Whitepaper

In de ban van burn-out en 3 andere boekentips over welzijn

In de ban van burn-out
Christiaan Vinkers – Uitgeverij Prometheus

Het is barslecht meetbaar, niet echt betrouwbaar vast te stellen en bovendien zijn er bitter weinig efficiënte behandelingen: de wetenschappelijke basis van burn-out is wankel. Daarom pleit psychiater en stressonderzoeker Christiaan Vinkers voor een andere visie:

We moeten ons minder richten op burn-out als eindstadium en meer op de stressvolle weg ernaartoe.

Zoek dus uit hoe iemand overbelast geraakt. Zo kan je de oorzaken blootleggen en burn-out voorkomen. Hij zoekt ook uit wat je zelf kan doen tegen stress.

XX FOTO 73 BOEKENCOVER In de ban van burnout Christiaan Vinkers

<<>>

Zo kan zorg anders
Herman Toch, Ann Maes & Dirk Van de Poel – Uitgeverij Pelckmans

De diagnose is duidelijk: het dominante systeem in zorg en gezondheid botst op zijn limieten. Nu komt het erop aan om niet alleen de juiste remedie te kiezen, maar ook een nieuw patroon te tekenen waarbij iedereen wint. Meer aandacht voor de zorgprofessional, voor geïntegreerde zorg en samenwerking behoren alvast tot de prioriteiten. Reputatiespecialist Ann Maes en de transitiestrategen Herman Toch en Dirk Van de Poel maken een scherpe analyse én zoeken uit hoe de zorg effectief op andere routes geraakt.

XX FOTO 73 BOEKENCOVER Zo kan zorg anders

<<>>

Goed werken in de zorg
Ann Demeulemeester – Uitgeverij LannooCampus

Nog een boek dat aandringt om nu de verandering in te zetten om de zorgsector van de toekomst vorm te geven: Ann Demeulemeester geeft aan hoe dit ook concreet in een organisatie kan aan de hand van de transformatie die Familiehulp (waar zij aan het hoofd staat) heeft doorgedreven. Het strakke top-down-model maakte er plaats voor een “wendbare, werkbare en weerbare organisatie”, zoals ze het noemt. Zo is dit boek ook een stevig en ruimer voorbeeld van een even drastisch als delicaat veranderingsproces.

XX FOTO 73 BOEKENCOVER Werken in de zorg Ann Demeulemeester

<<>>

Burn-on
Mieke Lannoey – Uitgeverij AnkHermes

Burn-out kennen we, het schakelt je uit. Maar wat als je gebukt gaat onder een stress die je weliswaar op de been laat, maar niet bepaald lekker laat voelen? Wat als je erin slaagt om de buitenwereld de indruk te geven alles mooi voor elkaar te hebben, terwijl het in werkelijkheid heel anders voelt? Dan spreken we over burn-on: je gaat door, maar geleidelijk aan loop je leeg. Voormalig hulpverlener Mieke Lannoey maakte het mee en presenteert nu een spraakmakend boek over wat ze duidt als een “functionerende burn-out”.

XX FOTO 73 BOEKENCOVER In de ban van burnout Christiaan Vinkers 1

Deel op:

Download whitepaper

Ook interessant