Drie op vier Belgen zijn tevreden over hun job, dat blijkt uit het nieuwste rapport van het Nationaal Geluksonderzoek van verzekeraar NN en Universiteit Gent. Ze geven aan tevreden (38,9%) of zeer tevreden (38,9%) te zijn met hun job. Opvallend is dat het inkomen dat je daarvoor ontvangt, duidelijk minder sterk bijdraagt aan onze jobtevredenheid dan we zouden denken. Zelfstandigen scoren het hoogst op vlak van werkgeluk, maar blijken wel een slechtere work-life balance te hebben. Opmerkelijk is ook dat wie meer werkgeluk ervaart, ook gelukkiger is. Net daarom investeert NN naast hun leerstoel het NN Geluksonderzoek, nu ook in WorkBeats, het eerste Belgische festival over welzijn in bedrijven wil bereiken. Net als NN streeft het festival naar leven en werken met plezier op een gezonde manier.
Belgen geven werkgeluk 6,7 op 10
Belgen beoordelen hun werkgeluk met een 6,7 op 10, een stabilisatie in vergelijking met de periode voor de pandemie. Dat blijkt uit het Nationaal Geluksonderzoek van de Universiteit Gent en verzekeraar NN. Drie op vier Belgen geven aan dat ze tevreden zijn over hun job. En hoewel mensen op maandagochtend vaak geen zin lijken te hebben om te gaan werken, is meer dan de helft van de mensen vaak tot altijd enthousiast over hun werk!
Een hoog werkgeluk staat ook gelijk aan een hoog algemeen geluk
Sara Claes, doctoraatstudente UGent:
“Uit ons onderzoek blijkt duidelijk dat werkgeluk en algemeen geluk hand in hand gaan. 58,5% van de mensen die veel werkgeluk ervaren, is ook in het algemeen heel gelukkig. We spenderen enorm veel tijd op het werk daarom is het net zo belangrijk dat ook op de werkplek welbevinden voldoende aandacht krijgt.”
Tevredenheid over loon is niet zo belangrijk
Opvallend, wanneer we de top vijf van factoren oplijsten die ons werkgeluk bepalen, mist tevredenheid over het loon. Hoewel loon vaak het nummer één topic lijkt wanneer het gaat over het werk, blijken andere factoren zoals de gepercipieerde zinvolheid van het werk, ondersteuning van de leidinggevende en work-life balance veel belangrijker voor ons werkgeluk.
De top vijf factoren die het NN Geluksonderzoek bepaalt voor werkgeluk zijn:
- Zinvol werk
- Ondersteuning van de leidinggevende
- Mogelijkheid om vaardigheden en expertise te gebruiken
- Subjectieve gezondheid
- Gedeelde 5e plaats: (On)tevredenheid werk-privé balans en slaapkwaliteit
Zelfstandigen ervaren het meeste werkgeluk, maar hebben een slechtere work-life balance
Het werkgeluk is opvallend hoger bij zelfstandigen dan bij arbeiders en bedienden. Zelfstandigen geven hun werkgeluk namelijk een score van 7,29 op 10, een significant verschil met arbeiders die een score van 6,34 toekennen aan hun werkgeluk. Bedienden geven een score van 6,57 aan hun werkgeluk.
Ze scoren dan ook op vier van de vijf factoren van werkgeluk hoger dan de anderen. Opvallend: enkel op de factor work-life balance lopen ze achter. 30,2% van de zelfstandigen is namelijk ontevreden over zijn werk-privé balans, zo blijkt uit het NN-UGent Nationaal Geluksonderzoek. Bovendien blijkt dat work-life balance en werkgeluk hand in hand gaan. Bijna 60% van de werknemers die erg tevreden is over de werk-privé balans, ervaart ook veel werkgeluk, bij werknemers die hier niet tevreden over zijn, is dit slechts 12%.
Hoewel zelfstandigen hun work-life balance als minder goed ervaren, slapen zelfstandigen wel goed en ervaren ze een goede gezondheid.
Sara Claes:
“Hoewel zelfstandigen minder tevreden zijn over hun werk-privé balans, ervaren ze wel het meeste werkgeluk. Aangezien ze wél goed scoren op de andere belangrijke bouwstenen van werkgeluk zoals zinvolheid en het benutten van vaardigheden en expertise, kunnen ze zo de nefaste invloed van een minder goede werk-privé balans bufferen. Toch mag deze risicofactor niet onderschat worden. Uit ons onderzoek blijkt immers dat 35% van de zelfstandigen meer dan 5 dagen per week werkt. Het lijkt alsof ze leven volgens het motto “hard werken wordt beloond”. Echter, het is belangrijk dat ze niet telkens koste wat kost blijven doorgaan. Immers, voor duurzaam welbevinden en het voorkomen van stress- en burnoutklachten is het cruciaal om af en toe op de rem te staan.”
Workbeats festival: het eerste Belgisch festival over welzijn in bedrijven
Al jaren zetten UGent en verzekeraar NN zich in om het geluk en dus ook het werkgeluk van de Belg in kaart te brengen. Daarom investeren beide partijen in het WorkBeats-festival. WorkBeats is de eerste Belgische corporate well-being conferentie in festivalstijl met als doel om een nieuwe manier van kijken naar welzijn in het bedrijfsleven te introduceren. Op dit festival zal je op de line-up geen bekende artiesten zien staan, wel inspirerende sprekers die hun kennis delen over corporate well-being.
Sara Claes van UGent zal op WorkBeats ook het Nationaal Geluksonderzoek van de NN leerstoel toelichten en Professor Lieven Annemans zal de well-being awards mee uitreiken.
NN is ook als niet-commerciële community investment partner verbonden aan WorkBeats. Concreet betekent dit dat ze zowel via donaties als het inzetten van vrijwilligers partneren met het festival. Daarnaast zijn ze ook verbonden aan de ‘Wellbeing Entrepreneur of the Year’ award. Deze wordt uitgereikt aan een kleine onderneming met minder dan 30 werknemers die met een beperkt aantal middelen zich duidelijk inzet voor welzijn op de werkvloer.
Annelore Van Herreweghe, Woordvoerder NN en partner van WorkBeats:
“Onze missie als partner bij Workbeats is om bedrijven aan te zetten welzijn op het werk te prioriteren. Met ondertussen 500.000 langdurige zieken in België, is het relevanter dan ooit om actie te ondernemen op dit vlak. Ook uit ons NN Geluksonderzoek blijkt nog maar eens dat gelukkig zijn op het werk een enorme invloed heeft op je algemene welzijn. Vanuit NN zetten we daarom graag onze schouders onder initiatieven zoals Workbeats, die de zaadjes planten naar een gezondere en gelukkigere maatschappij waar welzijn centraal staat.”
Isabelle Hoebrechts, initiatiefneemster WorkBeats:
“We identificeren 5 domeinen die centraal zullen staan op het festival en die ook gelinkt zijn aan de awards die we gaan uitreiken: finbeats, heartbeats, mindbeats, bodybeats en digibeats. Ons doel is om met workbeats ‘hartwerk’ te stimuleren en als het ware nieuwe manieren van denken en handelen van welzijn in bedrijven te omarmen.”
Over het onderzoek
Hoe gelukkig is de Belg? Wat bepaalt ons geluk? Zijn senioren vandaag gelukkiger dan adolescenten? Wat is de relatie tussen persoonlijkheid en geluksgevoel? Wat is de impact van goede sociale relaties? Is de Belg klaar voor een lang en gelukkig leven?
Al sinds 2017 analyseert het UGent-NN Nationaal Geluksonderzoek van de UGent en verzekeraar NN wat de Belg gelukkig maakt en hoe we dit geluk kunnen bevorderen in onze samenleving. In januari 2024 werd een nieuwe bevraging afgenomen bij aantal mensen. Op basis hiervan werd een representatieve steekproef getrokken van 1.536 Belgen.
De nieuwe bevraging peilde naar het geluk en de levenstevredenheid van de Belg waarbij thema’s als gezondheid, sociale relaties, de werkomgeving en de financiële situatie verder werden uitgediept. Hierbij werd ook het vertrouwen in de samenleving en het verband tussen vertrouwen en geluk gemeten. Daarnaast werd er ook rekening gehouden met de evoluties in de wetenschap die ervoor zorgen dat we met z’n allen gemiddeld langer leven, en dat op een gezonde manier. Het onderzoek wil nagaan hoe we dat op een lange en gelukkige manier kunnen doen en wat de Belgen zelf kunnen ondernemen om hun geluk op lange termijn te verzekeren?
Uniek aan het onderzoek is dat het in volledige anonimiteit gebeurde. Geluk kan immers een gevoelig thema zijn en dan is het belangrijk dat men bij een bevraging zichzelf kan zijn en naar waarheid alle vragen beantwoordt.
Meer informatie over het onderzoek: www.gelukkigebelgen.be