Technologie voor effectievere preventie

Groep IDEWE heeft Marco Huygen aangesteld als Chief Information & Digital Officer. In die rol krijgt Marco de leiding over de sterke digitale evolutie van de Belgische externe dienst voor preventie en bescherming op het werk. Zijn aanstelling kadert, net als die van Steve Gilis als CFRO onlangs, in de strategische keuze van IDEWE om de afdelingen Finance en ICT te splitsen. Beide vielen tot nu toe onder Marc Beurms, die met pensioen gaat.

Marco Huygen: “IDEWE zit volop in digitale transformatie, en daar komt enorm veel bij kijken. De connectie tussen mens en tool bijvoorbeeld, die bij elk technologisch proces een uitdaging is. Onze eigen werknemers moeten met onze interne technologie kunnen werken en hetzelfde geldt voor onze klanten met de tools die de kwaliteit van hun preventie kunnen boosten. Als iemand met een passie voor technologie én voor mensen, kijk ik er enorm naar uit om die brug bij IDEWE te realiseren.”

IT voor effectievere preventie

Daarvoor gaat Marco focussen op automatisatie, data, standaardisatie en security. “In al die domeinen zie je hoe belangrijk de link tussen technologie en mens is. Met data uit artificiële intelligentie bijvoorbeeld, verzameld via o.a. wearables of digitale vragenlijsten, kan je meten wanneer iemand een verhoogd risico op burn-out loopt. Op basis daarvan kan je adviseren om preventief de arbeidsarts of preventieadviseur psychosociale aspecten te raadplegen. Zo krijg je veel effectievere en efficiëntere preventie dan met het standaard medisch onderzoek om de zoveel tijd. Da’s een voorbeeld van iets waar we nu via een gericht project stevig op inzetten.”

Ook binnen het ISO 27001-certificeringstraject krijgt Marco een leidende rol. Die certificering gaat alle IDEWE-software standaard ‘secure by design’ maken, wat betekent dat die beveiliging niet bij elke ontwikkeling opnieuw ingebouwd moet worden.

Band met de preventiewereld

Huygen is al 12 jaar vast in dienst bij IDEWE, waarvan 9 jaar als Teamlead/Architect op de IT-afdeling en de laatste 3 als Business Projects & Development Manager. Daarvoor was hij als consultant voor een softwarebedrijf jarenlang IT-programmeur voor verschillende projecten binnen IDEWE. “Via die projecten heb ik geproefd van de preventiewereld en IDEWE leren kennen als een snel evoluerende organisatie die mensen kansen geeft. Dat beviel me zo dat ik in 2010 de stap naar een interne functie heb gezet. De kans die ik nu krijg, bevestigt dat het de juiste keuze was.”

CEO Lode Godderis over Marco’s aanstelling: “Naast de klassieke bedrijfsprocesondersteunende functie van IT evolueert technologie ook meer en meer naar een cruciaal onderdeel van onze dienstverlening naar klanten. Gezien zijn traject bij IDEWE heeft Marco een uitstekend zicht op zowel onze interne procesnoden als de preventienoden van onze klanten. In combinatie met zijn sterke ervaring in softwareontwikkeling en architectuur gaat Marco een zeer belangrijk rol spelen in het bepalen van de strategische richting en keuzes op dat vlak. Zo gaan we IDEWE verder uitbouwen tot een sterk mensgerichte organisatie ondersteund door digitale technologie van topniveau.”

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER