Het belang van eerlijke kansen op de arbeidsmarkt

Een jaar geleden lanceerde talent placement bedrijf Accent open-minded hiring, waarbij bedrijven alleen nog geanonimiseerde cv’s krijgen te zien. Accent startte met deze aanpak om onbewuste vooroordelen bij haar klanten en haar eigen medewerkers uit te schakelen en op die manier de arbeidsmarkt eerlijker te maken en ieder talent een kans te geven.

Een jaar later kijkt Accent tevreden terug naar de lancering, en ook de klanten zijn tevreden: 7 op 10 deelnemende bedrijven kijkt positief naar deze manier van rekruteren. In het afgelopen jaar wierven bedrijven zelfs 40% meer kandidaten aan die ze ervoor nooit zouden aangeworven hebben.

In februari 2023 lanceerde Talent Placement bedrijf Accent een nieuwe manier van rekruteren. Bij het proces van open-minded hiring krijgen bedrijven alleen een geanonimiseerd cv te zien. De Accent-talentcoaches blijven op dezelfde manier, en volgens de strenge, kwalitatieve criteria die bedrijven hen aanreiken, rekruteren. Alleen de manier waarop kandidaten uiteindelijk aan de werkgever worden voorgesteld is anders. Zo wil Accent zoveel mogelijk onbewuste bias uitschakelen bij haar eigen medewerkers en bij haar klanten. Een jaar later kunnen heel wat bedrijven én kandidaten de vruchten plukken van dat beleid. Accent organiseerde recent een rondvraag onder 365 bedrijven en een interne rondvraag om te peilen naar de ervaringen met open-minded hiring, een jaar na de start van het project.

Het belang van eerlijke kansen op de arbeidsmarkt

Het doel dat Accent voor ogen heeft met open-minded hiring is om verandering te brengen op de arbeidsmarkt, namelijk om die eerlijker te maken door ieder talent een gelijke kans te geven in de zoektocht naar een job. “Zelfs een recruiter die van zichzelf zegt niet biased te zijn heeft ergens vooroordelen. En die willen we met open-minded hiring zoveel mogelijk buiten spel zetten. Als we hier ook maar één beslissingsnemer verder mee kunnen laten kijken dan het cv, zijn we al in ons opzet geslaagd. In de realiteit zijn de resultaten na 1 jaar nog mooier,” zegt Anouk Lagae, CEO van Accent, trots.

7 op 10 deelnemende bedrijven kijkt positief naar open-minded hiring bij Accent. Bedrijven zien vooral meer kandidaten die een andere nationaliteit hebben dan het profiel dat ze gewoonlijk aanwerven. Daarnaast zien ze ook meer kandidaten die een meer atypisch parcours hebben afgelegd. Open-minded hiring zorgt ervoor dat bedrijven in contact komen met profielen die op basis van hun cv en profiel minder kans hebben om weerhouden te worden. En dat loont, want bedrijven werven 40% meer kandidaten aan, die ze ervoor niet zouden weerhouden.

Toch geeft Accent ook aan dat niet alle bedrijven hier klaar voor zijn en mee willen stappen in het open-minded hiring verhaal. 22% van de ondervraagde bedrijven zegt dat ze liever niet willen afwijken van het klassieke cv. Accent laat daarbij vooral verstaan dat ze steeds met de partners in gesprek willen gaan. Ze willen niemand verplichten, maar ze willen vooral inspireren en bedrijven laten bijleren.

Een bedrijf vandaag kan het zich niet veroorloven om vooroordelen te hebben

De geschikte kandidaat voor een job vinden, blijft nog steeds een moeilijke taak. De cijfers tonen aan dat open-minded hiring werkt en dat bedrijven kandidaten met een goede fit voordien niet eens ontmoetten omdat ze afgingen op persoonlijke informatie op het cv en niet op de persoon in haar totaliteit. De situatie op de arbeidsmarkt is te precair om nog op voorhand kandidaten te weigeren op basis van kenmerken die niet per se een invloed hebben op de kwaliteit van hoe iemand hun werk uitvoert.

De krapte op de arbeidsmarkt maakt open-minded hiring steeds meer noodzakelijk.

“De situatie op de arbeidsmarkt is prangender dan ooit, dus het is voor bedrijven belangrijk om in een brede poule op zoek te gaan naar de juiste, kwalitatieve kandidaat. De ideale kandidaat heeft misschien bepaalde kenmerken die ervoor zorgen dat ze door onbewuste bias van rekruteerders niet aangenomen zouden worden terwijl het verder wel een perfecte kandidaat is. Als bedrijf zal het cruciaal zijn om een weerspiegeling te zijn van de maatschappij. Je kan het je dus niet veroorloven om te rekruteren met vooroordelen,” aldus Anouk Lagae, CEO van Accent.

Het team bij Accent kijkt tevreden terug op het afgelopen jaar. Open-minded hiring zal ook in de toekomst deel blijven van de werking van Accent. Doel is om de processen verder te optimaliseren zodat zowel de bedrijven als de kandidaten de beste service krijgen. Accent blijft het debat aanwakkeren rond open-minded hiring en discriminatie op de arbeidsmarkt.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER