Vacatureteksten spelen belangrijke rol in doorbreken gendersegregatie op arbeidsmarkt

Nieuw onderzoek van Esmée Schregardus, Ruth van Veelen, Melissa Vink en Belle Derks laat zien dat vacatureteksten bijdragen aan de versterking van gendersegregatie op de arbeidsmarkt. Vooral in sectoren zoals techniek, ICT, zorg en onderwijs leidt de manier waarop vacatures zijn geschreven tot een scheve verdeling van mannen en vrouwen.

In sectoren als zorg en onderwijs werken voornamelijk vrouwen, terwijl mannen overwegend in de techniek en ICT te vinden zijn. Het onderzoek wijst erop dat het aanbieden van parttime werk in de zorg en onderwijs en fulltime werk in de techniek en ICT deze scheiding verder versterkt.

“Vacatureteksten moeten genderneutraal zijn en flexibele arbeidsvoorwaarden bieden. Dit is essentieel voor het doorbreken van traditionele gendernormen en het bevorderen van een meer diverse werkplek,” aldus Esmée Schregardus, één van de onderzoekers.

Vacatureteksten kunnen erg bepalend zijn voor de keuze van sollicitanten, iets dat veel werkgevers zich niet realiseren. Door expliciet flexibele werkuren en een breed scala aan contractopties aan te bieden, kunnen bedrijven een breder, maar ook diverser publiek aanspreken.

Dit is niet alleen goed voor de inclusiviteit, maar helpt ook om de steeds groter wordende personeelstekorten in sectoren zoals zorg en techniek aan te pakken. Twee vliegen in één klap dus.

“Als werkgevers vacatures aantrekkelijker maken voor iedereen, kunnen we niet alleen de gendergelijkheid bevorderen, maar ook de tekorten op de arbeidsmarkt oplossen”

Esmée Schregardus

[bron: tijdschrijft voor HRM]

TIP: Je kan hier het volledige onderzoek lezen

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER