Eerste opleiding tot AI compliance officer in Europa gaat van start

De Europese AI Act is een duidelijk regelgevend kader dat afbakent welk soort AI-toepassingen wel en niet kunnen. Daarom moeten bedrijven die met AI aan de slag gaan werk maken van een duidelijk beleid, en dat vervolgens ook in de praktijk te brengen. “Het is aan de AI Compliance Officer om er nauw op toe te zien dat hun bedrijf AI op een verantwoorde manier gebruikt, en correct omgaat met de juridische, ethische en organisatorische uitdagingen die AI met zich meebrengen. Omdat het een compleet nieuwe rol is, slaan hogeschool PXL en AI-specialist Reliance de handen in elkaar”, zegt Francis Vos, departementshoofd PXL-Business.

AI is niet meer uit ons leven weg te denken en er komen iedere dag nieuwe toepassingen bij. Denk maar aan de recente lancering van GPT-4o die meteen aanleiding was voor heel wat vragen rond privacy of ethische aspecten. “AI-gebruik is niet vrijblijvend”, zeg Koen Mathys van Reliance. “Denk maar aan allerlei mogelijke risico’s die een foute toepassing met zich mee kan brengen, zoals fouten in geautomatiseerde berekeningen van toeslagen of premies, of biased CV-screening. Om daarop toe te zien, zullen meer en meer bedrijven het nieuwe profiel van een AI Compliance Officer nodig hebben.”

“De AI Compliance Officer waakt binnen het bedrijf voortdurend over een juiste toepassing van de verschillende AI-processen. Hij moet zich bewust zijn van mogelijke conflicten rond het verantwoord gebruik van AI, maar ook van complicaties op het juridische of organisatorische vlak. Want bedrijven zijn zich vandaag nog niet of te weinig bewust van de impact die ‘verkeerd’ gebruik van AI kan hebben. Daar willen we hen met deze postgraduaatsopleiding voor wapenen”, benadrukt Jens Meijen van Reliance, zelf een van de docenten tijdens de opleiding.

“Voor PXL is dit postgraduaat AI Compliance Officer een logische en unieke aanvulling op ons AI-studieaanbod. De studenten krijgen een diepgaand inzicht in de AI-regelgeving en -naleving. Ze verwerven grondige kennis van ethische richtlijnen, wettelijke kaders en beste praktijken die nodig zijn om AI-systemen te ontwerpen, implementeren en beheren in lijn met Europese en Belgische regelgeving. Afgestudeerden zijn klaar om deze cruciale rol te vervullen binnen bedrijven en ervoor te zorgen dat AI-systemen in overeenstemming zijn met de wetgeving”, vult Liesbeth Ruelens, coördinator van het postgraduaat, aan.

Tijdens de opleiding krijgen de deelnemers sessies die zeer praktijkgericht zijn. Ze gaan aan de slag met echte cases waar bedrijven in hun AI-traject mee te maken kregen. Op die manier kunnen ze aan de hand van deze real life voorbeelden de verschillende facetten van de rol van AI Compliance Officer zelf aftoetsen en evalueren.

De opleiding mikt in de eerste plaats op juristen, risk & compliance officers, DPO’s (Data Protection Officers), CISO’s (Chief Information Security Officers), interne auditoren maar ook op meer technische profielen zoals softwareontwikkelaars of AI-experten binnen bedrijven.

Het postgraduaat AI Compliance Officer staat op het PXL-programma vanaf academiejaar 2024-2025. De lessen starten op 2 oktober en gaan door op de Corda Campus in Hasselt. Het zijn hybride lessen dus deelnemers kunnen vanuit heel België online volgen.

Vanuit het Europese project Digitalis kan er een extra tegemoetkoming aangevraagd worden door maakbedrijven, tevens komt dit postgraduaat in aanmerking voor KMO-portefeuille. Inschrijven kan via deze link

Geïnteresseerden – personen of bedrijven – kunnen op 13 juni tijdens het event ‘The Right Side of AI’ op de Corda Campus terecht om hier meer over te ontdekken

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER