Gen Z niet van plan om dagelijks in de file te staan

Met de intrede van Gen Z op de arbeidsmarkt staat één ding vast: deze generatie streeft actief naar een gezonde balans tussen werk en leven. Staffing specialist Walters People heeft via een recente enquête de wensen van werknemers met 1 tot 3 jaar ervaring onderzocht. De resultaten brachten twee essentiële factoren aan het licht die fungeren als katalysatoren voor een goede work-life balance onder jonge professionals.

Pendeltijd

Bijna 40% van de deelnemers spendeert dagelijks tussen 30 en 60 minuten aan woon-werkverkeer, terwijl meer dan 30% zelfs langer dan een uur onderweg is. Dit staat in schril contrast met de wens van jonge professionals om dichter bij huis te werken: 41% geeft immers aan dat de mogelijkheid om dichter bij huis te werken een grote motivatie is om voor een nieuwe job te solliciteren.

Thuiswerken

Hoewel momenteel een derde van deze jonge professionals geen thuiswerkoptie heeft, lijkt de vrijheid om dit te doen een significante rol te spelen bij de jobkeuze van deze generatie werknemers. Maar liefst 84% van de respondenten wenst minstens twee dagen per week vanuit huis te werken. Voor 35% is (meer) telewerken zelfs een belangrijke motivator om op zoek te gaan naar een nieuwe job.

Impact op werkgevers

Deze bevindingen bieden werkgevers essentiële inzichten in de behoeften van jonge professionals. “Gen Z vraagt om flexibiliteit, autonomie in werkroosters en een gezonde balans tussen werk en privé,” aldus Gitte Peeraer, Senior Talent Acquisition & Learning Specialist bij Walters People.

“Organisaties die deze aspecten omarmen, hebben een competitief voordeel bij het aantrekken van dit talent in de huidige krappe arbeidsmarkt. Voor werkgevers die jong talent willen behouden, is het raadzaam om op korte termijn hun aanbod van flexibel werken te heroverwegen. De enquête toont namelijk aan dat bijna één op de vijf jonge werknemers binnen het jaar van plan is om naar een nieuwe job uit te kijken.”

Deze gastblog werd geschreven door Gitte Peeraer

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER