Fit voorspellen is geen kunst maar een wetenschap

Jurgen Noel

Is Founder en COO van Twegos, actief in HR Analytics

 • Doet een beter voorstel dan zich baseren op buikgevoel bij rekrutering. Hard skills kan je relatief makkelijk testen, maar dat ligt moeilijker met de cultural fit, de match met de organisatie, met het team, met de manager. Dat laatste gebeurt nogal eens op basis van het beruchte buikgevoel. Daarom heeft Twegos een algoritme ontwikkeld dat de cultuur, waarden en fit ermee objectiveert én de match voorspelt. Wordt het iets moois of absoluut niets?
 • Maakt het hele rekruteringsproces veel eenvoudiger, sneller en leaner dankzij het slimme algoritme dat de match voorspelt. En dat allemaal via een assessment van soft skills.
 • Denkt dat het best verfrissend kan zijn om als buitenstaander naar een sector of beroep te kijken. Hij komt alvast niet uit HR, maar uit de wereld van de digitalisering.
 • Kwam op het idee toen hij zich in een bepaald bedrijf niet thuisvoelde, ondanks de droomjob. Daarom ging hij op zoek: waarom gebeurde dat en hoe kan je zo’n situatie, die voor geen enkele betrokkene aangenaam is – zacht uitgedrukt – vermijden?
 • Stuitte tijdens zijn zoektocht onder andere op persoonlijkheidstests, iets waarmee Twegos nog al eens – totaal ten onrechte – geassocieerd wordt.
 • Ontmoette professor Joeri Hofmans, arbeidspsycholoog aan de VUB. Hij werd Co-Founder en Chief R&D bij Twegos. Zijn overtuiging: rekrutering is geen kunst, maar een wetenschap. En: “Mijn eeuwenoude interesse in statistiek en methodologie maakt mij tot een atypische psycholoog…” Hij haalde er ook professor Timothy Judge van de Ohio State University bij, die research verricht in hetzelfde domein.
 • Ontmoette eveneens Arend Van Itterbeek, nog iemand met een imposant track record, onder andere in strategisch advies, die dezelfde interesse had. Hij werd Co-Founder en CEO.
 • Drong aan op het bouwen van een generiek, universeel model, dat bruikbaar is in alle sectoren, voor alle niveaus en in alle culturen. Vandaar ook dat zeer uiteenlopende researchpartners mee in de boot stapten: VUB, VDAB, Borealis, Barco en Agilitas.
 • Weet dat mensen die bij de organisatie passen, zich veel veiliger voelen, ook tegenover hun collega’s. Dat verhoogt de innovativiteit: mensen die zich veilig voelen in een omgeving, zijn tot 300% innovatiever. Ze durven immers met meer ideeën naar voren treden.

Wil ons overtuigen van:

 • Objectiveer de waardenfit. Het ís nu doenbaar. Laat je niet verleiden tot het buikgevoel.
 • Vergeet nooit: happier people make healthier companies.

Beluister de podcast en ontdek onder andere de fascinerende ontstaansgeschiedenis van een tool die van rekrutering nu helemaal een wetenschap maakt.

c caroline dupont p 0Kb3N

Bekijk of beluister onze podcasts op

Ook interessant

BEKIJK OF BELUISTER MEER