Oxford Bikes wil samenwerking met maatwerkbedrijven versterken

Oxford Bikes, producent van elektrische en niet-elektrische fietsen, maakt al bijna een eeuw Belgische kwaliteitsfietsen. Exact 10 jaar geleden, startten ze hun eerste samenwerking met maatwerkbedrijf Okazi uit Hasselt, dat werknemers met een arbeidsbeperking of afstand tot de arbeidsmarkt naar werk toe leidt. Door de jaren heen ging de Belgische fietsenproducent ook samenwerken met andere partners uit de sociale economie, waaronder W-technics uit Zele, een divisie van Wase Werkplaats, en de inclusieve onderneming Business Bike Solutions Assembly uit Sint-Niklaas. Afhankelijk van de partner en de ervaring, monteren de werknemers zowel kleine fietsonderdelen als volledige e-Bikes.

“De maatwerkbedrijven bieden ons bijkomende montagecapaciteit, zonder in te boeten aan kwaliteit”, klinkt het bij Mario Rottier, mede-CEO van Oxford Bikes. “Mensen op die manier kansen kunnen geven, is een win-win!” Met de nieuwe uitdagingen op de fietsenmarkt, wil Oxford Bikes de samenwerking met de maatwerkbedrijven in de toekomst verder uitdiepen.

Maatwerkbedrijven stellen mensen te werk die het moeilijk hebben om een plaats te vinden in het reguliere arbeidscircuit. Vaak gaat het om mensen met een sociale of fysieke handicap, langdurig werkzoekenden, mensen die herstellen van langdurige ziekte, mensen in armoede, vluchtelingen, mensen met een taalachterstand, mensen met een verslavingsproblematiek of ex-gedetineerden.

Maatwerkbedrijven begeleiden hen intensief, ontwikkelen hun competenties en stippelen samen met hen een traject uit om hen op termijn (terug) een kans te geven in het reguliere arbeidscircuit. In Vlaanderen biedt de sociale economie al werk aan meer dan 24.000 mensen uit kwetsbare groepen. En toch is de sector blijvend op zoek naar bedrijven die een deel van hun werk willen outsourcen en zo een sociaal-maatschappelijk engagement willen opnemen. Bij Oxford Bikes zijn partnerschappen met de sociale economie ondertussen een evidentie geworden:

“We hebben intern niet altijd voldoende capaciteit om de productie bij te houden. Dan is het interessant om delen van de montage uit te besteden,” licht Mario Rottier toe.

“Na een bezoek aan Okazi, 10 jaar geleden, zagen we meteen muziek in een samenwerking. Los van hun achtergrond, zijn de werknemers vooral specialisten in wat ze doen en kunnen we op hen rekenen. Onze collega’s uit de maatwerkbedrijven worden op maat begeleid, iets wat in de reguliere economie niet altijd evident is. Bovendien werken ze aan marktconforme prijzen. Met de voordelen voor ons én voor de werknemers, is samenwerking met maatwerkbedrijven een no-brainer. De reflex om maatwerkoplossingen te zoeken, zit ondertussen ingebakken in onze organisatie. Zo doen we bijvoorbeeld ook beroep op sociale economie voor poetsdiensten of inpakwerk.”

Fietsen assembleren van A tot Z

Oxford Bikes zet medewerkers uit de sociale economie in voor het assembleren van fietsonderdelen. Maatwerker, Christophe Van De Vijver uit Lokeren werkt fulltime voor W-technics en monteert kleine fietsonderdelen, zoals docking stations voor elektrische fietsen, pakdragers of geleidingssloten. Elk onderdeel moet perfect samengesteld zijn en wordt streng gecontroleerd. ​

“Ik vind het net leuk om seriewerk te doen. Soms maak ik tot 200 docking stations per week. Als ik een Oxford fiets zie rondrijden, dan denk ik altijd: wow, die heb ik mee gemaakt!”

Naast onderdelen assembleren, laat Oxford Bikes ook volledige fietsen van A tot Z monteren via de sociale economie. De frames worden eerst gelakt en bestickerd in de Oxford werkplaats in Sint-Niklaas en worden daarna geassembleerd bij de partners.

Bij Okazi in Hasselt monteren een 15-tal werknemers zo’n 2.000 Oxford fietsen per jaar, zowel elektrische als niet-elektrische modellen. Hun werkplaats is gespecialiseerd in de montage van fietsen en is daar ook helemaal naar ingericht, onder andere met een vorkenmachine die gerecupereerd werd uit de ateliers van Oxford Bikes. De twee montagebanden draaien fulltime.

“Wij onderscheiden ons duidelijk van de reguliere economie, en dat komt meteen tot uiting in de wijze waarop we onze montagebanden organiseren,” zegt Philip Pauls, coördinator bij Okazi.

“Onze fietsen hangen niet ondersteboven zoals bij Oxford Bikes. Dit doen we bewust, omdat het voor onze werknemers van essentieel belang is om visueel te kunnen volgen waar ze aan werken. Onze aanpak draait minder om snelheid, maar des te meer om expertise en vakmanschap. Al sinds 2013 investeren we in opleiding van onze werknemers tot echte vakmensen. De fietsen die hier buiten gaan, zijn op en top in orde!”

Business Bike Solutions Assembly uit Sint-Niklaas produceert sinds 2020 zo een 3.000 Oxford fietsen per jaar. Oxford Bikes was destijds zelfs de eerste klant. Vandaag produceren ze ook voor andere fietsenmerken, ook internationaal. Business Bike Solutions werft mensen met een arbeidsbeperking aan via de ‘artikel 60’-wetgeving en biedt duaal leren aan waarbij leerlingen worden opgeleid tot assemblage medewerker en e-bike technieker. Zo een 70% van hen stromen na anderhalf jaar door naar een vaste job.

“Drie jaar geleden zijn we gestart als kleine speler op de markt. Ondertussen werken we met 11 voltijdse werknemers, waarvan 8 profielen uit kansengroepen,” licht Davy Staes toe. “Business Bike Solutions Assembly staat voor inclusief ondernemen. En net dat is de reden waarom er een click is met Oxford Bikes. Sociaal ondernemen zit in het DNA van beide ondernemingen.”

Of Oxford Bikes de komende jaren blijft samenwerken met maatwerkbedrijven? “Zeker en vast!”, klinkt het overtuigd bij Rottier. “De fietsenmarkt staat voor grote uitdagingen: de technieken voor elektrische fietsen evolueren aan een sneltempo en worden complexer. Dat vraagt heel minutieus werk, dat vaak tijdsintensief is. Bovendien verwachten we dat onze volumes nog zullen stijgen de komende jaren. We bekijken op regelmatige basis met onze partners hoe zij ons hierin kunnen ondersteunen en hoe we de samenwerking verder kunnen uitdiepen.”

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER