Einstein voor HR

Christophe Vanden Eede is Global Head of Talent Management bij bpost Group International. Hij zoekt elke maand inspiratie in het gewone leven voor een buitengewoon HR-beleid.

De bekendste wetenschappelijke formule is ongetwijfeld E=MC2, waarmee Einstein de grondvesten van de fysica deed daveren. Massa is gelijk aan energie als je er snelheid aan toevoegt. De mensen in een organisatie zijn als een massa die een enorme potentie aan energie met zich meedraagt, je moet ze enkel in beweging krijgen.

Dat is precies wat leiderschap dient te doen: de juiste hoeveelheid energie op de juiste plaats loslaten om de organisatie in de juiste richting te doen bewegen. Mensen zijn zoals oplaadbare batterijen, elk met hun eigen wattage. Sommigen zijn net gestart of komen terug uit vakantie en zijn volledig opgela-den, terwijl anderen een rood knipperlicht vertonen, omdat ze bijna geen energie meer over hebben. Als leider moet je ze goed kunnen lezen, en begrijpen hoeveel (volt) en hoe snel (ampère) ze energie kunnen opnemen en gebruiken. Niet iedereen heeft dezelfde energiecapaciteit (wattage). Als je 110.000 volt door een stopcontact jaagt van 230 volt, dan mag je er zeker van zijn dat het zal vonken.

Welke zekeringen hebben wij geïnstalleerd in onze ondernemingen om te vermijden dat alles doorbrandt? Meerdere batterijen tegelijk kunnen meer aan, maar enkel als ze correct geschakeld zijn, anders krijg je kortsluiting. Leiders zorgen er best voor dat wisselstroom (AC) bijvoorbeeld niet gecombineerd wordt met gelijkstroom (DC) en de verschillende apparaten veilig verbonden zijn. Ook daar geldt: hoe zwaarder de batterijen, hoe meer het kan knetteren wanneer ze niet juist geschakeld zijn.
Opleiding is cruciaal om leiders de juiste tools te geven om dat wel correct te doen.

Leiders kunnen op korte termijn een enorme impact hebben: ten goede, maar ook ten kwade. Een blikseminslag kan een spanning hebben van een paar honderd miljoen volt, die in een zeer korte tijdspanne ergens door­gejaagd wordt. Een nieuwe CEO die binnenkomt met grootse ideeën kan zo’n schokgolf door een organisatie jagen. Dat zorgt voor hernieuwde energie en schijnt licht op zaken die tot dan nog verduisterd waren, maar je moet erop letten om niet te veel ongewilde schade te berokkenen.

Managers sturen de energie, leiders voegen iets toe daaraan. Aan ons om hun de nodige vaardigheden en ruimte te geven om die energie op een veilige manier los te laten in de organisatie.

Christophe Vanden Eede 1 min scaled e1702496027630

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER