Snel en gemakkelijk vacatures vinden via ‘Google Zoeken’

Google introduceert vandaag een nieuwe zoekfunctie in Google Zoeken. Met de nieuwe functie kunnen gebruikers die op zoek zijn naar vacatures direct in de zoekresultaten verwezen worden naar vacatures die aansluiten bij hun zoekopdracht. Hiervoor werkt Google in België samen met onder meer de overheidsdiensten VDAB, Forem en Actiris en bedrijven als Randstad en Jobat. Honderdduizenden vacatures worden zo via Google Zoeken makkelijker vindbaar voor werkzoekenden. De functie zal de komende week worden uitgerold voor alle gebruikers in België.

Meer werkzoekenden in België

De coronacrisis heeft een grote impact op Belgische bedrijven en consumenten. Zo is het aantal werkzoekenden gestegen, vooral onder jonge werknemers, en zijn er minder vacatures dan vorig jaar. Tegelijkertijd heeft de crisis het gebruik van technologie versneld. Met behulp van online tools konden mensen tijdens de lockdown in contact blijven met anderen, hun werk blijven doen, lokale bedrijven ondersteunen, kinderen onderwijzen en nieuwe vaardigheden leren. Met het stijgend aantal werklozen zal het aantal mensen dat online op zoek gaat naar een nieuwe baan fors stijgen. Google wil daarbij werkzoekenden helpen en met de nieuwe functie in Google Zoeken hen snel en gemakkelijk tot bij de vacatures te brengen die bij ze passen.

Thierry Geerts, country manager Google België: ‘De introductie van de nieuwe vacature zoekfunctie bouwt voort op ons bredere doel om de economische kansen in een digitale economie voor Belgische werkzoekenden en werkgevers te verbeteren. Met het Google Digitaal Atelier trainden we bijvoorbeeld reeds meer dan 110.000 individuen en bedrijven in België in digitale vaardigheden om hun carrière vooruit helpen of hun bedrijf digitaal te laten groeien. We zijn verheugd dat we, samen met belangrijke Belgische partners, deze nieuwe functie in België kunnen aanbieden zodat mensen nog gemakkelijker kunnen zoeken naar een baan.’

Hoe werkt de nieuwe zoekfunctie?

Wie zoekt naar een vacature met behulp van Google Zoeken vindt bij de zoekresultaten een eerste blik van vacatures die op websites van partners zijn gepubliceerd.

unnamed 6

Door op een van de zoekresultaten te klikken ontvangt de gebruiker meer informatie zoals een beschrijving van het bedrijf en de baan

unnamed 7

Wie wil solliciteren wordt doorverwezen naar de website waar de vacature wordt gedeeld geadverteerd en kan daar solliciteren. De ervaring heeft geleerd dat het aantal bezoeken aan websites van vacature aanbieders en werkgevers wordt vergroot door het grotere bereik van hun vacature.

De nieuwe vacature zoekfunctie biedt gebruikers de mogelijkheid om te zoeken op basis van onder meer locatie, industrie en fulltime/parttime. Om op de hoogte te blijven van nieuwe vacatures kunnen gebruikers een e-mail notificatie instellen en de zoekopdracht, inclusief de filterinstellingen, opslaan.

unnamed 8

De nieuwe functie in Google Zoeken staat open voor alle websites die hun vacatures in de nieuwe functie willen integreren. Geïnteresseerden kunnen op de ontwikkelaarspagina vinden aan welke technische vereisten ze moeten voldoen en hoe de integratie werkt.

Vereenvoudigen van de online zoektocht naar een job

“Met deze nieuwe zoekfunctionaliteit van Google zullen 10.000’en vacatures van VDAB vindbaar zijn voor een nog breder publiek. Dit is voor ons opnieuw een stap om 4 miljoen Vlamingen en Brusselaars perspectief te geven op hun mogelijkheden op de arbeidsmarkt en elke werkgever perspectief op talent. Werkgevers die hun vacature posten op vdab.be, krijgen voortaan via Google nog meer zichtbaarheid en dus meer kans om de juiste kandidaat te vinden”, aldus Wim Adriaens, Gedelegeerd bestuurder bij VDAB.

“Een op de drie mensen bezoekt de Actiris website via een Google-zoekopdracht. Het is een must. Vooral voor het jonge publiek, de Google-generatie die erin is geboren, maar die generatie is vandaag het eerste slachtoffer van de crisis. In Brussel is de jeugdwerkloosheid met 18,9% gestegen. Dit is ongezien. In deze cruciale periode is het daarom essentieel dat alle spelers mobiliseren om banen te behouden. Door het verwijzen naar onze jobaanbiedingen te vergemakkelijken, verbeteren we hun zichtbaarheid en gaan we een stap verder in de digitalisering van onze tools om te voldoen aan de behoeften van Brusselse werkzoekenden en werkgevers”, zegt Caroline Mancel, gedelegeerd bestuurder plaatsvervanger van Actiris.

“Google is uitgegroeid tot een bijzonder populair kanaal om een nieuwe job te zoeken. Uit Randstad Research-onderzoek weten we dat 36% van de kandidaten er gebruik van maakt en daarmee is het aandeel van Google bijna even groot als dat van traditionele vacaturewebsites of uitzendbureaus die 39% gebruikt. Tegelijk zien we dat “maar” 17% van de kandidaten hun job vindt via Google, dus er gaapt nog een kloof tussen “zoeken” en effectief “vinden”. De nieuwe functie zal ook ons toestaan om het potentieel dat er in de zoekmachine schuilt als rekruteringskanaal beter te benutten. Doordat ze werkzoekenden snel en eenvoudig naar de meest relevante vacatures brengt die wij op dat moment aanbieden, krijgen wij een grotere en meer kwalitatieve instroom aan kandidaten. Dat zorgt er dan weer voor dat we werkgevers en werknemers beter kunnen matchen. De introductie van Google for Jobs in ons land is dus absoluut een belangrijke stap voorwaarts voor kandidaten, bedrijven en HR-dienstverleners zoals wij”, aldus Yoeri Middendorp, Digital Marketing Advisor bij Randstad Belgium.

“Google is vandaag de start van heel wat zoektochten. Dat is niet anders voor talent dat actief op zoek gaat naar een nieuwe job. Deze samenwerking is goed nieuws voor onze klanten die via Jobat direct gebruik kunnen maken van de mogelijkheden van Google Zoeken. We bereiken vandaag al heel wat actief en latent talent via Jobat.be, de zes nieuwsmerken van DPG Media en Mediahuis (digitaal en print), en tal van digitale partners. Nu wordt daar ook een krachtig kanaal voor de actieve zoeker aan toegevoegd”, zegt Ruben Van Goethem, Hoofd Product & Marketing bij Jobat.

Snel schakelen naar een digitale economie

“Google is voor veel mensen het venster op een virtuele wereld. Het is zo populair dat men niet spreekt over ‘iets zoeken’ maar over ‘iets googlen’. Het is dan ook een goede zaak dat deze intuïtieve gebruiksvriendelijke zoekmachine nu ook vacatures laagdrempelig zal weergeven. Want op zoek naar werk is alle hulp welkom. Het snel vinden van de job die op je maat is geschreven, helpt daarbij. Dat Google hiervoor samenwerkt met overheidsdiensten zoals VDAB, maar ook met heel wat bedrijven, kan ik alleen maar toejuichen,” vertelt Hilde Crevits, Minister van de Vlaamse Regering, bevoegd voor o.a. Economie, Innovatie en Werk.

“Wanneer we vandaag naar informatie zoeken, hebben we de Google-reflex. Bij het zoeken naar een baan is dat hetzelfde. Ons eerste instinct is om Google te gebruiken, omdat het internet een essentiële tool voor het zoeken naar werk is geworden. Het internet is een ware schat aan informatie en er zijn veel sites waar u banen kunt vinden. Dankzij het partnerschap met Google versterkt Actiris niet alleen zijn digitale transformatiestrategie, maar versterkt het ook de referentie van zijn jobaanbiedingen en vergroot zo hun zichtbaarheid bij werkzoekenden. Dit is voldoende om werkgevers, die nog steeds te achterdochtig zijn, te overtuigen om met Actiris samen te werken voor hun aanwervingen ”, zegt Bernard Clerfayt, Brussels minister van Werk en Digitale Transitie.

Google blijft Belgen gratis digitaal opleiden

De afgelopen jaren is Google met het Digitaal Atelier het land doorgereisd om in samenwerking met diverse gemeenten ondernemers en werkzoekenden te helpen nieuwe vaardigheden op te doen om hun bedrijf verder te laten groeien. In BeCentral te Brussel is er ook een permanente ruimte (momenteel tijdelijk gesloten vanweg Covid 19) waar gratis trainingen worden gegeven en online kunnen tevens gratis cursussen worden gevolgd. In die periode zijn meer dan 110.000 Belgen getraind. Zo kunnen ondernemers die nog niet online zijn leren hoe ze op eenvoudige wijze zichtbaar kunnen worden op het internet, terwijl de digiprofs onder de ondernemers leren welke kansen er nog meer zijn en hoe hoe ze nieuwe technieken zoals AI kunnen inzetten om hun business te laten groeien.

Samen met VDAB, Actiris en Forem lanceerde Google op 21 september ook een fulltime trainingsprogramma van 3 weken met als doel jonge werkzoekenden om te scholen tot Digital Coordinators’ (allround digitale marketeers). Belgische kmo’s lopen namelijk achter op het gebied van digitalisering. Alle partners die hieraan hebben gewerkt geloven dat digitale marketing een gebied is waarop werkloze jongeren een goede kans hebben om de ‘gevestigde orde’ van traditionele marketeers in te halen. Het opleiden van deze werkzoekenden tot digitale marketeers zou niet alleen voldoen aan een grote vraag op de arbeidsmarkt, dit is ook enorm belangrijk voor de Belgische samenleving als geheel: we hebben meer digitale profielen nodig om competitief te blijven, vooruit te komen en te gedijen als land.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER