Re-architecting Work: een nieuwe rol voor HR #152

De snelheid van verandering is zo groot dat er een drastisch nieuwe manier van werken nodig is om bij te benen. En dat heeft een impact op wat voor werk er dient te gebeuren, hoe we dat werk (her)organiseren en wie we daarvoor nodig hebben. Bedrijven zullen er enkel in slagen om hun strategie te realiseren als medewerkers hun werk kunnen en willen blijven doen én als ze dat werk ook als zinvol ervaren. Dat weet iedere HR professional. Maar hoe beginnen we daar concreet aan vanuit HR?

Talent tekort en reskilling is echter géén HR aangelegenheid, het is een business performance vraagstuk dat niet alleen van HR kan en mag vertrekken. Wat de rol van HR dan wel is, dat ontdek je in deze podcast. Ik kruip daarvoor in het hoofd van Thomas Pensaert, senior manager bij Deloitte en expert in strategic workforce planning en analytics.

Een positief verhaal over de toekomst van werk, en vooral, een business case voor het herdenken van werk, met gelukkige mensen én een gelukkig HR team, in een omgeving die wendbaar genoeg is om de strategische doelstellingen van een organisatie te bereiken.

Enkele inzichten:

  • Het is niet zozeer de rol die zo snel verandert, wel de taken die daarvoor gedaan moeten worden. Dat betekent dat we moeten vertrekken van skills in plaats van de rollen; dat we de in kaart moeten brengen wat iedere job inhoudt en daar reverse engineering op toepassen.
  • De performance van een bedrijf volgt een teamlogica. Daarom moet HR vooral de teams ondersteunen.
  • HR vertrekt nog te veel van ‘hoe’ we de data verzamelen, in plaats van ‘waarom’ we data verzamelen. Eigenlijk moet je als CHRO hetzelfde overzicht hebben over de mensen die in een bedrijf werken zoals de CFO een overzicht heeft over de financiën. En dat kan je onmogelijk zonder data.
  • De focus op de mensen mag niet ten koste gaan van de focus op resources. Iedereen weet dat wellbeing noodzakelijk is maar performantie is even noodzakelijk. Resources managen is essentieel. En voor HR gaat dat over workforce planning. Het is jammer dat de R een negatieve connotatie heeft. Daarom is het beter om te spreken over Human Capital in plaats van Human Resources.

Bekijk of beluister onze podcasts op

Twitter
Facebook
WhatsApp
LinkedIn
Email

Event: Workforce Management als strategische succesfactor

26 OKTOBER 2023

Ook interessant

BEKIJK OF BELUISTER MEER