HR Trends 2023: vul jij ook de survey in?

Het jaar 2023 brengt heel wat uitdagingen en transformaties in de professionele wereld met zich mee. In deze steeds veranderende context is het voor bedrijven van cruciaal belang om op de hoogte te blijven van opkomende trends in human resources management. Berenschot, een erkend leider op dit gebied, lanceert in samenwerking met de professoren Marijke Verbruggen (KU Leuven) en François Pichault (HEC-ULG) een uitgebreide enquête over HR Trends 2023 en nodigt professionals uit om hun perspectieven en ervaringen te delen.

Het onderzoek heeft als doel de belangrijkste uitdagingen te identificeren waarmee bedrijven vandaag de dag worden geconfronteerd en waardevolle inzichten te verschaffen voor het navigeren door deze dynamische omgeving. Het omvat een breed scala aan onderwerpen, van een tekort aan talent en digitale transformatie tot diversiteit en inclusie.

Het tekort aan talent is al enkele jaren een grote zorg voor bedrijven. Door de toegenomen concurrentie om het beste talent aan te trekken en te behouden, moeten organisaties hun wervings- en retentiestrategieën heroverwegen om concurrerend te blijven op de markt. Het onderzoek gaat na welke sectoren en functieniveaus het meest getroffen zijn en wat de meest effectieve methoden zijn om talent aan te trekken.

Digitale transformatie is nog steeds in opmars en verandert heel wat HR-praktijken. Technologische ontwikkelingen zoals artificiële intelligentie en automatisering hebben een grote impact op werving, talentmanagement en professionele ontwikkelingsprocessen. Het onderzoek wil inzicht krijgen in hoe bedrijven deze technologieën integreren en hoe goed werknemers op deze veranderingen zijn voorbereid.

De resultaten van de survey van vorig jaar toonden dat de top 3 bestond uit werving & selectie bovenaan, talent management & ontwikkeling op plaats 2, gevolgd door employee experience op plaats 3. De voorspelling voor 2023 was dat de top 3 onveranderd zou blijven, met enkel het verschil dat talent management & ontwikkeling naar nummer 1 zou schieten.

De focus zou verlegd worden en in plaats van het zoeken naar de ideale kandidaat, zou men meer in gaan zetten op het zelf ontwikkelen van de ideale kandidaat. Is deze voorspelling uitgekomen en verandert de top 3 significant? En is er in 2023 meer aandacht voor topics die vorige jaar als absoluut niet prioritair beschouwd werden zoals de impact van digitalisering op het personeelsbeleid of diversiteit en inclusie?

Om deel te nemen aan deze HR Trends 2023 enquête en mee te helpen de toekomst van HR-praktijken vorm te geven, hoeft u alleen maar een paar minuten vrij te maken om de online vragenlijst in te vullen via deze link

Door deel te nemen aan het onderzoek ontvang je als HR-professional niet alleen het volledige rapport met alle bevindingen en trends, maar heb je ook recht op een gratis salarisbenchmark van een functie naar keuze en een benchmark van je eigen organisatie tegen de resultaten van het HR Trends-onderzoek. In het najaar organiseert Berenschot eveneens een evenement waar de resultaten van het onderzoek worden toegelicht en besproken met de professoren.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER