevers kunnen een verschil maken door ervoor te zorgen dat medewerkers zich goed voelen én op de juiste plek zitten. Om daar concreet werk van te maken, richtte Federgon binnen haar Netwerk voor Werk de commissie Wellbeing op, die zich buigt over de verschillende dimensies van welzijn op het werk. Samen met haar leden – private HR dienstverleners en arbeidsmarktbemiddelaars – wil Federgon bouwen aan meer welzijn door te focussen op de drie P’s: positiviteit, preventie en productiviteit.

Shotbykartell 215 Lr zonder logo 2

Nadenken over de waarde van tijd

We sloten af met Machiel Den Dekker, CEO van AFAS Software België, die niet alleen drie stevige tips meegaf, maar ook onze klassieke kijk op werk een flinke schop onder de kont gaf.

Zijn eerste tip? Zet je medewerker op de eerste plaats. Klinkt logisch, maar bij AFAS menen ze het écht. Vanaf 1 juli werkt daar niemand nog op vrijdag. De vierdaagse werkweek wordt er realiteit. Niet omdat het hip klinkt, maar omdat ze geloven dat je gewonnen tijd niet moet opvullen met nog meer werk, maar terug mag geven aan je mensen. “De productiviteit is in 30 jaar met 650% gestegen,” zegt Machiel. “Door werk slimmer te organiseren en te automatiseren, blijft er tijd over. En in plaats van die tijd te vullen met nóg meer meetings, geven we onze medewerkers een ontwikkeldag.” Zijn punt: denk beter na over de waarde van tijd.

Tip twee? Vertrouwen. Die vierdaagse werkweek is volgens hem niet de start van een cultuurverandering, maar het resultaat ervan. Hoe je zo’n cultuur bouwt? Door het heel tastbaar te maken in alles wat je doet. Bijvoorbeeld met ‘monkey milestones’: elke nieuwe collega krijgt tien ludieke opdrachten — zoals “spreek een directielid tegen”. Zo krijg je meteen eigenaarschap én een glimlach.

En de derde tip? Humor. “Ga verleuken,” zegt Machiel. Alles wat leuker wordt, wordt automatisch beter. En ja, soms loopt dat fout. Maar meestal maar één keer. Ook hun arbeidscontract is een statement op zich: één A4’tje. Geen juridische epistels, gewoon de essentie: startdatum, uren, functie, loon en extra’s zoals winstdeling, dertiende maand, een chef-kok en een masseur. En als huisregel slechts één zinnetje: “Werk met gezond verstand in het belang van AFAS.” De rest? Staat gewoon in hun online Werkwijzer. Geen dikke mappen, geen geheimen, wel vertrouwen en transparantie.

Vanaf 1 juli hebben medewerkers er dus één dag in de week om te doen wat hun hart hen ingeeft. Dat lijkt ons pure brandstof voor welzijn.

Shotbykartell 226 Lr zonder logo 2

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Jouw verhaal lanceren bij #ZigZagHR?

Bespreek met ons de opties om jouw branded content op onze site te zetten.

Ook interessant

LEES MEER

Schrijf je in op de #ZigZagHR-Nieuwsbrief

  • Iedere dinsdagochtend om 8u00 in jouw mailbox
  • Ideeën, inspiratie, best & next practices over (de toekomst van) HR
  • Waarmee jij aan de slag kan in jouw organisatie of HR team