Mentaal welzijn: laat ons de ondernemers niet vergeten

De derde maandag van januari staat overal gekend als ‘Blue Monday’: de meest deprimerende dag van het jaar. Liantis wil op deze dag extra aandacht vragen voor het mentaal welzijn van ondernemers.

“De helft van de zelfstandigen (49,4%) heeft vaak tot altijd het gevoel dat het allemaal wat te veel wordt.”

Blue Monday

Blue Monday, ook wel gekend als deprimaandag of blauwe maandag, is de derde maandag van januari. Volgens velen is het de meeste deprimerende dag van het jaar: vakantie lijkt veraf en eventuele goede voornemens zijn mogelijk al mislukt. Bovendien helpen ook de donkere dagen niet om het sombere gevoel te doen wegebben.

Lans breken

Op deze dag wil Liantis symbolisch opnieuw een lans breken voor het mentaal welzijn van de vele ondernemers in dit land. Uit Liantis-onderzoek in samenwerking met iVOX bij 1.568 ondernemers bleek dat maar liefst 60,5% van de zelfstandigen stelt dat ze vaak tot altijd last hebben van stress, 25,9% zegt hier af en toe last van te hebben. Op het vlak van vermoeidheid zegt bijna 6 op de 10 ondernemers (58,7%) dat ze vaak tot altijd vermoeid zijn. Nog opvallend: 49,4% heeft vaak tot altijd het gevoel dat het allemaal wat te veel wordt, bij 29,6% is dat af en toe het geval.

“Je mag de impact van de opeenvolging van verschillende crisissen niet onderschatten. Sinds maart 2020 rollen we van de ene crisis in de andere: corona, overstromingen in sommige streken, de oorlog in Oekraïne… Dat zijn zaken waar je als ondernemer geen vat op hebt, maar die je toch maar moet proberen te managen. Dat creëert stress en als die te lang aanhoudt, dreigt die je mentale veerkracht te ondermijnen. Het is daarom goed dat ondernemers af en toe ook tijd en ruimte nemen voor ontspanning en reflectie. En dat ze de signalen van overdreven stress kunnen herkennen en tijdig ingrijpen. Ze staan er overigens niet alleen voor. Bij Liantis bieden we bijvoorbeeld ondersteuning via onze ondernemerscoaches. We zien dat steeds meer zelfstandigen daar ook een beroep op doen.”

Karel Van den Eynde, expert bij Liantis

Klanten en medewerkers eerst

Hoewel ze dus heel wat stress en vermoeidheid te verduren hebben, denken ondernemers in de eerste plaats aan hun klanten en medewerkers. Dat blijkt ook duidelijk uit de Liantis-bevraging.

74% van de ondernemers stelt bijvoorbeeld dat ze medewerkers geregeld vragen hoe het met hen gaat en of het allemaal wat lukt. 83,6% stelt dat medewerkers altijd terecht kunnen bij hen voor persoonlijke verhalen en vragen. Nog opvallend 55,2% zegt dat ze er expliciet en nadrukkelijk over waken dat medewerkers niet over hun grenzen gaan.

Project ‘Samen Sterker Ondernemen’

Dat mentaal welzijn een thema is dat hoog op de agenda staat bij Liantis hoeft natuurlijk geen betoog. Daarom zet Liantis – onder meer samen met UNIZO – in op het project ‘Samen Sterker Ondernemen’ dat de steun krijgt van federaal minister David Clarinval en waarmee ze zelfstandige ondernemers willen sensibiliseren, informeren en adviseren over mentale risico’s.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER