Onze samenleving leeft niet meer samen. Veel mensen hebben het gevoel niet meer mee te tellen. Dat zeggen ze niet noodzakelijk luidop, maar wel online én in het stemhokje. Onderhuids groeit – al langer dan we willen beseffen – een maatschappelijke malaise waar te weinig (politieke) aandacht voor is: veel mensen lopen rond met een ‘ik tel niet meer mee’-gevoel. Dat zegt Marc Michils, voorzitter KOTK in een opiniestuk in De Tijd.
Ook bedrijven automatiseren zonder achterom te kijken naar de klant en naar de medewerker. Alles kan sneller online. En werk zal altijd gebeuren op de meest efficiënte manier (lees: goedkoopst en snelst). En ondertussen is niemand nog bereikbaar als je persoonlijk geholpen wil worden. De samenleving leeft niet meer samen. Met diepe gevoelens van frustratie en ongelijkheid als gevolg. En dat vertaalt zich ook op de werkvloer.
Christophe Busch waarschuwt in het Grote #ZigZagHR Trendrapport ook voor toxische polarisatie. Hij leidt het Hannah Arendt Instituut, waar hij zijn historische expertise vertaalt naar hedendaagse maatschappelijke vraagstukken. Collega Selma Franssen vroeg hem wat we kunnen leren uit het verleden om om te gaan met fenomenen die vandaag en morgen spelen op de werkvloer.
>> Het antwoord lees je in december in het grote #ZigZagHR Trendrapport.
>> Bestel hier jouw exemplaar