Gezocht: 50 startende ondernemers met veel goesting!

Geconfronteerd met de gezondheidscrisis en bijhorende gevolgen voor de arbeidsmarkt, bundelen BeCentral, Google, Bruxelles Formation en BeAngels hun krachten en lanceren een nieuw opleidingsprogramma: “we are founders”. De 4 partners willen zo de ondernemers van morgen opleiden en ondersteunen.

Met dit initiatief wordt een antwoord gezocht op de economische crisis veroorzaakt door Covid-19. Daarbij staan vooral jongeren en langdurig werkzoekenden in de kou en stevenen tegelijkertijd veel bedrijven af op een faillissement. Anderzijds is de crisis vandaag ook een opportuniteit om bestaande zaken opnieuw heruit te vinden voor morgen. Door te focussen op ondernemerschap en het aanreiken van de fulltime opleiding “we are founders”, willen de partners de uitdaging aangaan en een helpende hand bieden aan deze getroffen groepen in Brussel en heel België.

Op zoek naar 50 deelnemers met goesting

Het intensieve leertraject van 9 maanden, moet de overgang mogelijk maken van een commercieel concept naar een bedrijf dat op eigen benen staat. Het gratis opleidingsprogramma, ontworpen door ondernemers voor ondernemers, stelt zich open voor iedereen met goesting om te ondernemen en vereist geen diploma of startkapitaal. Inschrijven kan vanaf vandaag via www.wearefounders.be waarna een selectieprocedure start. In totaal worden 50 deelnemers, solo of in teamverband, geselecteerd die in september 2021 de training kunnen beginnen onder leiding van Loubna Azghoud, programma manager van het initiatief bij BeCentral.

Mathieu Michel, Staatssecretaris voor o.a. Digitalisering en Privacy: “Een SmartNation zijn is vooral een kwestie van instelling. Een mentaliteit die de soms te bescheiden visie die we in België hebben, door elkaar schudt. We beschikken over enorm veel talent en energie. We moeten durven, bruggen bouwen en samenwerken met elkaar daarbij te versterken. Bij digitalisering komen geweldige projecten voort uit ontmoetingen en het toevoegen van kansen. Elke mislukking is een leerproces en optimisme is de bron van toekomstig succes. Een SmartNation zijn betekent begrijpen dat onze speeltuin de wereld is. Dat we vanuit een idee dat geboren is in een studentenkot, een van de mooiste economische verhalen van de afgelopen tien jaar kunnen bouwen. Mijn rol is om een ​​prachtig ecosysteem te stimuleren en erin te slagen het verder te brengen dan zijn dromen. Dit is precies de mentaliteit van dit prachtige “we are founders”-project. Door dit soort initiatieven te versterken, zullen we een SmartNation worden.”

Gratis werkplek en toegang tot expertise

Toekomstige “founders” kunnen gebruik maken van gratis coworking-ruimtes in het Google Digitaal Atelier. Sinds de inauguratie, drie jaar geleden, zijn hier meer dan 45.000 Belgen getraind en hebben meer dan 120.000 Belgen online opleidingen gevolgd die worden aangeboden door Google. Verder zullen ook alle mogelijkheden die specifiek zijn voor het BeCentral-ecosysteem aangeboden worden aan de deelnemers. In minder dan vier jaar is BeCentral uitgegroeid tot een digitale referentiecampus in het hart van het Brusselse Centraal Station, waar dagelijks duizend ondernemers, trainers en studenten uit alle lagen van de bevolking samenkomen.

Naast persoonlijke ondersteuning van ervaren Google-medewerkers van over de hele wereld, kunnen geselecteerde deelnemers rekenen op het BeAngels netwerk van investeerders en ondernemers, die mentorship, advies en praktische workshops zullen geven over bijvoorbeeld fondsenwerving en de ontwikkeling van een startup.

Bruxelles Formation zal het programma aanvullen met opleidingsmodules waarvoor het de expertise bezit, zoals een taalopleiding Engels, dat bekend staat als een belangrijke communicatietaal in veel internationale bedrijvenl. Tegelijkertijd kunnen werkzoekenden die aan het programma deelnemen, hun voordelen behouden en genieten van een opleidingsbonus tijdens het vervolledigen van deze cursus.

Bernard Clerfayt, Minister van de Brusselse Hoofdstedelijke Regering voor o.a. Werk en Beroepsopleiding en Digitalisering: “De Covid-crisis speelt de rol van trendversneller. De sterkste is ongetwijfeld digitaal. Het bedrijfsleven is aan deze trend niet ontsnapt, aangezien ook bedrijven hun digitale transformatie hebben versneld. Genoeg om veel Brusselaars op ideeën te brengen. Maar ondernemer zijn kan niet geïmproviseerd worden! “we are founders” is leren hoe je een bedrijf moet starten. Omdat ondernemerschap niet aangeboren is, leert de school ons niet om ondernemer te worden, “we are founders” is een nieuwe oplossing voor werkzoekenden die hun eigen baas willen worden.”

Olivia P’tito, algemene directrice van Bruxelles Formation: “Bruxelles Formation en de partners hebben een gemeenschappelijk doel: het economisch herstel versnellen en opleiden voor werkgelegenheid. Dankzij deze publiek-private samenwerking is het voor Brusselse werkzoekenden die hun bedrijf willen starten mogelijk om dagelijks opgeleid en gecoacht te worden door experts. De ‘we are founders’-academie is een echte zegen voor het Brusselse publiek, het zal hen in staat stellen om te leren ondernemen terwijl ze tegelijkertijd nieuwe vaardigheden ontwikkelen!”

Claire Munck, CEO de BeAngels: “Als resident van BeCentral zijn we verheugd deel uit te maken van dit programma, waardoor 50 oprichters hun droom en ambitie kunnen realiseren om een eigen bedrijf op te richten, en dat wij onze expertise in ontwikkeling en financiering in dit proces kunnen leveren.”

Loubna Azghoud, Program Manager bij BeCentral: “BeCentral bestaat uit tientallen digitale trainingsprogramma’s, startups, scale-ups of ngo’s die actief zijn. Met “we are founders” wil onze gemeenschap van 70 nationaliteiten bijdragen aan het succes van meer ondernemers die de vele gezichten van de huidige samenleving weerspiegelen.”

Thierry Geerts, Country Manager Google Belgie: “Nu de hele wereld zichzelf heeft moeten heruitvinden, moet ook iedereen samenwerken aan een sterk economisch herstel. Google wil daarbij een partner zijn voor ondernemers en helpen met de digitale transformatie van hun zaak of met het aanleren van nieuwe vaardigheden die nodig zijn om een bedrijf op te starten. We zijn enorm blij het ‘we are founders’- programma te mogen verwelkomen in het Google Digitaal Atelier.”

Lees verder

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER