Eén op de acht Belgen moet nog twee weken verlof opnemen dit jaar

Met de herfstvakantie achter de rug heeft 13 % van de werkende Belgen nog minstens twee volle weken verlof open staan. Nog eens een kwart heeft nog een week vakantie achter de hand gehouden voor de laatste anderhalve maand van het jaar. Dat blijkt uit de laatste cijfers van hr-dienstverlener Acerta op basis van de werkelijke gegevens van meer dan 260.000 werknemers.

Marijke Beelen, experte vakantie bij Acerta Consult: “De eindejaarsperiode is een populaire periode om vakantie te nemen, logisch dus dat ook in 2022 mensen nog een potje met vakantiedagen hebben opgespaard. In ons land is het wettelijk bepaald dat werknemers geen legale vakantiedagen kunnen overdragen naar volgend jaar.

Het maakt de planning in heel wat bedrijven er niet gemakkelijk op. Wie krijgt wanneer vakantie? Geven we collega’s met kinderen voorrang om in de kerstvakantie verlof te nemen? Het zijn vragen die we de laatste tijd heel vaak krijgen van bedrijven. Kmo’s met een belangrijke groep werknemers van 26- tot 35-jaar kunnen problemen ondervinden om alle verlof dit jaar nog ingepland te krijgen. In sommige bedrijven en sectoren is de verlofplanning dan weer helemaal geen probleem, omdat (het gros van) de wettelijke vakantie collectief wordt vastgelegd.”

De Belg heeft dit jaar wel al merkelijk meer verlof opgenomen dan in dezelfde periode vorig jaar. Toen had nog 48 % minstens een week vakantie opgepot, waarvan bijna de helft nog twee weken moest nemen vóór het eind van het jaar.

Over de cijfers
De verzamelde gegevens zijn gebaseerd op de werkelijke gegevens van een set van 260.000 werknemers in dienst bij meer dan 40.000 werkgevers uit de private sector, waartoe zowel kmo’s als grote ondernemingen behoren. De cijfers houden rekening met vakantie opgenomen tot en met 6 november 2022, het einde van de herfstvakantie.

Schrijf je in op de wekelijkse HR-nieuwsbrief

Ook interessant

LEES MEER