HR professionals anno 2020 zijn pioniers

Dé HR-uitdagingen van vandaag in drie vaste vragen én een verkenning van het thema van de maand, deze keer HR Tech, in nog eens drie vragen – zo luidt de opdracht van de #ZigZagHR-Wijzen. Deze maand trokken we naar ING, te gast bij Christophe Vanden Eede, VP Talent Acquisition & Development voor België en Nederland, en Global Head Career Management.

Een plan voor zijn carrière had hij niet. De opportuniteiten hebben zich gaandeweg aangediend. En als die opportuniteit de mogelijkheid inhield om nieuwe dingen te leren en te groeien en als ze hem enigszins schrik aanjoeg, ging hij erop in. Als een echte learnatic zigzagde ‘digital enthusiast’ Christophe Vanden Eede door zijn loopbaan.

“Geluk bestaat niet, dat gebeurt wanneer opportuniteit en voorbereiding elkaar tegenkomen”, meent hij.

Wat hem het meest gevormd heeft, is zijn schoolloopbaan bij de jezuïeten en de ‘plus est en vous’-mentaliteit. Altijd op zoek naar hoe hij zich kan verbeteren, altijd blijven bewegen, want in de wereld waarin we nu leven, is stilstaan achteruitgaan.

“Te veel rust maakt me onrustig”, aldus Vanden Eede. “Ik wil niet cruisen, ik wil een rollercoaster.”

Vandaag is Vanden Eede aan de slag bij ING, de unbanky bank, een globale speler in finance én tech. Daar overziet hij voor België en Nederland alle interne en externe rekrutering, learning & career development. Daarnaast is hij wereldwijd verantwoordelijk voor talent management. Hij pendelt tussen Nederland en België, werkt als een ‘true digital nomad’ en tussendoor tref je hem als keynote speaker op tal van internationale congressen over learning, leadership en de impact van digitalisering op HR. In zijn vrije tijd is hij voorzitter van The Digital HR Community, waar HR professionals, managers en experts geregeld samenkomen om inzichten te delen over digitalisering in HR. Wij hebben afspraak met hem in het Marnix-gebouw tegenover het Koninklijk Paleis in Brussel.

We schotelden Christophe Vanden Eede onder andere deze 3 vragen voor:

  1. Op HR Tech-beurzen en congressen krijg je nog vaak het gevoel dat je vooral schrik aangejaagd wordt: mis deze trein niet, want dan blijf je achter op een reddeloos verloren perron. Maar wat je met al die analytics en andere HR Tech moet, is niet altijd duidelijk…
  2. Het gaat allereerst om de juiste data, maar hoe weet ik dat ik naar de ‘juiste’ data zoek? Moet ik eerst niet weten: met welke data kan ik iets aanvangen en welke zijn allen maar ‘nice to have’?
  3. Op welke terreinen maakt HR Tech vandaag al het verschil? Welke zaken kan of mag je als HR professional niet langer negeren?

En het antwoord op de tweede vraag kan je hier alvast lezen.

“Je hebt geen big data nodig om aan de slag te kunnen gaan. Wel belangrijk: de data mogen niet vervuild zijn. Als de basis niet correct is, is de output waardeloos.

De grote meerwaarde zit vooral in het verbinden met externe data. Daarom moet HR meer geconnecteerd zijn met andere domeinen zoals facility en verkoop, maar ook buiten de organisatie.

Het wordt inderdaad heel complex als HR professional, elke implementatie is al snel weer achterhaald en zo lijkt het alsof we altijd achter de realiteit aanhollen. Maar het loont. De kloof tussen bedrijven met een straffe HR en degenen die niet meer mee zijn, zal de komende jaren alleen maar groter worden.

Naast gebrekkige of vervuilde data, zijn er nog vier redenen waarom HR vandaag nog niet ten volle inzet op digitalisering.

  1. Ten eerste: infrastructuur. Bedrijven hebben doorgaans veel geïnvesteerd in dure systemen en zijn niet zomaar geneigd die overboord te gooien.
  2. Ten tweede: perceptie. Dit is dé uitdaging: hoe kan HR de perceptie van kostenpost ombuigen naar een profit center?
  3. Ten derde: skills. Het komt erop aan de grote tendensen in ‘digital’ te volgen en dan te kijken hoe je die in HR kan inzetten. Ik volg wat Peter Hinssen voorschrijft: ieder bedrijf moet 10% van zijn tijd investeren om bezig te zijn met de toekomst. Daartoe moet je als HR minder navelstaren en meer naar buiten kijken.
  4. Het vierde punt, cultuur, is fundamenteel. Ik heb de indruk dat heel wat HR professionals minder open staat voor change, nochtans heb je als HR de verantwoordelijkheid om mensen mee te nemen, hen uit te dagen zichzelf heruit te vinden en hen daar de context en de tools voor aan te reiken. Dat betekent wel dat we als HR zelf ook het goede voorbeeld moeten geven.”

Voor het antwoord op de 5 andere vragen, zal je nog even geduld moeten oefenen. Vanaf 23 maart zit de 6de editie van #ZigZagHR bij de abonnees in de bus.

Ben je nog niet geabonneerd? Via deze link vind je meer informatie over de abonnementsformules op #ZigZagHR, hét vaktijdschrift voor HR professionals.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER