Gezocht: 100 studentenjobs en evenveel jongeren met een beperking of ziekte om ze in te vullen

Jongeren met een beperking of chronische ziekte aan een studentenjob op maat helpen, dat is de missie van Onbeperkt Jobstudent. Daarnaast wil de HR-matchmaker bedrijven begeleiden in hun omgang met medewerkers met een beperking.

“Er zijn best veel bedrijven die wel inclusiever willen worden, maar niet weten hoe. er veel jongeren met een ziekte of beperking zijn die weinig kansen krijgen op de arbeidsmarkt twee partijen slim met elkaar matchen,” aldus Veerle Van den Bosch, één van de initiatiefneemsters van Onbeperkt Jobstudent.

De ambitie is groot: voor dit jaar gaat de HR-matchmaker in het Antwerpse en Mechelse op zoek naar 100 studentenjobs en evenveel jongeren met een beperking om ze in te vullen.

Een studentenjob te pakken krijgen is vaak heel moeilijk voor jongeren met een chronisch ziekte of een beperking. Niet alleen schrikt het veel werkgevers af, maar bovendien ontbreekt het de jongeren vaak aan zelfvertrouwen om te solliciteren. Dit terwijl ze het met de juiste ondersteuning minstens even goed zouden doen als hun leeftijdsgenoten. Enter Onbeperkt Jobstudent, de HR-matchmaker die een springplank wil zijn voor deze jongeren naar een studentenjob op hun maat.

Maar niet alleen voor deze jongeren heeft de HR-matchmaker veel te bieden, hetzelfde geldt voor bedrijven. Onbeperkt Jobstudent merkt namelijk dat velen onder hen wel een maatschappelijk verschil willen maken, maar ​ met nog veel twijfels zitten.

“Bedrijven willen wel inclusiever worden, maar weten niet goed hoe ze het aan moeten pakken. Terwijl er eigenlijk helemaal niet zo veel nodig is om een bedrijf toegankelijker te maken voor mensen met een beperking of chronische ziekte. Zo lang er maar open over gecommuniceerd wordt. Het vergt vooral moed om hetgene wat ze al altijd op een bepaalde manier deden, anders te gaan doen,” aldus Veerle Van den Bosch.

“Bovendien kan het hen op deze krappe arbeidsmarkt helpen om divers talent aan boord te brengen en te houden.” ​ Precies in het slim matchen van deze werkgevers en jongeren ligt de toegevoegde waarde van Onbeperkt Jobstudent.

Gezocht: 100 studentenjobs en evenveel jongeren met een beperking of ziekte om ze in te vullen

Vorig jaar hielp Onbeperkt Jobstudent zo’n 50 jongeren met bijvoorbeeld autisme, een fysieke beperking, een psychische kwetsbaarheid of aan een plaats bij 24 bedrijven in de Antwerpse en de Mechelse regio. Zo gingen er jongeren aan de slag bij onder meer ZEB, Baloise, Mourik,…

Voor dit jaar mikt Onbeperkt Jobstudent op Antwerpse en Mechelse die kansen willen geven aan zo’n 100 jongeren. Dit kan in verschillende sectoren en voor diverse functies, zoals onder meer in de horeca, retail, orderpicking of ondersteunende administratieve functies. Daarnaast gaat de matchmaker op zoek naar deze gemotiveerde jongeren die (hun eerste) werkervaring willen opdoen, zowel tijdens de zomervakantie als tijdens het jaar.

“Wij matchen vervolgens deze geëngageerde werkgevers met enthousiaste jobstudenten. Onze focus ligt daarbij op de talenten van de jongeren. We vertrekken vanuit hun motivatie en passie, en zoeken naar mogelijke studentenjobs zonder dat we de beperkingen van de jongeren uit het oog verliezen,” aldus Veerle Van den Bosch.

Op basis van een gesprek en vragenlijst, maakt Onbeperkt Jobstudent een profiel op van elke kandidaat. De werkgevers en de jongeren worden door Onbeperkt Jobstudent achter de schermen gematcht op basis van hun profiel, enthousiasme, de werkomgeving en bedrijfscultuur, de mogelijkheden voor begeleiding en het soort werk.

Vervolgens volgt er een meet-and-greet en wordt er een bezoek gepland aan de werkplek. Samen met elke jobstudent wordt er bekeken welke aanpassingen er nodig zijn om tot een succesvol eindresultaat te komen. Ook tijdens de vakantiejob zelf, worden de jongeren en de bedrijven/mentoren intensief opgevolgd en ondersteund door Onbeperkt Jobstudent.

“Dit jaar beperkt deze matchmaking zich nog tot arrondissement Antwerpen en tot de regio Mechelen-Rivierenland, maar het is onze ambitie om studentenarbeid toegankelijker te maken voor jongeren met een beperking of chronische ziekte over heel Vlaanderen,” besluit Veerle Van den Bosch.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER