Generatie-diversiteit op de werkvloer: een strategische troef voor succes

Elke generatie vertoont zijn eigen typische kenmerken en die zijn ook voelbaar op de werkvloer. Zo zal een werknemer van generatie X er een verschillende werkmentaliteit op nahouden en belang hechten aan andere waarden dan een pas afgestudeerde Gen Z’er. Dit lijkt op het eerste gezicht een uitdaging voor een vlotte samenwerking, maar die verschillen zorgen net voor een complementair en gebalanceerd team. Maar hoe zorg je als werkgever dat alle generaties optimaal samenwerken?

Gitte Peeraer, Senior Talent Acquisition & Learning Specialist bij internationaal rekruteringskantoor Robert Walters, gaat dieper in op de kenmerken van elke generatie, waarom een mix goed is én hoe werkgevers de samenwerking onderling kunnen stimuleren.

Generatie X: efficiënte coaches

“Nu de babyboomers de pensioenleeftijd bereiken, worden Gen X’ers (geboren tussen 1965 en 1980) geleidelijk aan de werknemers met de meeste jaren ervaring op de werkvloer”, zegt Gitte. “Net zoals de babyboomers zijn ze loyaal, optimistisch en gedreven. Ze treden graag op als coach om hun uitgebreide kennis te delen met jongere werknemers. Deze no-nonsense generatie is sterk gefocust op efficiëntie en pakt zaken aan met een nuchtere, zakelijke houding.”

Generatie Y of millenials: flexibele teamplayers

Gitte: “Deze generatie (geboren tussen 1981 en 1995) heeft de work-life balance, flexibel werken en – sinds de coronapandemie – hybride werken op de kaart gezet. Met hun grote verantwoordelijkheidszin streven millennials naar een sterke vertrouwensband met hun werkgever. Wederzijdse flexibiliteit staat bij hen dan ook hoog in het vaandel. Ook authenticiteit vindt generatie Y belangrijk, en deze professionals willen graag snel een toegevoegde waarden brengen aan de organisatie. Verder zijn millennials echte teamplayers en hebben ze aandacht voor de goede sfeer op kantoor.”

Generatie Z: creatieve multitaskers

“Met deze generatie (geboren tussen 1996 en 2010) dienen zich voor het eerst ‘digital natives’ aan op de werkvloer – geboren in het digitale tijdperk. Zij kennen de huidige technologieën op hun duimpje, switchen moeiteloos van het ene kanaal naar het andere en zijn sterk in het snel filteren van relevante informatie. Met andere woorden: uitstekende multitaskers”, legt Gitte uit. “Gen Z’ers, ook wel ‘Zoomers’ genoemd, hebben een creatieve houding: ze krijgen graag de vrijheid om zaken op hun manier te doen en hebben hierbij steeds oog voor innovatie.”

“Wat nog heel kenmerkend is voor deze generatie, is hun sterk gevoel voor duurzaamheid”, vervolgt Gitte. “Meer dan de voorgaande generaties zijn ze enorm begaan met duurzaam ondernemen en verwachten ze dat hun werkgever hier de nodige initiatieven voor neemt. Die ingesteldheid vertaalt zich ook in hun gedrag op kantoor, hetgeen een positief effect heeft op de medewerkers van eerdere generaties, die voordien misschien minder milieubewust waren.”

Perfecte mix

Gitte: “Op de werkvloer heeft elke generatie een duidelijke meerwaarde, en organisaties dienen rekening te houden met de waarden en normen die elke generatie typeert. Bij een gezonde mix van leeftijden zullen al deze sterke punten complementair werken en voelbaar zijn op alle cruciale aspecten van het bedrijf.”

“Door verschillende generaties samen te brengen op de werkvloer, creëren werkgevers een bedrijfscultuur waar op een efficiënte manier kennis en knowhow wordt doorgegeven, en dit in beide richtingen”, merkt Gitte op. “Zo kunnen bijvoorbeeld oudere generaties hun ervaring delen en tegelijkertijd terugvallen op de digitale knowhow van de jongere collega’s.”

“Als werkgever is het dus belangrijk om een werkomgeving aan te bieden waarbij iedereen wil samenwerken aan een duidelijk vooropgesteld doel, waar bovendien élke medewerker achter staat. Maar die manier van werken vergt flexibiliteit. Elke generatie heeft immers z’n eigen werkstijl. Die vrijheid moet de organisatie ook durven bieden. De mogelijkheid bieden tot hybride werken is daar alvast een prachtig voorbeeld van”, concludeert Gitte.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER