Bij meer dan de helft van de Vlamingen (55,6%) speelt er muziek tijdens de werkuren, en dat heeft duidelijke voordelen. Volgens zes op de tien bevraagden (59,7%) maakt muziek hen productiever. Vrijwel evenveel Vlamingen (59,2%) zeggen dat het hun creativiteit en inspiratie een boost geeft en voor twee op de drie (65,8%) vergroot muziek hun werkplezier. Dit blijkt uit onderzoek van Tempo-Team in samenwerking met prof. Anja Van den Broeck, arbeidsmotivatie-expert aan de KU Leuven. Toch is niet iedereen fan van die beats en ballads. Zo stoort ruim één op de zes werknemers (17,1%) zich wel eens aan de muziek die op het werk wordt afgespeeld.
Morgen (1 oktober) is het de Internationale Dag van de Muziek. Naar aanleiding van deze hoogdag onderzocht Tempo-Team hoeveel muziek men luistert op de Vlaamse werkvloer en wat het effect daarvan is. Wat blijkt: ruim de helft van de Vlamingen (55,6%) luistert naar muziek wanneer ze aan het werk zijn. Bij ongeveer een kwart (23,2%) gebeurt dit voornamelijk met een hoofdtelefoon of oortjes om de collega’s niet te storen, terwijl er bij zo’n derde (32,4%) voor iedereen muziek uit de boxen klinkt. Dit laatste komt veel meer voor bij arbeiders (48,5%) dan bij bedienden (28,3%). Bijna twee keer zoveel bedienden (25,7%) dan arbeiders (13,7%) gebruiken dan weer een hoofdtelefoon of oortjes om naar muziek te luisteren.
Qmusic het populairst
Volgens het onderzoek is onze favoriete radiozender op de werkvloer Qmusic (19,1%), op ruime afstand gevolgd door Studio Brussel (13,3%), JOE (12%) en MNM (11,6%). Verder geeft 8,6% aan een eigen playlist te hebben.
Wat is jouw favoriete radiozender tijdens het werk?
- Qmusic (19,1%)
- Studio Brussel (13,3%)
- JOE (12%)
- MNM (11,6%)
- Radio 2 (5,9%)
- Radio 1 (5,3%)
- ‘Lokale radiozenders’ (1,8%)
- NRJ (1,3%)
- Klara (0,8%)
Muziek maakt je werkdag beter
Muziek verbetert duidelijk de prestaties van werknemers. Volgens zes op de tien bevraagden maakt muziek hen productiever (59,7%) en heeft het hun creativiteit en inspiratie een boost (59,2%). Opvallend is dat een pak meer arbeiders de positieve effecten van muziek merken op hun productiviteit (69,3% tegenover 57,3% bij de bedienden) en creativiteit (66,2% tegenover 57,4% bij de bedienden).
Voor twee op de drie werknemers (65,8%) vergroot muziek ook hun werkplezier. Daarnaast brengt het hen in een positieve stemming (72,5%), zorgt het voor meer sfeer op het werk (67,5%) én verhoogt het volgens bijna de helft (46,5%) het samenhorigheidsgevoel met het team. Bij de arbeiders geeft zelfs meer dan de helft (54,3% tegenover 43,7% van de bedienden) aan zich meer verbonden te voelen met zijn collega’s, dankzij de muziek op de werkvloer.
“Uit wetenschappelijke literatuur weten we dat muziek op de werkvloer de prestaties kan verbeteren”, zegt professor Anja Van den Broeck. “Daarnaast heeft het een positief effect op ons vermogen om te leren en om anderen te helpen. Muziek stimuleert immers onze hersenen en zorgt voor positieve gevoelens. Het is daarbij wel belangrijk dat werknemers zelf kunnen kiezen naar welke muziek ze luisteren. Voor complexere taken is het vaak beter om de stilte op te zoeken.”
Niet storen aub!
Toch kiest amper een vijfde (21%) samen met collega’s welke muziek er opstaat. En daar wringt soms het schoentje. Terwijl een kwart (25,1%) aangeeft dat zijn of haar collega’s van dezelfde muziek houden op de werkvloer, zeggen iets meer respondenten (28,7%) dat de muzieksmaak nogal verschilt. Slechts 17,4% maakt hier afspraken over.
“Muziek en werk zijn een hit. Toch kan het ergernis veroorzaken, wanneer sommige collega’s de muziek op het werk storend of afleidend vinden, of als ze een andere muzieksmaak hebben,” zegt Wim Van der Linden, woordvoerder van Tempo-Team. “Om dat op te lossen kan je oortjes, een hoofdtelefoon of noise cancelling headphone dragen wanneer je op kantoor werkt. Ook stille ruimtes zijn een goed alternatief om jezelf terug te trekken om geconcentreerd te werken. Belangrijk is dat ieders mening gewaardeerd wordt. Daarom kunnen onderlinge afspraken over de muziekkeuze in gemeenschappelijke ruimtes, zoals een fabriekshal, zeker helpen.”
Bijna een kwart van de Vlamingen (23,2%) luistert naar muziek met oortjes of een hoofdtelefoon om zijn of haar collega’s niet te storen. Zo’n drie op de tien collega’s (29,1%) juichen dit toe, terwijl 37,2% dit asociaal vindt.
Tot slot zijn er ook de collega’s die – al dan niet luidkeels – meekwelen met liedjes. Bijna één op drie werknemers (31,9%) zingt wel eens mee met de muziek op het werk. Helaas worden die zangkunsten door bijna evenveel collega’s (32,6%) niet gesmaakt. Of je nu meezingt of oortjes in doet, één ding is zeker: als het op muziekkeuze aankomt, zit het volume van de meningen vaak hoger dan de decibels.
Dit blijkt uit het RED Report Onderzoek 2024 van Tempo-Team, in samenwerking met prof. dr. Anja Van den Broeck, arbeidsmotivatie-expert aan KU Leuven. Het onderzoek werd uitgevoerd bij een representatieve steekproef door een onafhankelijk onderzoeksbureau, dat peilde naar de beleving van 1.000 Vlaamse werknemers van actuele werkvloerthema’s.