Vacaturetrend lijkt te stabiliseren…

Cijfers van Indeed geven aan dat het aantal vacatures in ons land sinds begin dit jaar lijkt te stabiliseren. Het aantal vacatures op de website steeg sinds 1 januari met iets meer dan 1%. In Vlaanderen blijft de trend licht positief, in Brussel en Wallonië is die negatief.

“Nadat de arbeidsmarkt weer opleefde na het hoogtepunt van de COVID-crisis, lijkt een voorlopig plafond te zijn bereikt. De war for talent woedt hevig maar wanneer bedrijven het moeilijk hebben om openstaande plekken te vullen, zijn ze wellicht minder geneigd om extra vacatures te delen”, zegt Arjan Vissers, Senior Manager Employer Insights bij Indeed.

De Indeed-website is de meest complete verzamelplek voor alle mogelijke vacatures in ons land en geeft dus een overzicht voor alle soorten jobs en voor alle regio’s. Dat laat toe om een complete inschatting te maken van de volledige Belgische arbeidsmarkt.

“We hebben op Indeed niet alleen jobs van de bedrijven die vacatures bij ons willen plaatsen, we brengen alle jobaanbiedingen bij elkaar die op alle andere jobsites te vinden zijn. Dat geeft ons unieke inzichten in hoe de Belgische arbeidsmarkt beweegt”, verduidelijkt Arjan Vissers, Senior Manager Employer Insights bij Indeed.

De cijfers zijn duidelijk. Vorig jaar rond deze tijd was het aantal vacatures met meer dan 9% toegenomen sinds 1 januari 2021. Over de afgelopen 12 maanden bedraagt de groei 33%. Maar in de voorbije vijf maanden is een halt gekomen aan die groei.

De Waalse arbeidsmarkt, die de sterkste groeier was over het hele jaar 2021, ziet in de eerste vijf maanden van dit jaar de felste daling, met 7,6%. In Brussel zijn er 3,5% minder vacatures. In Vlaanderen is nog sprake van een beperkte stijging met 1,4% sinds begin dit jaar.

Zoomen we in op de verschillende sectoren, dan zien we toch wel enkele opvallende verschillen tussen de regio’s in ons land. Tandheelkunde is dit jaar de sterkste groeier in Vlaanderen, goed voor een stijging met meer dan 500% (!) van het aantal vacatures. In Wallonië is tandheelkunde echter de sector die in de eerste vijf maanden van dit jaar de grootste daling van vacatures op laat tekenen: -195%. De therapeutische sector deed het wel goed in zowel Vlaanderen als Wallonië, met respectievelijk 76% en 101% meer vacatures sinds 1 januari. Die twee sectoren zijn ook de grootste groeiers als we over de voorbije 12 maanden. In Brussel steekt – vreemd genoeg? – de land- en tuinbouwsector er bovenuit, met bijna 94% meer vacatures vergeleken met begin dit jaar. Defensie is dan weer de sector die dit jaar in alle regio’s het felst achteruitgaat qua aantal vacatures, met bijna 2000% minder vacatures in zowel Vlaanderen als Wallonië.

“Het aantal vacatures in België stabiliseert. Dat is een trend die we in wel meer Europese landen zien, ook in bijvoorbeeld Nederland, Zweden Spanje of Duitsland. Maar ook buiten Europa zien we die afvlakking, zoals in Australië, Singapore, Canada of de Verenigde Staten. De arbeidsmarkt heeft zich eerst hersteld van de corona-klap, en is daarna stevig blijven groeien tot ver boven het niveau van voor de epidemie. Maar we wisten natuurlijk dat die groei niet eindeloos kon doorgaan en dat stellen we nu wereldwijd vast. Toch zijn er nog landen waar de groei aanhoudt, zoals Frankrijk of Japan, maar dat zijn toch eerder de uitzonderingen”, besluit Arjan Vissers van Indeed. ​

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER