Stap jij mee met de Roze Mars van Pink Ribbon?

Actieve personen lijken minder vaak borstkanker te ontwikkelen. Degene met een borstkankerverleden worden minder vaak met herval geconfronteerd wanneer ze regelmatig bewegen. Elke stap telt. Dat is bewezen. Daarom is er voor de 6de keer De Roze Mars van Pink Ribbon. Gewoon doen!

Er bestaan tientallen studies die aantonen dat 150 minuten matig-intensieve inspanning per week, zoals 2,5u wandelen, gunstige effecten heeft op het voorkomen van borstkanker en ook op het overleven van zij die borstkanker doormaakten. En naarmate je meer wandelt, vergroot het voordeel nog meer.

Je vermindert de kans op borstkanker met 25 tot 40% wanneer je de menopauze al voorbij bent. Dat geldt ook voor mensen die voor het overige minder gezond zijn, zoals rokers of mensen met zwaarlijvigheid. Voor hen biedt wandelen trouwens extra voordelen zoals gewichtsverlies op of z’n minst vetverlies, wat goed is voor hart en bloedvaten.

Bevragingen

“De basis voor de meeste van deze studies zijn bevragingen die peilen naar gewoontes van vrouwen met en zonder borstkanker. Samen versterken ze de bewijskracht, omdat alle peilingen in dezelfde richting wijzen: meer bewegen = minder kanker.

Per uur activiteit per week is er een daling van +/- 6%. Vrouwen die borstkanker hebben gehad, genezen sneller wanneer ze actief zijn en kennen minder herval. Let wel, je kan het risico op borstkanker nooit tot nul herleiden, zelfs niet wanneer je keihard gaat sporten”, zegt Dr. Marleen Finoulst van het Kenniscentrum Borstkanker van Pink Ribbon.

Verklaringen

De wetenschap heeft meerdere verklaringen voor dit fenomeen. Zo hebben actieve mensen een gezondere suikerhuishouding en minder risico op diabetes. Dat is een belangrijke vaststelling, want postmenopauzale vrouwen met diabetes lopen meer risico op borstkanker. Actieve vrouwen hebben bovendien ook lagere waarden van het vrouwelijk hormoon oestrogeen, omdat ze minder vetmassa hebben. Ook vetcellen produceren oestrogeen: minder vet betekent minder oestrogeen en ook een verminderd risico op borstkanker. Dat is meteen ook de reden waarom overgewicht het risico op borstkanker vergroot.

Bij vrouwen die behandeld worden of werden voor borstkanker en die drie keer per week beweegsessies volgden van 30 tot 90 minuten, vonden wetenschappers een verbeterde suikerhuishouding. Ze hebben een gezonder gewicht en een betere conditie. Dat kan verklaren waarom ze sneller herstellen en minder vaak hervallen.

Tenslotte heeft bewegen een belangrijke invloed op de immuniteit: met wandelen versterk je de algemene weerstand zolang je het regelmatig doet. Dat een goede immuniteit ervoor zorgt dat je minder snel ziek wordt, dat weten we allemaal sinds de coronapandemie. Diezelfde versterkte immuniteit zorgt er mogelijk ook voor dat we iets minder vatbaar zijn voor borst- en andere kankers, als is de wetenschap daar nog niet helemaal uit.

Vrouwen die borstkanker overleefd hebben, willen vaak iets veranderen aan hun leefgewoonten om herval te voorkomen. Het beste wat ze kunnen doen is regelmatig bewegen, daarvoor bestaat voldoende bewijs.

De Roze Mars, gewoon doen

Hoe dan ook, een actieve levensstijl en regelmatig wandelen heeft dus vele voordelen. Een initiatief zoals De Roze Mars is dus van onschatbare waarde voor de gezondheid. Daarom heeft de vzw Pink Ribbon het startschot gegeven voor inschrijving voor de 6de editie van haar wandelchallenge.

De vzw daagt iedereen opnieuw uit om van 1 tot en met 31 oktober dagelijks 10.000 stappen te zetten. En dat doe je niet alleen. In mei van dit jaar namen 13.000 Belgen deel aan dit virtueel wandelevenement.

Ambassadrices Evi Hanssen en Ann De Bisschop staan nu ook weer klaar om iedereen aan te moedigen borstkanker wandelen te sturen.

Evi Hanssen zet zich al jarenlang in voor de preventie van borstkanker en weet vanuit haar eigen familie hoe zwaar een borstkankertraject kan zijn.

“10.000 stappen per dag lijkt veel, maar dat is het eigenlijk helemaal niet. Ga eens te voet naar de winkel, of parkeer je auto wat verder weg. Voor je het weet zit je al aan je stappendoel. Bovendien zal je ook snel de gevolgen ondervinden voor je gezondheid. Dat motiveert”, vertelt Evi.

PinkRibbonEvi198 1200.WEB .sRGB

Om deelnemers extra te motiveren, nam Evi samen met Hilde De Baerdemaeker en Jutta Borms voor hun podcast ‘Nog 9 minuten’ enkele speciale afleveringen op.

“Ik ontwikkelde speciaal voor De Roze Mars 5 wandel-meditaties van 9 minuten. Tijdens die tijd zet je alvast 1000 stappen. Ideaal om aan het begin van je wandeling te doen of om ergens onderweg al stappend te beluisteren. Je vindt deze meditaties op Spotify en Youtube. Af en toe je benen strekken is ook goed voor je mentaal welzijn. Op die manier koppel ik het lichamelijke aan het geestelijke en probeer ik ook te zorgen voor innerlijke rust, wat minstens even belangrijk is.”

Ann De Bisschop neemt als experte Welzijn en Werkgeluk” de taak op zich om bedrijven te overtuigen als organisatie zich in te schrijven voor De Roze Mars. “We zitten gemiddeld 500 minuten per dag. Sinds de pandemie hebben bedrijfsleiders ingezien dat de mentale balans en de fysieke gezondheid van hun medewerkers heel belangrijk is als je als organisatie succesvol wil zijn.” zegt Ann De Bisschop.

“Net daarom leg ik tijdens mijn keynotes de nadruk op het belang van meer bewegen tijdens het werk. Het kan echt eenvoudig door bijvoorbeeld een hoger-lager bureau te installeren of wandelende meetings in te plannen. Deelnemen aan De Roze Mars is een goede eerste stap. Het motiveert iedereen om meer bewust stil te staan bij hoe veel of hoe vaak je doorheen de dag beweegt. Een gewoonte die we beter moeten inburgeren.”

PinkRibbonAnn 269 2500.WEB .sRGB

Registreren voor De Roze Mars kan vanaf vandaag op www.derozemars.be. Wie bovendien inschrijft voor maandag 12 september, kan gebruikmaken van de kortingscode EARLYBIRDOCT22 en schrijft in aan € 8 per persoon in plaats van € 10. Net als tijdens de vorige editie kan je je laten sponsoren door vrienden en familieleden. Daag je vrienden, familie en collega’s dus uit, en begin te wandelen.

In mei van dit jaar telde De Roze Mars 13.000 deelnemers. Zij zamelden niet minder dan € 232.000 in voor Pink Ribbon en wandelen samen maar liefst 61,28 keer rond de wereld.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER