Mentoring is nog lang niet zo ingeburgerd op de werkvloer als coaching, en dat is zonde. Want het is een krachtige manier om anderen te laten groeien — én er zelf sterker uit te komen. Ex-topsporters zoals Ann Wauters zitten op een berg ervaring en inzichten, maar al te vaak blijft die onder de radar. Precies dat was de aanleiding voor haar boek Mentor Moves: een pleidooi om die mentale rijkdom door te geven aan jong talent dat nog aan het begin van zijn (sport)loopbaan staat. Met het boek wil Ann ook een stukje tegengewicht bieden voor de prestatiedruk en het gevoel van alleen te staan waarmee veel jongeren — in sport én daarbuiten — worstelen. Samen met Accent brengt ze op Well@Work een inspirerend verhaal over mentoring, én over de vele raakvlakken tussen topsport en het bedrijfsleven.
Koen Wauters was er voor Laura Tesoro. Topkinesist Lieven Maesschalck speelde die rol voor Ann Wauters. En ook Lindsay Demuynck, Chief People Officer bij Accent, en Mieke Vandewaetere, Head of Talent, hoeven niet lang na te denken over wie hun belangrijkste mentoren waren. Een mentor helpt je niet door je te veranderen, maar door je te laten ontdekken wie je écht bent. Mentorschap draait niet om sturen, maar om spiegelen. Het is geen functie, maar een proces, menselijk, oprecht en altijd gericht op groei.
Iedereen heeft baat bij een mentor
“Mentorschap werkt. Niet alleen in de sport, maar voor iedereen,” zegt Ann Wauters. Samen met Sabine Appelmans en Matthias Haspeslagh schreef ze Mentor Moves, een boek dat niet alleen hun eigen ervaringen bundelt, maar vooral aantoont hoe krachtig mentorschap kan zijn, ongeacht de context. Het idee ontstond toen Ann voorzitter werd van de atletencommissie van het BOIC. Ze merkte hoe sporters vaak in hun eigen bubbel zitten, terwijl er net zoveel te leren valt van elkaar. “Ik zat op een kruispunt in mijn carrière, met een rugzak vol ervaring, en voelde de drang om iets terug te geven,” vertelt ze.
Zo ontstond Assists, een organisatie die jonge sporters koppelt aan mentoren, dwars over sportdisciplines heen. Vanuit die ervaring groeide ook het boek — met een duidelijke ambitie: de kracht van mentorschap doortrekken naar het bedrijfsleven. “Want ook daar zijn er zoveel ervaren mensen die hun kennis en inzichten willen delen.”
Meer dan een voorzet
De titel Mentor Moves was geen toeval, maar een bewuste keuze. “Het heeft een dubbele lading,” legt Ann Wauters uit.

“Enerzijds is het letterlijk een move — een actie die je onderneemt om iemand anders te helpen scoren, zoals een assist in de sport. Anderzijds verwijst het naar de bredere beweging die we willen opstarten: een samenleving waarin mentorschap vanzelfsprekender wordt.”
Ann Wauters
In sport is een assist vaak de sleutel tot een beslissend punt. Mentor Moves wil datzelfde doen voor mensen op en naast het veld — door hen te inspireren om mentor te zijn, of er bewust een te zoeken. “Een mentor move is klein in daad, maar groot in impact.”
Mentoring is geen one-(wo)man-show
Bij Accent geloven ze al jaren in de kracht van mentorschap — zowel om interne medewerkers te laten groeien als om kandidaten sterker te begeleiden naar een duurzame job. Mieke Vandewaetere, Head of Talent:

“Wat me erg aanspreekt in Mentor Moves, is het besef dat je niet alles van één mentor mag verwachten. Mensen hebben doorheen hun loopbaan vaak meerdere mentoren nodig, op verschillende momenten. Soms duikt zo’n mentor vanzelf op, soms moet je er bewust naar op zoek. In het bedrijfsleven leggen we die rol soms té snel bij leidinggevenden, vaak zonder aangepaste ondersteuning.”
Mieke Vandewaetere, Head of Talent
Bij Accent krijgt mentorschap wél een duidelijke plaats binnen leiderschap. “We moedigen onze leidinggevenden aan om ook als mentor op te treden, maar dan wel binnen heldere afspraken,” vervolgt Mieke. “We zorgen voor de juiste tools en maken het traject concreet: wat verwachten we, hoe lang duurt het en wanneer spreken we van een geslaagd mentortraject? Die afbakening zorgt voor duidelijkheid én voor impact.”
Mentoring is een reis met twee
Ook in de sport is mentorschap geen eindeloos engagement. Ann Wauters legt uit: “Wij werken bewust met ‘seizoenen’ van ongeveer een jaar. In die periode ontmoeten mentor en mentee elkaar op eigen tempo, zonder dat wij daar tussenkomen. Zo’n traject voelt als een reis: je plant, vertrekt samen en navigeert onderweg.”
Het is de mentee die aan het stuur zit, benadrukt Ann. “De mentor zit ernaast, kijkt mee, stelt vragen, bewaakt het traject. Belangrijk is dat er een klik is, en dat er duidelijke afspraken zijn over de verwachtingen en het doel. Want hoe scherper je die afbakent, hoe rijker het leerproces aan beide kanten.” De bestemming? Die kiest de mentee zelf. “De mentor helpt enkel om koers te houden.”
De veelzijdigheid van een mentor
Doorheen het traject schakelt een mentor flexibel tussen vijf kernrollen: de ervaren praktijkgids, de inspirerende dirigent, de ondersteunende coach, de koersvaste kapitein en de rechtvaardige rechter. De meest herkenbare rol is wellicht die van praktijkgids. Door het delen van eigen ervaringen, successen én fouten, biedt de mentor waardevolle inzichten die de mentee rechtstreeks kan toepassen in de eigen context. Maar even belangrijk is het vermogen om te inspireren, richting te geven of net ruimte te laten voor reflectie.
De dirigent bepaalt het ritme: niet te snel, niet te traag. De coach stelt rake vragen en geeft eerlijke feedback. De kapitein bewaart de koers, zeker wanneer de mentee de richting even kwijt is. En de rechter? Die durft confronteren, spiegelen, begrenzen. Mentorschap biedt zo een veilige leeromgeving waar essentiële leiderschapsvaardigheden kunnen groeien: luisteren, vertrouwen opbouwen, kwetsbaarheid tonen, koers houden en feedback geven. Het is die wisselwerking tussen richting geven en loslaten die mentoring zo krachtig maakt — én zo menselijk.
Mentorschap als buffer voor welzijn
Mentorschap gaat niet alleen over groei en leiderschap, het is ook een krachtige hefboom voor (mentaal) welzijn. “Voor ons is sales topsport,” zegt Lindsay Demuynck, Chief People Officer bij Accent.

“Elke dag opnieuw het beste van jezelf geven vraagt een stevige mentale en fysieke investering. Een mentor biedt dan een waardevol klankbord — iemand die naast je staat, niet boven je, en die niet focust op targets of KPI’s. Dat is een enorme meerwaarde op de werkvloer.”
Lindsay Demuynck, Chief People Officer bij Accent.
Mieke Vandewaetere, Head of Talent bij Accent, ziet hoe het klankbord vaak ondersneeuwt zodra medewerkers de onboardingfase voorbij zijn. “We gaan er automatisch van uit dat de leidinggevende die rol opneemt. Maar dat is niet altijd realistisch. Niet elke leidinggevende heeft het profiel om ook mentor te zijn.”
Door het procesmatige, ontwikkelingsgerichte aspect van mentorschap bewust los te koppelen van performance management, ontstaat er ruimte. “Het verlaagt de druk op leidinggevenden en zorgt tegelijk voor meer diepgang in de begeleiding. De leidinggevende focust op prestaties, de mentor op het proces. Samen versterken ze de medewerker — én het welzijn.”
De kracht van spanning
In Mentor Moves worden zeven universele spanningsvelden beschreven die iedereen vroeg of laat tegenkomt — in de sport, in business, en in het leven. Ann Wauters licht toe: “Een van die spanningsvelden is dat tussen ritme en timing. We zijn in onze maatschappij geobsedeerd door efficiëntie, maar soms is vertragen net nodig om écht te verbinden. Pas daarna kun je weer versnellen. Zoals in de natuur: die haast zich niet, en toch is alles altijd op tijd.”
Andere spanningsvelden gaan over angst versus moed, of korte termijn versus lange termijn. “Die spanning is niet negatief,” zegt Ann. “Integendeel, ze is nodig om scherp te blijven, om te groeien, om te presteren. Zowel als atleet als in je professionele loopbaan.”
Assists vermenigvuldigen zich
Ann Wauters en Accent willen van mentoring een vanzelfsprekend onderdeel maken van de bedrijfscultuur van organisaties: “Met meer dan 250 kantoren hebben we het bereik én de mogelijkheid om die rol op te nemen,” zegt Lindsay Demuynck. “Mentorschap heeft een directe impact op de persoonlijke groei van medewerkers, maar ook op het welzijn én de uitstraling van een organisatie. Gelukkige mensen presteren beter en zijn minder vaak afwezig. Elke bedrijfsleider die inzet op welzijn, wint op lange termijn.”
Ann, Lindsay en Mieke hebben elk op hun pad talloze ‘assists’ gekregen. Nu willen ze die doorgeven. Want wie anderen helpt groeien, groeit zelf mee. Mentor Moves is dan ook geen eindpunt, maar een uitnodiging: om te delen, te begeleiden en samen het verschil te maken.
===