Professoren bouwen bruggen naar elkaar én naar de buitenwereld

Vandaag nemen 25 UGent-professoren een opmerkelijk initiatief. Ze richten zich in een video rechtstreeks naar de Vlaamse burger met de vraag wat die wil dat zij de komende jaren onderzoeken. Onder hen bekende namen als Frederik Anseel, Wouter Duyck en Lieven Annemans. We vroegen één van de 25 professoren, arbeidseconoom Stijn Baert, naar het waarom van dit initiatief en de verdere plannen.

Jullie roepen via een video de buitenwereld op om te laten weten wat zij willen dat jullie de komende jaren onderzoeken? Is de inspiratie op?

Is dat de indruk die ik geef? (lacht) Ik hou op mijn laptop een kladblok-bestandje bij met onderzoeksvragen die ik wil beantwoorden met mijn team. Het is heel lang en wordt jaar na jaar langer. We werken hard, maar er komen sneller ideeën bij dan dat er projecten uitgevoerd worden.

Minstens negen levens zou ik nodig hebben om al het nodige studiewerk te coördineren.

Nu we sinds kort nauwer samenwerken heb ik gemerkt dat het voor de betrokken collega’s – het gaat om zowat alle UGent-professoren die van veraf of kortbij werk en arbeidsmarkt bestuderen – net zo is.


Wat is dan wel de reden?

Wanneer ik in een krant, op de radio of op tv duiding geef bij een actueel arbeidsmarktvraagstuk, dan volgen bijna altijd enkele e-mails van burgers die zich aangesproken voelen. Als de eerste zin constructief leest, lees ik verder.
Meermaals hebben de spontane e-mails van burgers mijn werk beïnvloed. Een extra analyse op een dataset, een Masterproefonderwerp lanceren die een gestelde vraag onderbouwd beantwoordt…

Ik ervaar al jaren een kruisbestuiving tussen mijn wetenschappelijk onderzoek en de duiding die ik geef. De duiding is gebaseerd op het onderzoek, maar het debat dat erop volgt, is ook een startpunt voor verder onderzoek.

De vraag is echter of deze spontane mailschrijvers representatief zijn voor de bredere Vlaamse bevolking. Daar willen we nu een beter zicht op krijgen.

De vragen die jullie binnenkrijgen gaan nadien echt jullie onderzoeksagenda bepalen?

Absoluut. De Universiteit Gent investeert er sterk in om ons meer en beter te laten samenwerken rond “werk en arbeidsmarkt”, en dit over de grenzen van faculteiten en vakgroepen heen om op die manier uitdagingen interdisciplinair aan te pakken.

Maar de bedoeling is niet enkel dat we bruggen slaan met elkaar. We moeten ook de connectie met de buitenwereld sterker opzoeken. Enerzijds willen we meer input vanuit de maatschappij om ons onderzoek rond werk en arbeidsmarkt mee vorm te geven. Anderzijds zullen wij de output van dat onderzoek veel krachtiger én veel meer samen naar buiten brengen.

Dat lijkt me een heel logische ambitie. U als belastingbetaler betaalt ons loon. Dan moeten we u daar het best mogelijke onderwijs voor uw zonen en dochters voor teruggeven, maar ook ons onderzoek, op korte of lange termijn, dienstbaar laten zijn voor u.
Om dat te kunnen doen, is het natuurlijk zinvol te weten van welke thema’s en onderzoeksvragen u wakker ligt. Wil u dus dat we ons meer gaan bezighouden met wat u belangrijk vindt, dan moet u het ons laten weten.

Richten jullie zich op alle burgers of op sommige groepen in het bijzonder?

We willen eigenlijk van iederéén weten welke arbeidsmarktvragen hen bezighouden, zelfs van u, als journalist. (lacht)
Heel concreet richten we ons op vier groepen.

  1. Ten eerste zijn dat beleidsmakers en hun medewerkers op alle niveaus.
  2. Ten tweede medewerkers van middenveldorganisaties zoals vakbonden, werkgevers en geïnteresseerde vzw’s.
  3. Ten derde arbeidsmarktprofessionals zoals HR-medewerkers en medewerkers van de VDAB.
  4. En ten slotte alle andere burgers en de media die de burger informeren.

Wordt de burger dan ook bij het verdere onderzoek betrokken?

Als die dat wil, zijn er zeker mogelijkheden. We willen immers sommige onderzoeksprojecten laten begeleiden door zogenaamde cocreatiepanels. Deze zullen niet alleen betrokken worden bij het verfijnen van onderzoeksvragen, maar ook bij het reflecteren omtrent de beleidsconsequenties van de onderzoeksresultaten als bij het realiseren van maatschappelijke impact met het onderzoek, via ambassadeurschap bij het verspreiden van resultaten.

Bovendien is het ook de bedoeling dat ons onderzoek op middellange termijn de arbeidsmarkt mee hertekent en zo iedereen die werkt of wil werken mee beïnvloedt. De Universiteit Gent verwacht immers dat we met het onderzoek dat uit onze samenwerking voortvloeit een grotere beleidsimpact hebben. Dat het beleid door ons meer evidence-based wordt.

Het zou een goede zaak zijn: het goedkoopste beleid, is het beleid waarvan je, op basis van onderzoek, zeker bent dat het werkt. Wie onze oproep beantwoordt, werkt dus ook daar aan mee!

U kunt de 25 UGent-professoren doorgeven van welke onderzoeksthema’s en –vragen u wakker ligt via deze link

Via een korte online enquête worden een aantal mogelijke topics voor onderzoek voorgelegd die u mag ordenen naar belang voor uw leven en u kan er ook, als u dat wenst, een aantal belangrijke vragen waar u meteen aan denkt neerschrijven.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER