Laatste 3 maand om wettelijk verlof op te nemen. Quid business continuïteit?

In september lagen de vakantiecijfers in acht op de tien sectoren hoger dan in 2019. Gemiddeld zijn er 7% meer vakantiedagen genomen dan in dezelfde maand vorig jaar. Dat blijkt uit de nieuwe cijfers van de Employment Tracker van SD Worx. Sinds juli namen we weer meer vakantiedagen, maar er is nog steeds een achterstand weg te werken.

Het wordt een uitdaging voor werkgevers om de puzzel te leggen en die vakanties te spreiden en op te laten nemen vóór het eind van het jaar.

Inhaalbeweging eindelijk gestart

Gemiddeld zijn er in september 7% meer vakantiedagen genomen dan in dezelfde maand in 2019. Deze inhaalbeweging was nodig. Hoewel we juli en augustus al opnieuw meer vakantie namen, maakt de positieve trend van die twee maanden (+2,00% en +2,72%) en september, de negatieve trend van het voorjaar nog niet goed

Het percentage wettelijke vakantie ligt in september 2020 in acht op de tien sectoren (paritaire comités) hoger dan in september 2019 (zie bijlage), maar veel sectoren hebben nog een forse achterstand weg te werken. Zo werd onder meer in de handel in voedingswaren en de ijzernijverheid nog geen inhaalbeweging ingezet om de weinige vakantiedagen die in het voorjaar tijdens de eerste coronagolf werden opgenomen, weer goed te maken.

Meer dan acht op de tien sectoren heeft nog vakantie-achterstand in te halen
Ook hebben de bouwsector (-13%), de kappers en schoonheidszorgen (-11%), de betonindustrie (-9%) en de horeca (-8%) een meer dan gemiddeld negatieve jaarsaldo goed te maken. Maar zij zijn niet de enigen. De lijst met sectoren die nog een achterstand hebben in vakantieopname i.v.m. vorig jaar is lang.

Ongeveer de helft van de sectoren of paritaire comités heeft meer dan 5% achterstand in te halen. Het gaat onder meer over de bouwgerelateerde sectoren , maar ook in onder meer bank en verzekeringen, diensten, garages, kappers, kleding, confectie en textielindustrie, schoonmaak en dienstenchequesector. Het jaarsaldo vakantiedagen is er groter dan gemiddeld (5% in negatief) hoewel er een inhaalbeweging is ingezet in september.

Voorbeeld bouwsector

Bruynseels-Vochten (Bruvo) is een expert in ramen, deuren en veranda’s met meer dan 60 medewerkers in de brede regio van Antwerpen. Pieter Van Oevelen van Bruvo vertelt over de uitdagingen: “De vakantieplanning is inderdaad veel moeilijker dan andere jaren. Er staat nog heel wat vakantie open. We hebben veel opdrachten lopen en daarom proberen we ook door te werken in de schoolvakanties. Af en toe een dagje verlof zo tegen een schoolvakantie aan, zou moeten lukken, maar niet iedereen tezamen. Ik vrees dat we een piek gaan krijgen in december; er is minder tijd nu om te spreiden. Maar we geven er aandacht aan. Meer mensen aannemen zou een oplossing kunnen bieden, maar ervaren vakmensen zijn schaars. Ervaren nieuwe mensen aantrekken is niet gemakkelijk ondanks een hoge algemene werkloosheidsgraad.”

Vakantie riskeert te pieken in december

Bart Pollentier, directeur van het kenniscentrum bij SD Worx: “Werkgevers staan voor een moeilijke puzzel om de continuïteit te garanderen. SD Worx stelt vast dat er dit jaar nog een groot aantal wettelijke vakantiedagen moet worden genomen. De komende 3 maanden, met o.a. de herfstvakantie in november, zullen we méér vakantie moeten nemen dan vorig jaar. December is sowieso een populaire vakantiemaand en je wilt niet dat je bedrijf stilvalt. Bovendien verkeren sommige sectoren nog steeds in moeilijkheden. Het vastleggen van vakantie gebeurt nooit eenzijdig maar altijd in overleg.”

Laatste 3 maand om uw wettelijke vakantie op te nemen

Niet tijdig alle wettelijke vakantiedagen benutten, kan trouwens kwalijke gevolgen hebben. Alle werknemers moeten hun wettelijke vakantiedagen vóór 31 december van het lopende jaar opnemen. Het overdragen van deze verlofdagen naar volgend jaar is niet toegestaan. Volgens een strikte toepassing van de wet verliest een werknemer zelfs zijn of haar wettelijke vakantiedagen als hij of zij deze niet voor het einde van het jaar opneemt. Het is verboden voor werknemers om af te zien van de jaarlijkse vakantie waar hij of zij recht op heeft. Bovendien kan de werkgever een administratieve boete krijgen als hij de wet overtreedt. Werkgevers zorgen er daarom best voor dat werknemers al hun vakantiedagen voor het einde van 2020 verbruiken.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER