Retentie HR talent wordt topprioriteit in 2024

In 2023 bleef de vraag naar HR-professionals aanzienlijk hoog, en volgens de meest recente salarisgids van staffing specialist Walters People wordt verwacht dat deze trend zich in 2024 voortzet. Stephanie Cnops, Principal en specialist in HR-rekrutering, analyseert welke HR-specialisten momenteel veel gevraagd zijn en werpt een blik op de verwachte salarisontwikkelingen binnen HR voor het komende jaar.

Blijvend tekort aan talent

In 2023 bleef de vraag naar HR-professionals hoog, met een piek in het aantal geadverteerde vacatures in juli en oktober. De behoefte is met name groot voor HR officers, talent acquisition specialists en vooral payroll specialisten.

Stephanie Cnops benadrukt dat de vraag naar ervaren payroll specialisten met minstens 3 tot 5 jaar ervaring niet alleen te wijten is aan hun autonomie en maturiteit, maar ook aan hun diepgaande kennis van sociale wetgeving en meertaligheid. Hun inspanningen en investeringen in het stimuleren van loyaliteit maken deze payroll experts buitengewoon waardevol voor organisaties.

In diverse sectoren blijkt de behoefte aan HR-talent significant. HR-dienstverlenende organisaties, uitzendbureaus, en organisaties actief in financiële dienstverlening, IT, de voedselindustrie en biotechnologie zijn actief op zoek naar geschikte kandidaten.

Regionale verdeling

De vraag naar HR-professionals varieert sterk per regio, waarbij Vlaanderen domineert. Antwerpen en Brussel nemen elk 20% van de vraag voor hun rekening, terwijl West-Vlaanderen en Oost-Vlaanderen respectievelijk 15% vertegenwoordigen. Vlaams-Brabant volgt met 11%, terwijl slechts 10% van de geadverteerde HR-vacatures zich in Wallonië bevindt.

Dynamische arbeidsmarkt

“Hoewel het opvallend is dat 74% van de HR-professionals onmiddellijk aangeworven wordt met een vast contract, stelt de korte gemiddelde verblijfsduur van amper 1.2 jaar werkgevers voor een echte uitdaging. Ondanks de stabiliteit van de werkgelegenheid blijft het aan boord houden van deze zeer gewilde professionals een complex vraagstuk, waarbij werkgevers strategieën moeten ontwikkelen om langdurige betrokkenheid te waarborgen”, vertelt Stephanie.

Opportuniteiten voor starters

Ondanks het aanhoudende tekort aan ervaren HR-talent biedt de dynamische arbeidsmarkt ook veelbelovende kansen voor starters. Met de overvloed aan HR-vacatures hebben zij de mogelijkheid om uit diverse opties te kiezen. “Ook voor werkgevers is dit positief” zegt Stephanie, “omdat starters frisse perspectieven en creativiteit inbrengen bij het optimaliseren van het pakket aan extralegale voordelen, om zo talent aan te trekken én te behouden”.

2024 salarisverwachtingen binnen HR

HR-professionals zijn zich bewust van hun aantrekkingskracht op de arbeidsmarkt, wat zich vertaalt in relatief hoge salarissen voor starters. Ook voor meer ervaren HR-professionals verwachten we dat de salarissen in 2024 lichtjes zullen toenemen, voornamelijk voor functies binnen payroll.

StephanieCnops shoot2022 1200x628 1
Lees verder

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER