De overheid heeft andermaal verplicht telewerk ingevoerd in de strijd tegen het coronavirus. De maatregel is verdedigbaar, maar ik hoor heel wat bedrijfsleiders en hr-verantwoordelijken die bezorgd zijn over hoe ze de band met hun medewerkers kunnen houden en kunnen voorkomen dat ze hun werkgeluk zouden verliezen nu de grens werk-privé weer meer vervaagt.
Focussen op positieve, persoonlijke contacten is één van de middelen om het welzijn op het werk – ook vanop afstand – te bevorderen.
Zowel bij werkgevers als werknemers zijn er voor- en tegenstanders van verplicht telewerk. Maar de situatie is wat ze is. Ik stel wel vast dat de maatregel het hr-beleid en people management in vele organisaties onder druk zet. We zitten midden in een ‘war for talent’ en dus wil iedereen zijn talenten gemotiveerd houden. aan boord houden.
Gelukkig zijn we al wat gewoon. Bij vorige golven werd massaal geïnvesteerd in laptops, digitale tools, aangepast meubilair en bureaustoelen. Dat creëert de juiste infrastructuur om goed te kunnen werken, maar het is geen oplossing voor het verlies van motivatie en verbondenheid met de organisatie.
Er is veel meer aandacht nodig voor het welbevinden en de psychosociale factoren die bij telewerken komen kijken.
Slechts weinig mensen hanteren bij telewerken hetzelfde ritme en dezelfde gewoontes als tijdens hun dagelijkse kantoorjob. Bij de meesten ziet een dag er helemaal anders uit. Dat levert wellicht ook comfort op, om bijvoorbeeld makkelijker beschikbaar te zijn voor de kinderen. Maar even vaak is er meer stress en soms gaan mensen echt twijfelen aan hun motivatie of werkgeluk.
Verder gaan dan sensibiliserende acties
De overheid lanceerde net een laagdrempelige campagne onder de noemer “Ik voel me goed op het werk”. En dat is een goed initiatief, want ze maakte het thema bespreekbaar. Maar we moeten verder gaan dan sensibiliserende acties en reflectie.
Hoe zorg je ervoor dat je in de dagelijkse praktijk actie onderneemt om het welzijn en welbevinden te verhogen? Daar ligt de grootste uitdaging, met name een bredere ondersteunende rol voor leidinggevenden, zowel bedrijfsleiders, hr-mensen als teamverantwoordelijken.
Je moet je teams voldoende autonomie en vertrouwen geven, zodat ze hun taken kunnen uitvoeren zoals ze zelf denken dat dit het beste gebeurt. Door hen te ondersteunen in die autonomie en zelfsturing, geef je je medewerkers kracht. Wie zich gesteund voelt, krijgt meer doorzettingsvermogen, meer energie, meer kans op slagen en uiteindelijk ook meer welbevinden in zijn job.
Dat is een eerste zaak. Want autonomie en zelfsturing betekent niet dat er minder contact nodig is tussen leidinggevende en medewerker. Integendeel. En dus wordt er weer volop ingezet op online teamoverleg, digitale koffies en apero’s… Maar beseffen we wel dat ook dit weer geplande, formele momenten zijn? Terwijl we eigenlijk net nood hebben aan spontane, persoonlijke contacten, waarbij je niet continu naar een scherm hoeft te staren.
Neem eens vaker de telefoon
Daarom zijn wandelvergaderingen al een tijd populair. Daarom raad ik ook aan om vaker de telefoon te nemen en collega’s te bellen om naar hen te luisteren, door te vragen en te peilen hoe het écht met hen gaat. We moeten daar in deze woelige tijden veel meer bij stilstaan.
Ik doe een warme oproep aan bedrijfsleiders, leidinggevenden, maar ook aan iedereen in een organisatie om zich in te wijden in de positieve psychologie en er concreet mee aan de slag te gaan.
Optimisme en positiviteit kan je leren! En dus kan je het ook stimuleren bij je medewerkers.
Werk dus aan je organisatiecultuur, focus op het positieve en uit je dankbaarheid wanneer mensen zich inzetten.
Zo zal je in de genetwerkte organisatie van de toekomst mensen veerkracht geven om beter om te gaan met stress en lastige situaties en hen ook helpen om toekomstige tegenslagen te overwinnen. Positieve, persoonlijke contacten helpen ons om ons goed te voelen. En dat helpt ons trouwens niet alleen professioneel maar ook privé een flinke stap vooruit. En daarvoor bestaan echt wel technieken: optimaal functioneren kan je leren, in iedere situatie waarin je je bevindt.
Katrijn Steenbeke, founding partner marbl.