Impact terugkeer naar kantoor op eetpatroon werknemers

Nu het Overlegcomité een einde heeft gmaakt aan het verplichte telewerken, heeft Edenred onderzocht welke impact deze terugkeer naar kantoor heeft op de motivatie en het eetpatroon van werknemers. Uit de enquête die Edenred van 7 tot 11 maart 2022 bij meer dan 10.000 werknemers heeft gehouden, blijkt dat 60% van de werknemers enthousiast is over de terugkeer naar kantoor. Meer dan de helft zal wel minstens één dag per week blijven telewerken. 20% van hen geeft daarnaast aan het zich door de inflatie niet te kunnen veroorloven om buiten kantoor te eten.

De laatste beslissingen van het Overlegcomité geven vrijwel ‘carte blanche’ aan bedrijven omtrent telewerk. Volgens de door Edenred uitgevoerde enquête heeft het “nieuwe normaal” waarover sinds het begin van de gezondheidscrisis wordt gesproken, in de praktijk gevolgen voor bedrijven, en de motivatie en voeding van werknemers.

Een aanzienlijk aantal werknemers keert dan ook terug naar de werkplek. 60% van de werknemers is er redelijk tot zeer enthousiast over. 85% van hen zal wel minstens één dag per week blijven telewerken. De meesten werken echter drie dagen op kantoor en twee dagen van thuis (29% van de werknemers).

Terug naar (tele)werk: inflatie beïnvloedt eetgewoonten

De enquête van Edenred peilde ook naar de eetgewoonten die gepaard gaan met deze terugkeer naar werken op kantoor. De heilige lunchpauze bestaat hoofdzakelijk (bij 57% van de werknemers) uit een thuis bereide maaltijd (sandwiches, salades, enz.). 20% van de werknemers wijst de huidige inflatie aan als reden voor deze keuze, omdat zij het zich niet kunnen veroorloven buiten kantoor te eten. 30% vermeldt dat te korte lunchpauzes hiervoor de reden zijn.

Koopkracht als hefboom voor gezonde voeding

Opmerkelijk is dat 64% van de respondenten van de Edenred enquête denkt dat ze hun lunchpakket zouden verbeteren als ze meer koopkracht hadden. De meerderheid (57%) van de werknemers zou deze toename in koopkracht willen bereiken door een nettoverhoging van hun maaltijdcheques.

Daarnaast is 63,1% van de werknemers van mening dat een 10 à 20 euro extra per dag hen in staat zou stellen de kwaliteit van hun maaltijden te verbeteren.

Olivier Bouquet, algemeen directeur van Edenred België: “De wijdverspreide terugkeer naar kantoor is een belangrijke stap voor de werknemers en hun welzijn. We zien dat de inflatie nu al concrete gevolgen heeft voor de kwaliteit van het voedsel van werknemers. Dat is ook het geval voor de horeca, die al zwaar getroffen is door de crisis. Het is daarom van essentieel belang dat de koopkracht van de werknemers wordt ondersteund, zodat zij in de best mogelijke omstandigheden naar kantoor kunnen terugkeren.”

(Alle gegevens in dit bericht zijn gebaseerd op een enquête die Edenred heeft uitgevoerd bij een representatieve steekproef van 10.000 Belgische werknemers.)

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER