Spontaan solliciteren: springplank naar droomjob?

Onderzoek bij 500 laatstejaarsstudenten geeft aan dat 31% van hen rekent op een spontante sollicitatie in de jacht op hun droomjob. Jeroen Diels, regional managing director bij rekruteringsspecialist Robert Half, is positief over deze strategie: “In plaats van te wachten op die ene ideale vacature, nemen studenten zelf het heft in handen. Het geeft blijk van initiatief en kan – zeker in de huidige krappe arbeidsmarkt – voor een voet tussen de deur zorgen.”

Met hun opleiding en zonder veel concrete werkervaring op zak, komen pas afgestudeerden op de arbeidsmarkt. Hoe zorgen ze ervoor dat die eerste job meteen een voltreffer wordt? Gaan ze geduldig wachten tot die kans zich voordoet? Onderzoek van hogeschool Ephec leert dat een op de drie jongeren het heft in eigen handen neemt en spontaan gaat solliciteren bij bedrijven die matchen met hun dromen en ambities, maar waar niet meteen een vacature is.

“Met een spontane sollicitatie toon je zin voor initiatief en probeer je je eigen kansen af te dwingen”, zegt Jeroen Diels. “Misschien overtuig je het bedrijf en krijg je een uitnodiging om op gesprek te komen. En zelfs als de spontane sollicitatie niet meteen tot succes leidt, sta je wel op de radar bij het bedrijf.”

Huiswerk

Het is wel belangrijk om vooraf je huiswerk te doen. Wie een ‘standaard’ cv en een generieke motivatiebrief stuurt, valt direct door de mand. Doe grondig je research en geef duidelijk aan waarom je voor dit bedrijf wil werken.

Tot slot: gebruik je netwerk, want netwerken spelen vaak een grote rol in spontane sollicitaties. Iedereen heeft een netwerk, ook studenten: docenten, werkgevers van studentenjobs, kennissen van ouders of vrienden – dus zeker niet alleen je dichte eigen netwerk, maar ook connecties van tweede of derde graad. Zij kunnen je in contact brengen met ‘de juiste personen’, of je kan hen als referentie vermelden. Referenties op je CV zijn altijd een meerwaarde net zoals aanbevelingen op LinkedIn.

Zes tips die de kans op een succesvolle spontane sollicitatie vergroten:

  1. Selecteer zorgvuldig de bedrijven die bij jouw waarden en ambities passen.
  2. Bereid je grondig voor door goed te onderzoeken wat de behoeften en uitdagingen van een bedrijf zijn en hoe je hen kan helpen om hiervoor geschikte oplossingen voor te stellen.
  3. Vermeld in je sollicitatiebrief duidelijk naar welk soort functie je solliciteert – wat je droomjob bij het bedrijf dan wel is. Gebruik die passie om een gebrek aan ervaring te compenseren.
  4. Controleer of je online profiel voldoende professionaliteit en ernst uitstraalt.
  5. Blijf authentiek en beknopt en benadruk je kwaliteiten zonder te overdrijven.
  6. Bewijs je vastberadenheid en betrokkenheid door je sollicitatie op te volgen.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER