Ik luister heus wel naar wat ik denk dat jij zegt

Ben jij ook bang om iets verkeerd te zeggen wanneer het over inclusie gaat? Geen enkel thema waar we zo over struikelen als diversiteit & inclusie. En toch gaan we deze maand de uitdaging aan. Want of we verschillen nu omarmen of negeren, ze zijn er én ze creëren wel degelijk waarde voor je business. Dat kan alleen maar als er voldoende basisvertrouwen is in elkaar. Een divers personeelsbestand maakt dat de organisatie meer haar omgeving weerspiegelt en daardoor beter trends, noden en vragen van diverse klanten kan capteren. Dat heeft Sophie Dutordoir, CEO NMBS, alvast goed begrepen. De NMBS vervoert de hele maatschappij en wil die diversiteit ook terugzien in het personeelsbestand. Met een divers personeelsbestand ben je als bedrijf niet alleen productiever, het maakt je ook aantrekkelijker als werkgever voor (nieuw) talent én je bent maatschappelijk relevant. Tot zover de business case.

De praktijk is evenwel ontnuchterend. Onze samenleving leeft niet meer samen. Veel mensen hebben het gevoel niet meer mee te tellen, ook al zeggen ze dat niet luidop. Met diepe gevoelens van frustratie en ongelijkheid tot gevolg.

Als mensen niet meer (willen) samenleven, hoe zorgen we er dan voor dat ze op de werkvloer nog willen (en kunnen) samen­werken? Ook daar wordt gezwegen en kijken we de andere kant op. Inclusie is een gevoelig onderwerp waarbij we ons doorgaans ongemakkelijk voelen. Maar het geheim van inclusie ligt net in het omarmen van die on­gemakkelijkheid.

Dat heb ik geleerd van Taha Riani. We struikelen, zo zegt hij, omdat we de tools niet aangeleerd hebben om verschillen op een positieve manier te omarmen. Met dit nummer willen we daarin verandering brengen, zodat jij met minder schroom en meer zelfvertrouwen over inclusie kan praten of zodat we het respect­vol oneens kunnen zijn met elkaar.

Want HR speelt daarin wel degelijk een belangrijke rol. We mogen niet onderschatten welke impact we kunnen hebben op het vlak van inclusie, binnen onze organisatie en bij uitbreiding in de maatschappij.

20200422 luister

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER