Innovatie is overal. Op voorwaarde dat je goed genoeg (over het muurtje) kijkt

Heb je het boek Range – Why Generalists Triumph in a Specialized World van David Epstein al gelezen? Het leest als een pleidooi voor generalisten. In tegenstelling tot specialisten, leren zij niet door ervaring, maar net door het gebrek daaraan. Generalisten zijn learnatics, altijd op zoek naar innovatieve oplossingen, ze surfen op de golven van verandering. Leven en werken in deze chaotische wereld gaat hen veel makkelijker af, omdat ze constant aan het leren zijn.

Leren gaat veel ruimer dan opleidingen volgen. Dat doe je vooral on the fly, zoals Karie Willyerd en Barbara Mistick het verwoorden in hun spraakmakende boek Stretch – How to Future-Proof Yourself for Tomorrow’s Workplace. Leaning on the fly wil zeggen dat je bereid bent én in staat bent om te leren van alledaagse situaties. Want je kan van alles en van iedereen leren, het meeste zelfs van personen, bedrijven en sectoren die helemaal niets met je eigen vakgebied te maken hebben. Daarom laten we bij #ZigZagHR geregeld niet-HR professionals aan het woord. Inspiratie tanken over HR kan je ook bij bijvoorbeeld een chef-kok, dirigent, brandweerman of improvisatie-acteur. Wat generalisten onderscheidt van specialisten, is hun onverzadigbare honger naar inspiratie uit andere domeinen en een extreme mate van nieuwsgierigheid om daar ook mee aan de slag te gaan.

Twee jaar geleden was ik voor het eerst op het CORE Festival, een concept in het Brusselse Ossegempark, waarbij Tomorrowland en Rock Werchter de krachten hebben gebundeld. Ook zij hebben begrepen dat je beter samenwerkt dan elkaar te beconcurreren. Op zich al een innovatief project, want ze hebben hiermee twee schijnbare parallelle werelden met elkaar verenigd.

Dé ontdekking van het CORE Festival voor mij was toen de Duitse techno marching band Meute, uitgedost in korte, rode jassen met epauletten en zilveren knopen. Een zootje ongeregeld van elf musici dat techno, house en deephouse van bekende dj’s combineert én verrijkt met elektronische ritmes, gecreëerd door fanfare-instrumenten (!). Hiermee hebben ze een nieuw genre in het leven geroepen en brengen ze schijnbaar tegengestelde werelden samen.

Ja, ook dáár kan je zeker én veel als HR professional van leren. Met welke schijnbaar tegengestelde afdeling in jouw organisatie zou jij bijvoorbeeld de krachten kunnen bundelen om toegevoegde waarde te creëren voor de business en voor de medewerkers?

Innovatie is overal! Op voorwaarde dat je goed genoeg (over het muurtje) kijkt

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER