Wat als HR professionals CEO fluisteraars zouden worden…

Valerie Jacqmain, Kirsten Carlier & Jef Brouwers

Jef Brouwers is Executive Management Consultant en Performance Psychologist, bij het brede publiek vooral bekend als psycholoog voor topsporters.

Valerie Jacqmain is net als Jef Brouwers verbonden aan TICkA, dat zorgt voor begeleiding van talent, het optimaal benutten van talent en het geven van een performance boost – en dat zowel voor individuen als teams, aan atleten als werknemers, bij prestaties als loopbaankeuzes.

Kirsten Carlier is HR Director bij DHL Express, een vrouw met een open blik op de business én op de wereld, dixit Jef Brouwers.

TICkA maakt mensen klaar voor de uitdagingen van vandaag en morgen.

 • Hun overtuiging: dit is de tijd van de neuroplasticiteit. Kortom, je moet voldoende flexibel en adaptief zijn. Neuroplasticiteit ontstaat als gevolg van ontwikkeling, leren of ervaring.
 • Zien HR, Safety en Operations de scepter zwaaien tijdens de coronacrisis. En daar komen ook positieve zaken uit, die we niet overboord mogen kieperen zodra de pandemie achter de rug ligt.
 • Vinden het nieuwe normaal een eigenaardige term, omdat juist alles verandert. Je moet nu vooral niet blijven hangen in het vroegere, hetgene dat normaal was.
 • Sporters die denken een medaille te gaan halen, slagen daar lang niet altijd in, omdat ze te veel focussen op het resultaat in plaats op het proces. Zoek en volg het proces naar groei, ontwikkeling, verbetering. Sneller, hoger, vlugger? Het gaat om de er, om de overtreffende trap: steeds beter worden, verleg je grenzen. Werk naar personal best en no regrets: dat geldt evengoed voor het bedrijfsleven.
 • Vinden werken met KPI’s s niet optimaal, dan krijg je tunnelvisie.
 • Als je een marathon loopt, zijn de laatste kilometers altijd de zwaarste, dat is een metafoor voor het bedrijfsleven: naarmate de deadline nadert, word je zenuwachtiger. Bekijk dus liever het proces, de vooruitgang, de ontwikkeling. Iedereen wil goed werk leveren, je moet dat niet kapotmaken door stress als gevolg van een verkeerde kijk erop.
 • Zien zelfdeterminatie als ideaal: als je dat creëert, win je, zowel als sporter en als bedrijf.
 • Geloven dat de leider beslist of er al dan niet team spirit is, je moet dus heel goed de impact van jezelf kennen, niet alleen van de baas, maar van iedereen die leiderschap opneemt, je hebt altijd verschillende leidersfiguren.
 • Het geheim van de leider, trainer en begeleider: connecteer in plaats van corrigeer.
 • Halen hun mosterd op vooraanstaande congressen, op de eerste plaats op het congres van de Association for Talent Development, zeg maar ATD (dit jaar eind augustus, begin september in Salt Lake City – in de VS heropent het leven wat vlugger dan hier…).
 • Raden de boeken en lezingen aan van onder andere Paul Hersey (Situational Leadership, ontworpen samen met Ken Blanchard), Peter Senge (The Fifth Discipline, the art and practice of the learning organization), Marcus Buckingham (9 leugens van de werkvloer) en Simon Sinek (Begin met het waarom).
 • Jef Brouwers zou graag willen dat HR professionals, alias de mensen-mensen, CEO-fluisteraars worden. Dat vergt sowieso een invloedrijke positie.

Duik in het gesprek met dit belezen, boeiend en bedreven trio dat geen blad voor de mond neemt. Opgelet: ze zeggen ook jou ronduit waarop het staat.

Share on facebook
Deel via Facebook
Share on twitter
Deel via Twitter
Share on linkedin
Deel via LinkedIn
Share on pocket
Opslaan in Pocket
Share on whatsapp
Deel via WhatsApp
Share on email
Verstuur per e-mail

Schrijf je in op de #ZigZagHR-nieuwsbrief

Gerelateerde artikels.

Employee Engagement

7 op 10 Belgen fier op hun job

Blue Monday komt eraan, maar gelukkig toont internationaal onderzoek van SD Worx aan dat Belgen, net als de Nederlanders overigens, hun job graag doen. 2 op de 3 Belgen voelen

Wellbeing in HR

Mentaal welzijn onder hoogspanning

In dit Spotlight-dossier gaan we op zoek naar hefbomen om enerzijds de instroom van langdurig zieken af te remmen en anderzijds tot een meer effectieve en duurzame re-integratie van langdurig

© 2022 Alle rechten voorbehouden. Website gemaakt door Kreatix. In opdracht van LICEU BVBA

#ZigZagHR