Mentaal welzijn ondernemers ook onder druk…

Eind september keek bijna de helft van de ondernemers nog hoopvol naar de toekomst. 47,1% zei toen dat ze geen vierde, zware coronagolf verwachtten met een grote economische impact. Dat blijkt uit een bevraging die hr-dienstengroep Liantis toen uitvoerde bij 1.504 ondernemers. “Ondernemers dachten dat ze eindelijk verlost waren van deze crisis, maar velen onder hen zijn nu opnieuw zwaar getroffen. Daarom is het belangrijk dat ze snel duidelijkheid krijgen over steunmaatregelen. Bovendien moeten we alert blijven voor hun mentaal welzijn”, aldus Karel Van den Eynde van Liantis.

Zware periode

Verwacht je de komende maanden een vierde, zware coronagolf met een grote economische impact? Die vraag legde hr-dienstengroep Liantis eind september voor tijdens een onderzoek bij meer dan 1.500 Belgische ondernemers.

  • 47,1% was niet akkoord,
  • 32,6% antwoordde ‘neutraal’,
  • terwijl 20,2% een nieuwe coronagolf wel verwachtte.
  • Daarnaast gaf 46,4% van de bevraagden aan dat ze hoopvol naar het komende jaar keken.

“Met de hoge vaccinatiegraad – en de zware crisis die ze al achter de rug hadden – hoopten veel ondernemers dat het zwaartepunt van de pandemie achter ons lag. Daarom keken ze opnieuw hoopvol en positief naar de toekomst”, vertelt expert Karel Van den Eynde van hr-dienstengroep Liantis. “Slechts 12% gaf aan dat ze het somber inzagen, terwijl 9,4% aangaf ondertussen helemaal gedemotiveerd te zijn.”

Realistisch

Ondanks de hoop die ondernemers koesterden, bleven ze wel steeds realistisch. Zo gaf 58,2% aan dat ze zich voorbereidden op een échte economische crisis wanneer de steunmaatregelen volledig zouden wegvallen. 54,3% van de bevraagden zei daarnaast dat ze betwijfelden of consumenten snel weer veel geld zouden uitgeven.

Karel Van den Eynde: “Toen al merkten we bij veel ondernemers de angst voor het moment dat de steunmaatregelen zouden wegvallen. Nu er opnieuw volop sectoren en ondernemers getroffen worden door nieuwe verstrengingen, is het dus zeker belangrijk dat ze snel meer duidelijkheid krijgen over nieuwe steunmaatregelen en de verlenging van zaken zoals tijdelijke werkloosheid en het crisis-overbruggingsrecht. We krijgen hier ook heel wat vragen over van bezorgde ondernemers. Zij willen zekerheid omdat het voortbestaan van hun onderneming hier soms écht van afhangt.”

Impact op het mentale welzijn

Bovendien mogen we volgens Van den Eynde de impact van deze zoveelste klap op het mentaal welzijn van de ondernemers niet onderschatten. “In september al – toen het er eindelijk weer beter uitzag – gaf 43,8% van de zelfstandigen aan dat ze regelmatig stress hadden. 15,1% van hen heeft zelfs zo goed als altijd stress. Ook zei 52,4% in de bevraging dat ze regelmatig tot zo goed als altijd vermoeid waren. We merken dat gevoelens van vermoeidheid en stress de afgelopen weken alleen maar toegenomen zijn. Het is dus belangrijk dat we hier alert voor blijven en dat ondernemers weten dat mentaal welzijn bespreekbaar is en dat ze bij verschillende instanties terecht kunnen. Enkel zo kunnen we voorkomen dat ondernemers uitvallen met psychosociale problemen”, besluit Van den Eynde.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER