Stop met…. De oorlog om talent

Een rondetafel waarin zes ondernemers en HR professionals de trends in HR en people management verkennen? In deze tijden ligt dat moeilijker dan ooit. Toch zijn we erin geslaagd om ook voor het decembernummer samen met Françoise Chombar en Heidi Stieglitz te verkennen welke inzichten overeind blijven en welke niet… We vatten ze samen in een trio dat naar de prullenmand verwezen wordt én een trio dat op een piëdestal geplaatst wordt.

In dit artikel zoomen we in op één jeukwoord dat deze zes ondernemers en HR professionals alvast graag zien verdwijnen. Wouter Van Linden (Waterland Private Equity Investments) licht toe…

STOP met…

  • De oorlog om talent
  • De work-life balans
  • De methodologieën om de methodologieën

START met…

  • Een groeimindset
  • Vertrouwen
  • Cultuur

STOP met…
de oorlog om talent

Het moet maar eens afgelopen zijn met de war for talent. Neen, daarmee bedoelen we niet dat er plots zoveel werkzoekenden zijn, dat elk bedrijf moeiteloos alle vacatures kan invullen. Wouter Van Linden, die een stevige carrière opbouwde bij KPMG en zopas de overstap gemaakt heeft naar Waterland Private Equity Investments, licht toe:

“Laten we ophouden om de naam oorlog om talent en alles wat er omheen hangt, te gebruiken. Als organisaties talent willen, moeten ze beter zoeken. En die zoektocht hoeft niet altijd zo ver te gaan: vaak hebben ze het gezochte talent al in huis, maar zien ze het potentieel niet. Ze gaan niet eens op ontdekking naar het aanwezige talent, dat ze kunnen ontwikkelen.”

Daarmee haalt hij de eerste irritatie aan waarmee we in 2021 volgens hem maar beter kordaat komaf maken. Het jeukwoord verbergt het onvermogen van het bedrijf om zijn talent niet alleen te koesteren, maar vooral vooruit te stuwen, te laten groeien, kansen te bieden.

Prompt verwijst Van Linden naar het BlessingWhite X Model, dat blootlegt wanneer werkgever en werknemer al dan niet in de juiste werkmodus vertoeven. Het model stamt van Buck Blessing en Tod White, die in 1973 hun consultancyfirma BlessingWhite oprichtten, gericht op leiderschap en engagement. Van Linden staat op, tekent de constellatie op een flipover en vat het model samen:

“Zowel de organisatie als de medewerker streeft naar succes. Elk hebben ze hun eigen doelen, waarden en aspiraties. De vraag is waar die samenvloeien. Vergeet niet dat ook ieder zijn eigen visie op geluk heeft en dat de ene zich gewoon nestelt in een comfortabele positie, waarin hij vastroest of indommelt, terwijl een andere gigantische bergen werk verzet en ondertussen afstevent op een burn-out. Niet iedereen komt dus in de juiste positie terecht, waar er sprake is van engagement en flow. Het komt erop aan die plaats te vinden waar maximale tevredenheid en maximale bijdrage elkaar kruisen. Het is aan het bedrijf om daaraan te werken, maar evengoed aan het individu – al moet die wel zijn kansen krijgen.”

“Connecting passion with profession”, noemt Françoise Chombar (Melexis) het. “Het gaat dan vooral om zelfverwezenlijking. Al mogen we niet vergeten dat een job moeilijk één brok geluk kan zijn, in elke werkomgeving zijn er onvermijdelijk ook dingen die je niet graag doet, maar die er evengoed bij horen. Nu ja, als 80% van je job bestaat uit zaken die je niet graag doet, heb je een probleem…”

Welke andere ‘jeukwoorden’ beter verdwijnen en wat in 2021 (& beyond) wel overeind blijft ontdek je in het decembernummer van #ZigZagHR.

ZigZagHR Magazine DEC20 COVER 2

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER