Uniek coachingstraject voor zij-instromers om tekort verpleegkundigen op te vangen

Om het nijpende tekort aan verpleegkundigen in ons land op te vangen, organiseert Randstad Medical Academy voor het tweede jaar op rij een uniek coachingstraject om mensen die al werken maar zich willen omscholen tot verpleegkundige, te ondersteunen. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met verschillende Vlaamse hogescholen, zorginstellingen, de Vlaamse Zorgambassadeur Lon Holtzer en het Kabinet van de Vlaamse Minister van Welzijn en Volksgezondheid. 22 nieuwe studenten schreven zich tot nu toe in voor het nieuwe jaar en starten komende september of in februari volgend jaar. “Wie interesse heeft in dit programma kan zich zeker nog aanmelden bij ons. We zijn voor de studenten trouwens ook nog op zoek naar extra werkplekken in de zorg.” aldus Doreen Roets van Randstad Medical Academy.

De opleiding duurt in totaal 3 à 4 jaar, afhankelijk van de school die de student kiest. Tijdens het eerste jaar studeren de deelnemers en werken ze halftijds (al dan niet in hun huidige job). Wie slaagt kan de volgende jaren van de opleiding, naast de lessen, aan de slag in een zorgondersteunende functie in de partnerzorginstellingen. De hogescholen zijn verantwoordelijk voor de opleiding; Randstad Medical Academy staat in voor de rekrutering en selectie van kandidaten. Daarnaast coachen ze de studenten gedurende de hele studieperiode door regelmatig poolshoogte te nemen over hoe het met hen en hun studies gaat en welke ondersteuning ze nodig hebben om de opleiding tot een goed einde te brengen. Verder zoekt Randstad Medical Academy de werkplekken waar studenten tijdens hun studie kunnen werken zodat een basisinkomen gegarandeerd is. Nadat de studenten afstuderen wordt hen meteen een contract voor onbepaalde duur aangeboden op een van die werkplekken.

De eerste lichting heeft intussen haar eerste studiejaar achter de rug. Het gros van deze studenten slaagde in eerste zit. In september start al de tweede groep toekomstige verpleegkundigen de opleiding.

Jan Denys, arbeidsmarktdeskundige bij Randstad, licht toe:

“Hoewel het aantal afgestudeerden in de opleiding Verpleegkunde tussen 2009 en 2017 met 65% steeg, is dat lang niet voldoende om de vele vacatures in te vullen. Daarom richten we ons ook tot andere groepen, zoals mensen die al in een andere sector werken. We weten namelijk uit onderzoek dat liefst 44% van de Belgen het beroep van verpleegkundige aantrekkelijk vindt. En veel mensen dromen van een carrièreswitch naar de zorgsector. Met dit programma richten we ons precies tot de groep van zij-instromers. Via begeleiding verlagen we de drempels, zoals het wegvallen van een inkomen tijdens de opleiding of het gebrek aan steun van het thuisfront, die hen kunnen afschrikken om zich om te scholen. Door hen tijdens hun studietijd tewerk te stellen in de zorgsector vergroten we ook hun kansen op de arbeidsmarkt. Zo slaan we twee vliegen in een klap: we begeleiden mensen naar een nieuwe carrière en helpen de zorgsector aan het broodnodige personeel. Zo werken we mee aan een sterkere gezondheidszorg, waarvan het belang nog maar eens blijkt tijdens deze pandemie.”

“Randstad Medical Academy gaf mij de nodige steun om mijn keuze voor een omscholing tot verpleegkundige te realiseren. Een late carrièreswitch brengt immers onzekerheden met zich mee. Maar door de begeleiding met inspirerende gesprekken groeide mijn zelfzekerheid. De hulp bij mijn eerste sollicitatiegesprekken was heel belangrijk, zeker door het feit dat het zo lang geleden was dat ik nog solliciteerde. Zo maak ik mijn carrièreswitch naar mijn nieuwe droomjob in de zorg waar!” getuigt Kurt, een van de studenten die de opleiding vorig jaar aanvatte.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER