Katrijn Clement als nieuwe VP HR van Unilin

Unilin, wereldwijde referentie voor interieurdesign en bouw, krijgt vanaf 1 juni 2024 een nieuwe VP HR. Katrijn Clement volgt Luc Lemarcq (61) op, die na een carrière van 17 jaar bij Unilin met pensioen gaat, als hoofd van de HR-afdeling van de wereldspeler. Ze is echter geen nieuw gezicht in het bedrijf. Na 17 jaar bij Unilin, in verschillende HR-rollen, wil ze verder bouwen aan het Unilin-DNA en inzetten op verdere internationale groei. ​

Meegegroeid met het bedrijf

Na studies Germaanse Talen aan de UGent, startte Katrijn Clement haar carrière in 1998 bij Hudson – het toenmalige De Witte & Morel – met als belangrijkste klant Unilin. In 2005, na de overname van Unilin door het Amerikaanse Mohawk Industries, vervoegde Katrijn het bedrijf, waarna ze verschillende HR-rollen in het bedrijf opnam. De voorbije twintig jaar groeide Unilin uit van een stevige KMO naar een beursgenoteerd, internationaal bedrijf met zo’n 8300 medewerkers en een omzet van € 2,8 miljard.

Sinds 2008 is Katrijn HR Director bij Unilin Flooring. Binnen die functie ondersteunde ze de grootste divisie van Unilin in een sterke groei van 1370 medewerkers naar een team van 4290. Daarbij overzag Katrijn het volledige spectrum van HR-domeinen voor de Flooring-divisie van Unilin, met HR-teams in 9 landen. Daarnaast begeleidde ze verschillende overnames in Zweden, Tsjechië, het VK, Australië, Nieuw-Zeeland, Brazilië (joint venture), Maleisië en India (joint venture) en deed ze ervaring op met het opstarten van nieuwe productie-, verkoop- en distributie-entiteiten.

Katrijn Clement:

“Een groot voordeel aan mijn eerdere rol van HR Director Unilin Flooring is dat ik het huidige HR-beleid van Unilin mee heb kunnen vormgeven. Ik vind het belangrijk het beleid dat we nu voeren, verder uit te rollen en te bestendigen. Het actief voeden van de waarden en de organisatiecultuur is hierin cruciaal. ​ Onze cultuur is verbindend in een internationale en multiculturele context. We zijn actief in meer dan dertig landen met meer dan 75 nationaliteiten en dat mogen we niet uit het oog verliezen. We hebben de afgelopen jaren sterk ingezet op die cultuur. In een volgende fase trainen we ook onze volledige management-lijn om die waarden ​ om te zetten in hun dagelijkse leiderschapsactiviteiten.”

Klaar voor de uitdagingen op de arbeidsmarkt

De krapte op de arbeidsmarkt blijft een uitdaging. Met The Dive, Unilin’s visie op levenslang leren, formuleerde het bedrijf haar antwoord op deze uitdagingen. ​

Katrijn legt uit: “Om voortrekker in onze markt te blijven, zijn onze mensen cruciaal. Zij drijven onze innovatie en ons ondernemerschap. Naast het permanent bijscholen van onze huidige medewerkers in een steeds complexere omgeving is en blijft het vinden van de juiste, nieuwe collega’s één van onze grootste uitdagingen van de komende jaren. The Dive zal ons helpen om de kwalitatieve en kwantitatieve mismatch op de arbeidsmarkt aan te pakken. The Dive is een brede filosofie die inzet op levenslang leren vanuit het 3E-model (leren door Experience, Exposure en Education). We bekijken leren dus veel breder dan de klassieke trainingsaanpak. Leren vindt plaats in verschillende vormen en is veel meer dan enkel op de schoolbanken zitten.”

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER