Financieel welzijn en geluk gaan hand in hand

Met 60,2 ligt de financiële gemoedsrust van de Belg het hoogst in meer dan twee jaar tijd. Dat blijkt uit de nieuwe Financiële Gemoedsrustbarometer, een onderzoek waarin levensverzekeraar NN op halfjaarlijkse basis polst naar de financiële gemoedsrust van de Belg. Toch moet de financiële gemoedsrust van de Belg naar omhoog. “Financiële gemoedsrust en geluk gaan hand in hand”, stelt Colin Sanders, Longevity Expert voor NN.

“Belgen die tevreden zijn over hun financiële situatie maken 2,4 keer meer kans op een gelukkig leven.”

Financiële gemoedsrust van de Belg ligt hoger dan vorig jaar …

Elke 6 maanden peilt NN met de Financiële Gemoedsrustbarometer naar hoe gerust de Belg zich voelt over zijn financiële situatie.
De index van de Financiële Gemoedsrustbarometer van levensverzekeraar NN klokt dit najaar af op 60.2. De Belg gaat zo de winter in met een grotere financiële sereniteit dan dezelfde periode vorig jaar (54.7).

“We zijn zo opnieuw minder bezorgd over onze financiën deze winter. Na jaren van crisis, met de coronacrisis en de energiecrisis, zien mensen de winter nu minder donker in”, analyseert Colin Sanders, Longevity Expert voor NN.

… maar het gemiddelde is nog steeds ondermaats.

56% van de Belgische bevolking heeft te kampen met een te lage financiële gemoedsrust, nl. een financiële gemoedsrust onder 65.
“De financiële gemoedsrust van de Belg moet omhoog. Financiële gemoedsrust betekent vertrouwen hebben in je financiële toekomst en weten dat je de juiste stappen hebt genomen om risico’s en de gevolgen ervan te beperken”, verklaart Colin Sanders, Longevity Expert voor NN. “Kortom, het stelt ons in staat om onze verlangens en interesses na te streven, door levensveranderingen te navigeren en in vrijheid keuzes te maken.”

Zelfstandigen blijken gemiddeld gezien iets meer financieel gerust. Een groot verschil bevindt zich op het niveau van de financieel zelfverzekerde (80-100). 20% van de zelfstandigen heeft een financiële gemoedsrust hoger dan 80 terwijl dit bij de doorsnee Belg maar 16% is.

unnamed 6

Goede financiële situatie geeft 2,4 meer kans op gelukkig leven

Zelfstandigen hebben een betere financiële gemoedsrust, maar meer nog: ze zijn vaak ook gelukkiger dan de doorsnee Belg. 44% van de Belgen is gelukkig en onder zelfstandigen is dat zelfs 48%.

“Dat hoeft niet te verbazen: financiële gemoedsrust en geluk gaan hand in hand”, stelt Colin Sanders. “Zelfstandigen met een hoge tevredenheid van hun financiële situatie maken 2 keer meer kans om gelukkig te zijn. Bij de algemene bevolking ligt die verhouding zelfs nog hoger. Belgen die tevreden zijn over hun financiële situatie maken 2,4 keer meer kans op een gelukkig leven.”

Drie tips om je je financiële gemoedsrust te boosten

Bouw een buffer van drie netto maandlonen op

“De hoeveelheid liquide reserves, de gezondheidstoestand en het (al dan niet) hebben van schulden vormen de heilige Drievuldigheid van financiële gemoedsrust”, verklaart Colin Sanders, Longevity Expert voor NN. “Daarbij speelt vooral de hoeveelheid liquide reserves, dit is o.m. spaargeld en beleggingen, een bepalende factor.”

“De laagste gemoedsrust vinden we bij mensen in slechte gezondheid en met minder dan drie netto maandlonen als liquide reserves. Daartegenover hebben Belgen met meer dan het jaarlijks nettoloon aan reserves de hoogste financiële gemoedsrust. Uit de Financiële Gemoedsrustbarometer van NN blijkt dat drie netto maandlonen aan liquide reserves de basis vormt voor financiële gemoedsrust.”

Verhoog je financiële kennis

“Begrijp je bepaalde financiële zaken niet? Informeer je en werk je kennis bij”, raadt Colin Sanders aan. “Financiële kennis zorgt voor een grotere financiële gemoedsrust. De eerste stap? Durf vragen te stellen! Lees de nieuwsbrief van je financiële instelling en volg een podcast of webinar over beleggen. Hoe beter je de verschillende financiële producten en termen begrijpt, hoe beter je de impact of meerwaarde voor jouw persoonlijke situatie zal kunnen inschatten.”

Stel een financieel plan op (en volg het ook op)

“Heb je een bepaald doel voor ogen, zoals de aankoop van een woning of een comfortabel pensioen later. Maak dan een financieel plan op met welk budget je tegen wanneer wenst te verzamelen. Op basis daarvan kan je dan terugrekenen hoeveel je elke maand dient te besparen”, adviseert Colin Sanders. “Bekijk vervolgens welke uitgaven je kan optimaliseren: schrap onnodige uitgaven of uitgaven waarvan je je niet meer bewust van was dat je ze had. Onderzoek je gewoonten en kijk hoe ze impact hebben op je budget.”

“Belangrijk: een financieel plan dien je niet enkel op te stellen maar ook op te volgen. Evalueer dus op tijd en stond of je nog steeds op het juiste spoort zit om je doel te bereiken. Zo kan je tussendoor nog bijsturen en hoef je je geen zorgen te maken, wat je financiële gemoedsrust enkel en alleen ten goede kan komen.”

Over het onderzoek

Aan de financiële gemoedsrustbarometer hebben 10.606 respondenten deelgenomen. De doelgroep was 18 tot 79-jarige Belgen die via een online panel konden deelnemen aan dit onderzoek. De metingen verliepen in 10 verschillende waves in de periode van maart 2020 tot september 2023.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER