VUB Reel Borders geeft ‘onzichtbare’ huishoudhulpen een gezicht

VUB Reel Borders, een project gefinancierd door de European Research Council (ERC) wil een breder bewustzijn creëren over migrantenvrouwen die in EU-grensgebieden werken maar niet over de nodige papieren beschikken. Met de lancering van een nieuwe webdocumentaire en een online petitie, samen met de NGO Digmun en het Spaanse onderzoeksproject No estamos todas (‘We zijn niet allemaal hier’), focust het project op de precaire situatie van duizenden Marokkaanse vrouwen die al tientallen jaren irregulier werken in de Spaanse enclaves Ceuta en Melilla, aan de grens met Marokko. Door de verscherping van de grensveiligheidsmaatregelen die na COVID-19 zijn opgelegd, kunnen ze niet naar Marokko reizen om hun familie te bezoeken of hun (verlopen) paspoort te vernieuwen.

Irene Gutiérrez, een filmmaakster uit Ceuta en PhD fellow van het VUB Reel Borders-project, gebruikte participatief filmmaken – waarbij een groep of gemeenschap betrokken wordt bij het creëren van hun eigen films – om 26 kortfilms te maken over de precaire situatie van 13 huishoudhulpen zonder papieren die in de Spaanse enclave Ceuta, aan de grens met Marokko, wonen. Al die kortfilms zijn gebundeld in de webdocumentaire ‘ABCeuta: het Alfabet van de Grens’, die deze week officieel gelanceerd werd.

VUB-professor Kevin Smets, hoofdonderzoeker van Reel Borders:

“Voor Reel Borders begint zichtbaarheid met erkennen wat er gebeurt aan de grenzen van de EU vanuit het perspectief van de bewoners; We willen de stemmen versterken van de vrouwen die op zoek zijn naar actie en antwoorden.”

Volgens de Europese Commissie zijn er ongeveer 10 miljoen huishoudhulpen in Europa. Ten minste 3,5 miljoen werken irregulier en worden daarom niet erkend, gewaardeerd of geprofessionaliseerd en hebben geen fundamentele arbeidsrechten. 90 procent is vrouw en een aanzienlijk deel is migrant zonder papieren. De situatie van die huishoudhulpen is erg precair. Ze werken geïsoleerd, in privéhuishoudens, ver weg van hun thuisland en vaak op plaatsen die niet worden beschouwd als ‘werkplekken’, waardoor inspectie onmogelijk is en gezondheids- en veiligheidsvoorschriften er onbestaande zijn. Tot slot worden de vrouwen ook vaak het slachtoffer van racistisch, seksistisch en seksueel geweld, waaronder mensenhandel voor seksuele uitbuiting en uitsluiting van toegang tot sociale en openbare diensten, zoals gezondheidszorg.

Petitie

Om de precaire situatie van huishoudhulpen zonder papieren in Ceuta en Melilla te helpen regulariseren, hebben VUB Reel Borders, de NGO Digmun (Vereniging voor de Waardigheid van Vrouwen en Kinderen) en het Spaanse onderzoeksproject ‘No estamos todas’ nu ook een online petitie gelanceerd.

Bekijk ‘ABCeuta: het Alfabet van de Grens’

Teken de petitie: https://www.change.org/regularisationdomesticas

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER