Innovatie in de Belgische leasewereld

Ethias zorgt voor een innovatie in de Belgische leasewereld. Hoe? Door een aanbod te lanceren dat Belgische bedrijven en lokale overheden zal helpen met de elektrificatie van hun wagenpark. Zo wordt Ethias Lease de eerste 100% elektrische leasingmaatschappij in België. De verzekeraar speelt daarmee in op de nieuwe fiscale realiteit.

Ethias Lease biedt een volledige, geïntegreerde leaseoplossing aan – inclusief auto, thuislaadpunt, laadpas, begeleiding, verzekering en bijstand – met een aantal maandelijkse leasetermijnen op maat van elektrische wagens. Ethias Lease onderhandelt met Santander Consumer Finance, via haar gespecialiseerde dochteronderneming Consumer Leasing, om te profiteren van haar operationele expertise en zo een sterke, gepersonaliseerde service te bieden. De opstart van de commerciële activiteit van Ethias Lease Corporation staat gepland in september, onder voorbehoud van goedkeuring door de Europese Commissie.

Vanaf 1 juli wijzigt België zijn fiscaal model voor bedrijfswagens. Op die manier wil ons land bedrijven aanmoedigen hun wagenpark groener te maken. Concreet zal de belastingaftrek voor thermische wagens elk jaar drastisch worden verminderd om uiteindelijk tot 0% aftrek te komen in 2028.

Volledig elektrische auto’s blijven daarentegen 100% aftrekbaar tot eind 2028. Daarna, in 2031 zullen ze 67,5% aftrekbaar zijn. Bedrijven die tegen dan dus geen volledig elektrisch wagenpark hebben, zullen fiscaal gestraft worden.

Uitgebreid leasepakket voor bedrijven en overheden

Door de fiscale verandering, gekoppeld aan de milieudoelstellingen van de Europese Unie, moeten bedrijven kiezen voor 100% elektrische voertuigen. Maar deze duurdere voertuigen zullen de bedrijfskosten waarschijnlijk verhogen of zelfs onbetaalbaar maken.

Daarom biedt Ethias Lease leasingcontracten tot zes jaar aan en begeleidt ze wagenparkbeheerders gedurende die tijd in alle fases van deze belangrijke overgang: van het selecteren van een nieuwe elektrische auto en bijhorende opties, tot de installatie en onderhoud van het thuislaadpunt. Ethias Lease geeft zelfs advies over de veranderde rijervaring met een elektrisch wagen. ​ ​

“Met de lancering van deze nieuwe vennootschap gaan we nog een stap verder met de duurzame missie van Ethias. We zullen private ondernemingen en lokale overheden in België ondersteunen bij hun overgang naar ecomobiliteit, op een cruciaal moment waarop mobiliteit in een stroomversnelling zit. Zo helpen we hen, als bedrijf en als werkgever, om hun wagenpark groener te maken en ervoor te zorgen dat hun werknemers toegang krijgen tot elektrische voertuigen die perfect beantwoorden aan hun behoeften.” – Julien Balistreri, Chief People & Organisation Officer – Deputy CEO bij Ethias, voorzitter van Ethias Lease Corporation

Bedrijven, vlootbeheerders en hun werknemers staan vandaag voor heel wat uitdagingen op vlak van elektrisch rijden. En daar wil Ethias Lease voor hen het verschil maken, met een gepersonaliseerde en educatieve service, die “stressvrij elektrisch rijden” garandeert. Dit gebeurt via drie pijlers: een klantenservice die luistert naar ieders specifieke behoeften, een eenvoudige taal zonder vakjargon en een geïntegreerd wereldwijd aanbod. Ethias Lease zal het enige aanspreekpunt zijn voor klanten, vanaf het moment dat de beslissing wordt genomen tot en met de levering van het voertuig en de installatie van het oplaadpunt.

War for talent

De bedrijfswagen blijft een belangrijke troef voor werkgevers om nieuwe talenten aan te trekken of om eigen personeelsleden te behouden. 6 op 10 Belgische managers geeft aan dat een bedrijfswagen een effectief middel is om nieuwe medewerkers aan te trekken. En voor bijna 70% van de werknemers is een bedrijfswagen een doorslaggevend argument om van job te veranderen. Met zijn grote aanbod, uitgebreide service en nieuwe aanpak van financiering en laden wil Ethias Lease werkgevers helpen in de war for talent

De referentie worden voor groene leasing

Bestaande operatoren baseerden tot nu toe hun elektrisch aanbod op de procedures voor voertuigen met een verbrandingsmotor. Ethias Lease begint echter met een blanco bladzijde. Hierdoor kan het bedrijf een businessmodel ontwikkelen dat volledig is aangepast aan elektrische voertuigen, waardoor de leasingformule de interessantste op de markt zal zijn. Terwijl de gebruikelijke leaseperiode voor een thermische auto 4 jaar bedraagt, zal Ethias Lease voor haar elektrische auto’s een leaseperiode van 6 jaar aanbieden. Langer leasen betekent immers lagere maandelijkse afschrijvingen, aantrekkelijkere maandelijkse huurprijzen en een geoptimaliseerde Total Cost of Use (TCU). Op deze manier maakt Ethias Lease het leasen van elektrische voertuigen veel toegankelijker, terwijl het wagenparkbudget onder controle blijft.

“Ethias Lease wordt de nieuwe speler in de sector: een meer beschikbare speler die zowel bedrijven als werknemers van A tot Z opvolgt, van het beslissingsproces tot en met de levering van de elektrische wagen. Dankzij de verschillende diensten en ondersteuning die Ethias Lease biedt, zullen werknemers en werkgevers het plezier van vroeger herontdekken bij het kiezen en gebruiken van een bedrijfswagen. Weg met de stress en de vele vragen bij de overstap naar elektrisch rijden!” – Erwin Ollivier, Consultant Strategie & Verandering bij Ethias

Met haar innovatieve aanpak wil Ethias Lease tegen 2027 de referentie voor groene leasing worden, met een verwachte vloot van 8.000 voertuigen en meer dan 6.000 thuislaadpunten. Het bedrijf zet zijn zinnen op september om operationeel van start te kunnen gaan, onder voorbehoud van goedkeuring door de regelgevende instanties.

Lees verder

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER