Waarom je AI niet blind mag vertrouwen & geen big data nodig hebt

Paul Verschueren en Frank Aernout: “De combinatie van tech en human wordt de winnende combinatie”

Paul Verschueren is Directeur Research & Economic Affairs en Directeur Vlaanderen bij Federgon, de Belgische federatie van de private arbeidsmarktbemiddelaars en HR dienstverleners. Zij vertegenwoordigen meer dan 600 leden op zowel federaal als regionaal domein.

Frank Aernout is CEO van Nalantis, dat natural language understandig gebruikt om zowel gesproken als geschreven taal te begrijpen, analyseren en zelfs produceren. Kernwoord: begrijpen. Deze taaltechnologie herkent immers niet alleen woorden, maar begrijpt ze ook in hun context (denk aan woorden met meerdere betekenissen). Vandaar de leuze: “Making data understand people.” Eén van de toepassingen ligt in HR: door meer informatie uit data (bijvoorbeeld uit cv’s, testresultaten en taakomschrijvingen) te halen, kunnen onder andere veel accuratere en evengoed verrassende matches gevonden worden.

  • Varen niet blind op big data, machine learning en aanverwante, dwepen er zelfs niet mee, maar zijn wel razend geïnteresseerd en fan ervan. Pas als je kritisch ernaar kijkt, kan je de trossen losgooien.
  • Werken met deze voorwaarde: alles wat uit de data-analyse en AI komt, moet begrijpbaar, veranderbaar en verklaarbaar zijn. Laat het vooral niet afhangen van je geloof in een black box.
  • Waarschuwen dat je niet het verleden dient te analyseren, maar de weg naar de toekomst moet plaveien.
  • Manen aan om je data daadwerkelijk te gebruiken. En je hebt ongetwijfeld meer interessante data dan je wel eens zou durven te vermoeden. Niet alleen big data, ook small data doen ertoe. Onderschat nooit het belang van small data.
  • Constateren dat de interpretatie van cv’s aan verandering toe is: in plaats van de klassieke indeling volgens opleiding, ervaring, talenkennis en dergelijke meer, dienen we ons te richten op skills en competenties.
  • Zien dat elke nieuwe standaard momenteel perfect is… tot de dag daarna, dan is hij alweer achterhaald.

Geven 5 conclusies mee die ons op onze qui-vive dienen te houden zonder in een angstkramp te trekken:

  1. AI is niet artificial, maar wel augmented intelligence én is er om te helpen. Het vervangt niet, arbitreert niet, verwijt niet, het hélpt.
  2. AI voor HR is vooralsnog vaak het lelijkste kindje van de familie, maar die moet je ook graag zien.
  3. Technologie tilt de verwachtingen jegens HR naar een hoger niveau: als je op een meer gefundeerde manier beslissingen kan nemen, kan dat HR alleen maar ten goede komen.
  4. Wees je er wel altijd van bewust dat dataficatie niet absoluut is: mensen blijven ook mensen. De combinatie van tech en human wordt de winnende combinatie.
  5. Technologie zal de dienstverlening verrijken, bijvoorbeeld door meer in te zetten op career investment en de kennis van de complexer wordende arbeidsmarkt.

Bekijk de video, beluister de podcast en verdiep je in de wondere wereld van taaltechnologie, augmented intelligence en de verrassend vele mogelijkheden voor HR die daaruit voorvloeien.

c caroline dupont p U0RY7
Lees verder

Bekijk of beluister onze podcasts op

Ook interessant

BEKIJK OF BELUISTER MEER